to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:30 | 28.06.2017

Κοινωνία

Εκπαιδευτικό σκάνδαλο αποκαλύπτει η ΟΙΕΛΕ - Τα «δώρα» Αρβανιτόπουλου σε σχολάρχες

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, με την παράγραφο 14 του άρθρου Θ3 του Ν. 4093/2012 περί αδειοδότησης των ιδιωτικών σχολείων, άνοιξε ένα «ευφυές» νομικό παραθυράκι σε ιδιοκτήτες και μετόχους ιδιωτικών σχολείων για να λειτουργήσουν ανεξέλεγκτα


Η ΟΙΕΛΕ αναδεικνύει σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά και οικονομικά σκάνδαλα της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα. Εκμεταλλευόμενοι νομικά «παραθυράκια» ιδιοκτήτες, ή ενώσεις μετόχων που κατέχουν ιδιωτικά σχολεία λειτουργούσαν και εξακολουθούν να λειτουργούν ιδιωτικά σχολεία είτε χωρίς νόμιμη άδεια, είτε με άδεια που έχει κτηθεί μέσω ψευδών δηλώσεων στις αρμόδιες αρχές και συχνά με κομπίνες, ώστε να παρακαμφθεί το εμπόδιο της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Η παράνομη λειτουργία των σχολείων αυτών λειτούργησε όχι μόνο εναντίον του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και εναντίον του μεγάλου αριθμού των ιδιωτικών σχολείων που λειτουργούν νόμιμα και που καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους στα δημόσια ταμεία.

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, πρόσφερε σειρά «δώρων» στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων και δημιούργησε ένα εφιαλτικό τοπίο ανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Την τελευταία τετραετία αναδείξαμε την υπόθεση των περίπου 40 ιδιωτικών σχολείων που με τις ευλογίες του εν λόγω και την  ανοχή των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας μέχρι και το 2014 λειτουργούσαν χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας και προέβαιναν στην κομπίνα της αλλαγής επωνυμίας και στην εικονική αλλαγή ιδιοκτησίας, ώστε να μην καταβάλλουν τις οφειλές τους σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Στα σχολεία αυτά πρέπει να προστεθεί και σημαντικός αριθμός ξένων σχολείων λειτουργούν με φωτογραφική διάταξη, την οποία πέρασε σε νόμο (άρθρο 35, Ν. 4186/2013) ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και χωρίς να υπάρχει έλεγχος των κτηριακών τους εγκαταστάσεων.

Σήμερα, η ΟΙΕΛΕ αναφέρεται σε μια ακόμη κατηγορία παρανομίας, «πάλι με δώρο Αρβανιτόπουλου», όπως τονίζει και εξηγεί αναλυτικά:

Ο πρώην Υπουργόςμε την παράγραφο 14 του άρθρου Θ3 του Ν. 4093/2012, περί αδειοδότησης των ιδιωτικών σχολείων άνοιξε ένα «ευφυές» νομικό παραθυράκι σε ιδιοκτήτες και μετόχους ιδιωτικών σχολείων για να λειτουργήσουν ανεξέλεγκτα. Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη ανέφερε ότι για να επικαιροποιηθεί η άδεια ενός ιδιωτικού σχολείου, αρκούσε μια απλή δήλωση του Ν. 1599/1986 (γνωστή στο πλατύ κοινό ως «υπεύθυνη δήλωση») των ιδιοκτητών, ή των μετόχων ότι όλα είναι νόμιμα και ότι δεν έχει επέλθει καμιά μεταβολή στο σχολείο τους, χωρίς να απαιτείται κανένας έλεγχος εποπτικών αρχών της πολιτείας. Αυτό άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Ελεύθεροι πλέον από κάθε έλεγχο ορισμένοι ιδιοκτήτες, ή μετοχικές ομάδες κατέθεταν ψευδείς δηλώσεις ότι δήθεν δεν άλλαξε τίποτα στα κτήριά τους και άρχισαν να «σηκώνουν» νέα σχολικά κτήρια, πισίνες, γυμναστήρια εντελώς αυθαίρετα, χωρίς καμία άδεια, χωρίς κανένα έλεγχο καταλληλότητας και ασφάλειας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, να αποκρύπτουν σημαντικό τμήμα των δραστηριοτήτων τους με αποτέλεσμα την άγρια φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία. Το κυριότερο, βέβαια, είναι ότι στο βωμό του άνομου κέρδους δεν δίστασαν να θυσιάσουν ακόμη και την ασφάλεια παιδιών και εργαζόμενων. Να τονιστεί πως η προβλεπόμενη ποινή για αδειοδότηση με ψευδείς δηλώσεις, ή φορολογικά και ασφαλιστικά παραπτώματα είναι η άρση της λειτουργίας του ιδιωτικού σχολείου.

Δυστυχώς, τέτοιες περιπτώσεις είναι πολλές και τα στοιχεία είναι στη διάθεση της Ομοσπονδίας. Ένα από τα σχολεία αυτά είναι επώνυμο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Αττικής που μεγάλος αριθμός αιθουσών και κτηρίων του ήταν αδήλωτες. Σε κάποια από αυτά διοργανώνονταν συνέδρια και σεμινάρια επιδοτούμενα με «μαύρο» χρήμα από τη Novartis.

