to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:30 | 15.10.2019

Διεθνή

Εκνευρίστηκε ο ακροδεξιός Σαλβίνι: Το Ocean Viking πήρε άδεια για την αποβίβαση 176 μεταναστών στον Τάραντα

Η απόφαση των αρχων να δώσουν άδεια στο πλοίο Ocean Viking να αποβιβάσει τους 176 μετανάστες που έχει διασώσει προκάλεσε την αντίδραση της ακροδεξιάς Λέγκας


Το διασωστικό πλοίο Ocean Viking κατευθύνεται στο λιμάνι του Τάραντα, στη νότια Ιταλία, μετά την άδεια που του έδωσε σήμερα η κυβέρνηση για την αποβίβαση 176 μεταναστών, μια απόφαση που προκάλεσε την οργή της ακροδεξιάς Λέγκας.

Η προσέγγιση του Ocean Viking, το οποίο έχουν ναυλώσει οι ΜΚΟ Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) και Μεσόγειος SOS, συμπίπτει με μια αύξηση των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία μόνοι τους με έναν στολίσκο μικρών σκαφών.

Το Ocean Viking περισυνέλεξε 74 ανθρώπους ανοικτά των ακτών της Λιβύης την Κυριακή και άλλους 102 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 12 γυναικών και εννέα παιδιών, σε μια ξεχωριστή επιχείρηση αργότερα την ίδια ημέρα.

Ο προηγούμενος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, είχε κλείσει τα λιμάνια της χώρας για τα διασωστικά πλοία, με αποτέλεσμα να μένουν μεσοπέλαγα στη Μεσόγειο για πολλές ημέρες μέχρι να λάβουν άδεια για να προσεγγίσουν κάποιο λιμάνι.

Η Λέγκα εγκατέλειψε τον συνασπισμό τον Αύγουστο, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στην κυβέρνηση. Το PD άσκησε πίεση για περισσότερο μετριοπαθή μεταναστευτική πολιτική και έχει ζητήσει από την ΕΕ να βοηθήσει την Ιταλία να μοιραστεί την ευθύνη των μεταναστών.

Ο Σαλβίνι κατήγγειλε σήμερα αμέσως την απόφαση για ελλιμενιμσμό του Ocean Viking.

«Το Ocean Viking είναι μια γαλλική ΜΚΟ που φέρει σημαία Νορβηγίας. Μπορείτε να μου πείτε γιατί πρέπει να έρθει στην Ιταλία;» έγραψε στο Twitter.

Παρομοίως είπε ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία χωρίς βοήθεια από ΜΚΟ -- -- ένα φαινόμενο που έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Προς επίρρωση, περισσότεροι από 200 μετανάστες που επέβαιναν σε τρεις βάρκες έφθασαν στο νησί Λαμπεντούζα χθες μόνοι τους.

Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι 822 μετανάστες έχουν έρθει στην Ιταλία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χωρίς να υπολογίζονται οι 176 που επιβαίνουν στο Ocean Viking και αναμένεται να αποβιβαστούν αύριο, σε σύγκριση με 1.007 ολόκληρο τον Οκτώβριο πέρυσι.

Υπουργοί Εσωτερικών από πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Ιταλίας, ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο κατανομής μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο σε μια συμφωνία που είχε σκοπό να ελαφρύνει την πίεση στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Η Ρώμη είχε την ελπίδα ότι και άλλες χώρες της ΕΕ θα συμμετείχαν στο σχέδιο, αλλά από την περασμένη εβδομάδα μόνο δύο επιπλέον χώρες εκδήλωσαν τέτοια πρόθεση. Δεν είναι σαφές ποιες χώρες, και αν αυτές είναι μέλη της ΕΕ, θα παραλάβουν μετανάστες του Ocean Viking.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)