to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 22.06.2012

πηγή: https://left.gr/91

Οικονομία

Εκποίηση του "Αστέρα Βουλιαγμένης" προαναγγέλλει ο γενικός διευθυντής της ΕΤΕ

Την παράκαμψη του Δημοσίου στο ξεφόρτωμα του "Αστέρα Βουλιαγμένης" προωθεί η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), καθώς επισπεύδει τις διαδικασίες πώλησης του πολυτελούς συγκροτήματος, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής συναινέσει το κράτος, στο οποίο ανήκει το ένα τρίτο της γης.


Την επαναφορά της πώλησης της "Αστήρ Παλλάς" που είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Απρίλιο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Απόστολος Ταμβακάκης, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από μη τραπεζικές εργασίες, επιβεβαίωσε χθες, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, ο Αριστοτέλης Καρυτινός, γενικός διευθυντής ακίνητης περιουσίας της τράπεζας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο διεθνές πρακτορείο, καταγράφεται, ήδη, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον (σ.σ. μέχρι και τον Εμίρη του Κουβέιτ έχουν εμπλέξει). «Πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο - φιλέτο και θέλουμε να το εκμεταλλευθούμε το περισσότερο δυνατόν», δηλώνει ο κ. Καρυτινός.

Το σχέδιο είναι να πουληθεί το συγκρότημα (ξενοδοχείο σε δυο ανεξάρτητα οικοδομήματα των 285 δωματίων και 58 μπάγκαλοους, ελικοδρόμιο, εστιατόρια πολυτελείας, υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων 600 ατόμων), αλλά και η ιδιωτική παραλία σε ένα πακέτο και σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.

Ως προς την αξία του "Αστήρ Παλλάς" και τα προσδοκώμενα έσοδα από την πώληση, το τίμημα δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά το πρακτορείο Bloomberg υπενθυμίζει την ιστορία του "Αστέρα", που απετέλεσε αγαπημένο τόπο διαμονής αστέρων όπως ο Σινάτρα, η Τζέιν Φόντα, ηγετών όπως ο Τόνι Μπλερ και ο Νέλσον Μαντέλα, αλλά και τόπο διεξαγωγής των συνεδρίων της λέσχης Bilderberg από το 1993 ώς το 2009.

Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν την κεφαλαιακή αξία του συγκροτήματος στα 166 εκατ. ευρώ. «Εάν όμως συμπεριληφθεί η αξία της γης που εν μέρει ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, τότε το ποσό που μπορεί να αντληθεί θα είναι πολλαπλάσιο», αναφέρει το Bloomberg.

Πρώιμες συζητήσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλούσαν για ένα τίμημα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές για ένα ακίνητο που θεωρείται από τα μεγαλύτερα «φιλέτα» της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της ΝΑ Μεσογείου, παρ' όλο που ο όμιλος είναι εδώ και χρόνια ζημιογόνος και η κεφαλαιοποίησή του είναι στα Τάρταρα. Μία πιο ψύχραιμη αποτίμηση της αξία του "Αστέρα" τοποθετεί την αξία του αρκετά πάνω από το 1 δισ. ευρώ. Οι ζημιές το 2010 αυξήθηκαν κατά 72% και από 977.000 ευρώ, που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, άγγιξαν το 1,6 εκατ. ευρώ, παρ' όλο που ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός στα ίδια επίπεδα με το 2009, φτάνοντας τα 31,2 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εκμετάλλευση του συγκροτήματος είχε ανατεθεί στον Όμιλο Starwood με μακροχρόνια μίσθωση.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)