to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:38 | 16.07.2015

Κοινωνία

Εκπαιδευτική άδεια με βραχιολάκι σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας

Με ηλεκτρονική επιτήρηση θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθούν τα μαθήματά τους οι κρατούμενοι που είναι φοιτητές με απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας.


Όπως επισημαίνεται στην υπουργική απόφαση «οι κρατούμενοι, υπόδικοι και κατάδικοι που είναι φοιτητές ή σπουδαστές Α.Ε.Ι., κ.λπ. δικαιούνται την παρακολούθηση των μαθημάτων τους, εργαστηρίων, καθώς και τη συμμετοχή στις εξετάσεις και εξ αποστάσεως, εφόσον το επιθυμούν ή έχει απορριφθεί το αίτημα τους για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας από το συμβούλιο του άρθρου 70 παράγραφος 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι αιτήσεις για παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως θα υποβάλλεται στο συμβούλιο της φυλακής και μαζί θα προσκομίζονται τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν την εγγραφή του κρατούμενου στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Το συμβούλιο της φυλακής «οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης επικοινωνίας του κρατούμενου με το εκπαιδευτικό προσωπικό του τμήματος φοίτησης και την πρόσβαση σε τεχνικά μέσα για την  εξ αποστάσεως παρακολούθηση καθώς και για την μελέτη και τη συμμετοχή στις εξετάσεις».

Όπως αναφέρεται στην απόφαση θα υπάρχουν ειδικοί χώροι που θα διατίθενται στους κρατούμενους για να μελετούν και για να  εξετάζονται, όπως  αίθουσες σχολείων δεύτερης ευκαιρίας ή Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης  (Ι.Ε.Κ.) ή της Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας.

Σε περίπτωση που δεν βρεθούν οι ειδικοί αυτοί χώροι στις δομές και τις υπηρεσίες των εκπαιδευτικών μονάδων, τότε πρέπει να βρεθούν οι ειδικοί αυτοί χώροι  μέσα στις φυλακές που φιλοξενούνται οι κρατούμενοι σπουδαστές, όπου θα τους παρέχονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ελεγχόμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο, που θα γίνεται με την παρουσία του εκπαιδευτικού ή του κοινωνικού λειτουργού που θα έχει την ευθύνη των σπουδών των κρατουμένων.

Οι σπουδαστές κρατούμενοι θα σιτίζονται εκτός της προγραμματισμένης ώρας και θα τους κρατείται φαγητό έτσι ώστε να τρώνε μετά την επιστροφή τους από  το εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ μπορεί να παραμένουν  στους χώρους που θα μελετούν και μετά το κλείσιμο των κελιών. 

Προϋποθέσεις

Για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας από το συμβούλιο των φυλακών, πρέπει ο κρατούμενος να έχει παρακολουθήσει με επιτυχία το 1/3 των μαθημάτων του και εργαστηρίων εξ αποστάσεως επί ένα εξάμηνο, ενώ θα του χορηγείται άδεια  με την τοποθέτηση ηλεκτρονικού βραχιολιού (ηλεκτρονική επιτήρηση).

Σε περίπτωση που ο κρατούμενος παρακολουθεί με επιτυχία τις σπουδές τους θα τύχει ευεργετικού υπολογισμού  έκτισης των ημερών της ποινής του. Δηλαδή, κάθε ημέρα που θα είναι ενταγμένος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εκλαμβάνονται ως τρεις ημέρες έκτισης της ποινής.

Το ημερήσιο  κόστος για τη χρήση μιας συσκευής ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ και θα βαραίνει τον κρατούμενο. Σε περίπτωση όμως που ο κρατούμενος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, τότε τη δαπάνη θα καλύπτει το Ελληνικό Δημόσιο.

Δικηγορικοί κύκλοι  εκτιμούν ότι η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών με τη χρήση ηλεκτρονικής επιτήρησης   στους κρατούμενους φοιτητές, διακατέχεται από   αδιέξοδη εξωπραγματική  πολιτική που  επιβαρύνει  τον κρατικό προϋπολογισμό,  σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας.  

Εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, αλλά  και το προσωπικό της κρατικής ασφάλειας θα είναι καθημερινά επί ποδός  για να μπορούν να σπουδάζουν οι κρατούμενοι φοιτητές και αυτό  ανεξάρτητα  αν φορούν ηλεκτρονικό βραχιολάκι, τονίζουν οι δικηγόροι.

Με πληροφορίες από naftemporiki

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)