Ακόμη και σήμερα λειτουργούν τέτοια ιδιωτικά σχολεία χωρίς άδεια, ή με ψευδείς δηλώσεις και κάποιες υποθέσεις βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση. Τη Δευτέρα, μετά από παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ, εκδικάζεται υπόθεση μεγάλου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου της επαρχίας που λειτουργούσε επί σειρά ετών με άδεια που αποκτήθηκε με ψευδείς δηλώσεις, ή χωρίς καν άδεια. 4 μέτοχοι του σχολείου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, καθώς προσκόμισαν ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, οι οποίες δεν αποκάλυπταν την πραγματική κτηριολογική κατάσταση του σχολείου, αποκρύπτοντας την ύπαρξη αιθουσών που λειτουργούσαν αυθαίρετα.

Η ΟΙΕΛΕ καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να προβούν άμεσα σε όλες τις ενέργειες για να ελεγχθούν προσεκτικά οι όροι αδειοδότησης των ιδιωτικών σχολείων και να τιμωρηθούν με τον προβλεπόμενο τρόπο όσοι εξαπάτησαν το κράτος και τους γονείς, πρωταγωνίστησαν σε φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, νόθευσαν τον καλώς εννούμενο ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά σχολεία που λειτουργούν νόμιμα και έθεσαν σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία και την ασφάλεια μαθητών και εργαζόμενων.

Για το ζήτημα αυτό απέστειλε σήμερα, Τετάρτη 28/6, την παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας ζητώντας την παρέμβασή του:


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

(Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.)

Αρθ. Ιδρ. Απόφασης Πρωτοδ. Αθηνών 20376/58

Χαλκοκονδύλη 13, 104-32, Αθήνα

Τηλ: 5238148, 5230819

Fax: 5230819

e-mail: [email protected],

[email protected]

site:          www.oiele.gr

___________________________________________________________________


Αθήνα, 28/6/2017

Αριθμ. Πρωτ: 43474ΠΡΟΣ


Τον  Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου
Κύριε Υπουργέ,


Με προηγούμενες επιστολές μας προς εσάς έχουμε αναφερθεί στο ζήτημα ________________ που εξαπάτησαν την πολιτεία και τους γονείς, λειτουργώντας είτε χωρίς άδεια, είτε με άδειες που κτήθηκαν μέσω της κατάθεσης των ψευδών δηλώσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012.


Το εν λόγω εκπαιδευτήριο, όμως, αποτελεί απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Πολλά ιδιωτικά σχολεία, ορισμένα εκ των οποίων ανήκουν στα «υπεράνω υποψίας» σχολεία της ελίτ, λειτούργησαν μέχρι πρόσφατα, ή εξακολουθούν να λειτουργούν υπό παρόμοιο καθεστώς. Σ΄ αυτά τα σχολεία συγκαταλέγονται _________ που επί σειρά ετών λειτουργούσε σε αυθαίρετα κτήρια, ______________, _____________, το ___________________________,_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________κ.λπ. Ξεχωριστός λόγος πρέπει να γίνει για τα ____________________ που είχαν μεγάλο αριθμό αδήλωτων αιθουσών, πισίνες και κτήρια,  σε κάποια εκ των οποίων  λάμβαναν χώρα τα επιδοτούμενα με «μαύρο» χρήμα σεμινάρια και ημερίδες της Novartis. Μετά από παρεμβάσεις της ΟΙΕΛΕ πολλά από τα σχολεία αυτά ελέγχθηκαν από τον ΕΟΠΠΕΠ και υποχρεώθηκαν να τακτοποιήσουν τις σοβαρές  παρανομίες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα προαναφερθέντα σχολεία  νομιμοποιήθηκαν με το νόμο περί αυθαιρέτων το 2014, γεγονός που σημαίνει ότι η δήλωσή τους για πλήρη νομιμότητα των κτηρίων τους δύο χρόνια πριν (2012) δεν είναι αληθής. Γνωρίζετε, Κύριε Υπουργέ, ότι η ψευδής δήλωση του Ν. 1599/1986 αποτελεί ποινικό αδίκημα και, σύμφωνα με το Ν.4093/2012, λόγω άρσης της λειτουργίας των σχολείων.


Όλα αυτά τα σχολεία, Κύριε Υπουργέ, δεν έβλαψαν μόνο το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης και τα δημόσια ταμεία μέσω της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Λειτούργησαν εις βάρος των υπόλοιπων ιδιωτικών σχολείων που τηρούν το νόμο. Εκμεταλλεύτηκαν βάναυσα τον κόπο εκατοντάδων εργαζόμενων, τους οποίους απασχολούσαν χωρίς να τους δηλώνουν. Απέσπασαν χρήματα από γονείς για μη δηλωμένες και φορολογούμενες δραστηριότητες. Κυρίως όμως έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια μαθητών και εργαζόμενων που καθημερινά βρίσκονταν σε κτήρια χωρίς κανένα έλεγχο των κτηριακών τους προϋποθέσεων.


Θεωρούμε ότι η ατιμωρησία ενισχύει την ανομία. Τη Δευτέρα εκδικάζεται η υπόθεση ___________________________ και 4 μέτοχοί τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη για την κατάθεση ψευδών δηλώσεων κατά παράβαση του Ν. 4093/2012 αντιμετωπίζοντας την προβλεπόμενη ποινή της άρσης λειτουργίας του σχολείου. Ωστόσο, τούτο δεν αρκεί. Θα πρέπει να υπάρξει σοβαρός και συστηματικός έλεγχος όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Ο νόμος θα πρέπει να εφαρμόζεται για όλους, ανεξαρτήτως ονόματος, πολιτικών προσβάσεων και οικονομικής επιφάνειας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ    ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)