to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων: Δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος

Εκτός από τα προφανή -οικονομικά, ενεργειακά, γεωστρατηγικά και άλλα- οφέλη για τη χώρα μας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, και άρα και από τη σημερινή υπογραφή της σχετικής σύμβασης με εταιρείες, η κυβέρνηση δίνει απόλυτη προτεραιότητα και ιδιαίτερη προσοχή στο μεγάλο «πλούτο» μας, το περιβάλλον.


Ειδικότερα, προαπαιτούμενο για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα, είναι η «εφαρμογή της αυστηρότερης περιβαλλοντικής νομοθεσίας διεθνώς», όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

   Δικλείδες περιβαλλοντικής προστασίας

   Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο νόμο θεσμοθετήθηκαν τα Παρατηρητήρια Υδρογονανθράκων, μέσω των οποίων οι τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, μέσω μάλιστα θεσμικών διαδικασιών και οργάνων, ενώ, επιπλέον, απαγορεύεται η μέθοδος του fracking. (Οι τεχνικές οριζόντιας διάτρησης και υδραυλικής ρυγμάτωσης, που είναι το fracking, δίνουν τη δυνατότητα αποδέσμευσης πετρελαίου και αερίου από βραχώδεις σχηματισμούς, προκαλούν όμως τεράστια περιβαλλοντική ζημιά).

   Εκτός της σύστασης Παρατηρητηρίων Υδρογονανθράκων, έχουν προηγηθεί και άλλα αναγκαία βήματα, πάντα στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως είναι η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία, όλων των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών κανόνων, που είναι και οι αυστηρότεροι διεθνώς. Συγχρόνως, οι περιοχές Natura παραμένουν άθικτες, με υψηλή περιβαλλοντική προστασία.

   Με πρωτοβουλία εξάλλου της κυβέρνησης συστάθηκε στα Χανιά, το «Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας», με σκοπό την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καθώς και τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

   Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός για διπλασιασμό των ΑΠΕ

   Επ' αυτού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε κατά τη σημερινή παρουσίαση, ότι η ανάπτυξη αυτή είναι ακόμα απολύτως σύμβάτή με το ελληνικό σχέδιο για το κλίμα και την ενέργεια, που έχει η χώρα για το 2030 και προβλέπει διπλασιασμό των ΑΠΕ που έχουμε σήμερα στη χώρα (από 29% σε 60%).

«Ενα αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της μεγάλης μετάβασης σε ΑΠΕ είναι η δυνατότητα, η πρόσβαση και χρήση φυσικού αερίου ως το μεταβατικό καύσιμο με το οποίο σταθεροποιείται το σύστημα», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.

   Ας σημειωθεί ότι ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, που παίρνει αυτή η κυβέρνηση, όπως είναι:

   - Υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε κάθε φάση.

   -Δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, παρατηρητήρια και δημόσιες υπηρεσίες.

   - Οι σεισμικές έρευνες, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης, ειδικότερα η έναρξη των ερευνών πραγματοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

   - Απαιτείται πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS (Μεγάλα Κητώδη).

   - Συντάσσεται περιβαλλοντική έκθεση βάσης η οποία συνυποβάλλεται μαζί με το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών.

   - Σε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου Υδρογονανθράκων.

   Τούτων δοθέντων, «με σεβασμό και ευθύνη στο περιβάλλον και τις επόμενες γενιές, προχωράμε», όπως έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)