to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:21 | 13.10.2017

Πολιτισμός

«Έκπληξη» για τους άστεγους της Αθήνας - H τέχνη στην υπηρεσία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Ισχύς εν τη ενώσει 300 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την υποστήριξη των άστεγων της Αθήνας. Η «Έκπληξη» της εικαστικής πλατφόρμας του artAZ και της ΜΚΟ «Κλίμακα», επιστρατεύει για 8η χρονιά την τέχνη στην υπηρεσία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.


Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Άντα Αλαμάνου υπεύθυνη προγράμματος στήριξης αστέγων της ΜΚΟ Κλίμακα «η φιλοσοφία και στόχος αυτής της εκδήλωσης δεν είναι να σώσουμε τους αστέγους. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι η ελληνική κοινωνία έχει εκείνα τα αντανακλαστικά απέναντι σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη στέγης, κάτι που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται περισσότερο λόγω της φτωχοποίησης του πληθυσμού και της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για την αποτύπωση της αλληλεγγύης που υπάρχει στις κοινωνίες σήμερα εντός αλλά κι εκτός Ελλάδας. Είναι πολύ ωραίο η τέχνη που ενώνει ανθρώπους, πολιτισμούς τώρα έρχεται να στηρίξει μια πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα όπως είναι οι άστεγοι».

Όπως λέει χαρακτηριστικά το χρηματικό ποσό που συγκεντρώνεται κάθε χρονιά ποτέ δεν είναι αρκετό για να λύσει ένα τέτοιων διαστάσεων πρόβλημα. «Μπορούμε όμως να καλύψουμε κάποιες δράσεις. Δεν λειτουργούμε ως φιλανθρωπικός φορέας, πιστεύουμε σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Εμείς πλέον λειτουργούμε τον θεσμό της κοινωνικής κατοικίας. Στηρίζουμε την στέγαση ατόμων που είτε κινδυνεύουν με έξωση, είτε βρίσκονται στον δρόμο. Οπότε τους επιδοτούμε το ενοίκιο, κάποια λειτουργικά έξοδα, ενώ παρεμβαίνουμε ώστε αυτά τα άτομα να μπορούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, να έχουν μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής, να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας ή ψυχικής υγείας. Εμείς πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης δεν αντιμετωπίζεται μόνο με δράσεις και φιλανθρωπίες».

Για τη μεγάλη κι άμεση ανταπόκριση καλλιτεχνών αλλά και του κοινού κάνει λόγο η Αλεξάνδρα Κολλάρου, επιμελήτρια της έκθεσης. «Είναι η 8η φορά που διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση και την έκθεση παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Την προετοιμάζουμε από τον Μάιο. Η ανταπόκριση των καλλιτεχνών είναι μεγάλη. Μάλιστα ανυπομονούν να συμμετάσχουν θα έλεγα, καθώς υπάρχουν κάποιοι δημιουργοί που μας ακολουθούν από την πρώτη κιόλας χρονιά. Αυτή την χρονιά όμως έχουμε και πολλές καινούργιες συμμετοχές όχι μόνο γνωστούς, αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες από χώρες όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και από την Αμερική και το Μεξικό».

Μάλιστα όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «κάποιοι καλλιτέχνες ανυπομονούν να συμμετάσχουν γιατί είναι ένας τρόπος να συνεισφέρουν κι οι ίδιοι στο πρόβλημα των αστέγων. Με όχημα το ταλέντο και την δημιουργικότητά τους "μεταφράζουν" την προσφορά τους σε αυτήν την ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Εξάλλου, ο καθένας βοηθά από την θέση που μπορεί και με τις δικές του δυνατότητες».

Όπως δηλώνει η κ. Κολλάρου η έκθεση θα συγκεντρώσει γύρω στα 300 έργα τέχνης, η τιμή τους είναι 50 ευρώ ανεξάρτητα αν είναι ανερχόμενος ή παρά πολύ γνωστός ο δημιουργός. «Σε αυτήν την έκθεση θα λέγαμε ότι οι καλλιτέχνες εξισώνονται κι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν αυτόν τον σκοπό».

Και η ανταπόκριση του κοινού όμως είναι επίσης θερμή. «Είναι και μια ευκαιρία θα λέγαμε ο κόσμος να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει την σύγχρονη τέχνη, ενώ έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα αυθεντικό έργο τέχνης σε πολύ καλή τιμή, συμβολική, διότι δεν αντανακλά την αξία των έργων. Βασικά στόχος μας είναι και ευχόμαστε να πουληθούν όλα τα έργα ώστε να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό που θα προσφερθεί».

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα προκράτησης/αγοράς έργων σε κανένα στάδιο πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης. Η πώληση των έργων θα γίνει αποκλειστικά στον εκθεσιακό χώρο, ενώ οι εν δυνάμει αγοραστές μπορούν να βλέπουν τα έργα της έκθεσης και να σημειώνουν τους κωδικούς της επιλογής τους στο παρακάτω λινκ: http://www.artaz.gr/surprise/item/445-surprise-8-view-the-artworks.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο «ΓΗ Κ44», στο Γκάζι (Κωνσταντινουπόλεως 44) από σήμερα (Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017) στις 8 το βράδυ, ενώ το Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)