to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:50 | 05.07.2013

Οικονομία

Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι ΕΡΤ, συμβασιούχοι στο στόχαστρο για τις απολύσεις-μετακινήσεις στο δημόσιο

Μετράνε κεφάλια στα υπουργεία της μνημονιακής συγκυβέρνησης, και ετοιμάζονται να τα κόψουν: ποιους κλάδους χτυπάει το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο


Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, που επικαλείται το ΑΠΕ, οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα έχουν ήδη βρεθεί. Από αυτούς, κάποιοι αναμένεται να μετακινηθούν με απευθείας μετατάξεις και άλλοι μέσω διαθεσιμότητας.

Συγκεκριμένα, μέσω μετατάξεων αναμένεται να μετακινηθούν 5.000 εκπαιδευτικοί και 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας.

Σε διαθεσιμότητα, προκειμένου στη συνέχεια να μετακινηθούν, αναμένεται να βγουν 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη γενική κυβέρνηση.

Η διαθεσιμότητα θα μειωθεί σε 6-9 μήνες. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος, όποιος υπάλληλος δεν έχει μετακινηθεί θα απολυθεί οριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη «δεξαμενή» από την οποία θα προέλθουν οι υπόλοιποι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να μετακινηθούν έως τα τέλη 2013, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο με 2.741 εσωτερικές μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

Απολύσεις: ΕΡΤ και συμβασιούχοι με ασφαλιστικά μέτρα

Σε ό,τι αφορά τις συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014, θα προέλθουν από όσους δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και από όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, κυρίως στους δήμους και δευτερευόντως στο υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για 3.500 άτομα, που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και πλέον εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.

Για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Κατά πληροφορίες, η παρέμβαση θα συνίσταται σε αυστηρό καθορισμό του χρόνου, κατά τον οποίον κάποιος θα μπορεί να εργάζεται με ασφαλιστικά μέτρα. Στη συνέχεια θα αποχωρεί από την εργασία του, μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Υπενθυμίζουμε ότι έχει υπάρξει πρόταση του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για περιορισμό του χρονικού διαστήματος παραμονής σε εργασία με ασφαλιστικά μέτρα στους εννέα μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για το τελευταίο ειδικά θέμα, που στην ουσία στερεί από δικαστική προστασία τους συμβασιούχους που ζητούν να παραμείνουν στην εργασία τους επειδή καλύπτουν πάγιες και διαρκείς, πραγματικές δηλαδή, ανάγκες, ας θυμίσουμε τη δήλωση του Δ. Στρατούλη, προ ημερών:
 
Στόχος είναι «η δημιουργία του κατάλληλου πολιτικού και κοινωνικού κλίματος, ώστε στο άμεσο μέλλον να επανέλθει η κυβέρνηση, προωθώντας τη μη αποδοχή από το δημόσιο των προσωρινών δικαστικών διαταγών περί παραμονής των συμβασιούχων στις θέσεις εργασίας τους μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της κύριας αγωγής τους, καταργώντας με αυτόν τον τρόπο το Συνταγματικό δικαίωμά τους για δικαστική προστασία τους»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)