to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εκλογικό μπιλιάρδο

Υπάρχει όντως πιθανότητα ο υποψήφιος της Αριστεράς Μελανσόν να είναι στον δεύτερο γύρο ο αντίπαλος της Λεπέν;


Υπάρχει όντως πιθανότητα ο υποψήφιος της Αριστεράς Μελανσόν να είναι στον δεύτερο γύρο ο αντίπαλος της Λεπέν; Με τα σημερινά δεδομένα και κυρίως το 40% των αναποφάσιστων, το ενδεχόμενο παρουσίας του Μελανσόν στον δεύτερο γύρο αξιοποιείται ήδη από το στρατόπεδο Μακρόν για να πιεσθούν οι ψηφοφόροι του Φιγιόν να μη σπαταλήσουν την ψήφο τους στον πρώτο γύρο αλλά να στηρίξουν τον υποψήφιο που εγγυάται τη σταθερότητα και τη συνέχεια και που μέχρι τώρα είναι το φαβορί των δημοσκοπήσεων.

Το σενάριο μονομαχίας Λεπέν-Μελανσόν, μιας ακροδεξιάς και ενός αριστερού με διαφορετική ταυτότητα και ρητορική αλλά με κοινό παρονομαστή την επαγγελία της καθαρής ανατροπής, είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για τις Βρυξέλλες και κυρίως για το Βερολίνο γιατί η ατζέντα και των δύο υποψηφίων οδηγεί σε σύγκρουση με το πλαίσιο της Ευρωζώνης: η μεν Λεπέν προτείνει ρήξη με δημοψήφισμα, ο δε Μελανσόν με πολιτικές ανατροπές πέραν της διόρθωσης ή της αναπροσαρμογής των κανόνων και του πλαισίου λειτουργίας του κοινού νομίσματος. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το σενάριο Λεπέν-Μελανσόν στον δεύτερο γύρο είναι ασύμβατο με τη σταθερή συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων, μεταξύ 70 και 75%, που ξεκάθαρα και σταθερά τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Σήμερα στις ΗΠΑ πολλοί αναλυτές εκτιμούν εκ των υστέρων ότι αν υποψήφιος των Δημοκρατικών ήταν ο Σάντερς δεν θα υπήρχε χώρος για την πολυσυλλεκτική αντισυστημική επέλαση του Τραμπ. Ο Σάντερς τέθηκε εκτός μάχης με αποφασιστική τη συμβολή του Ομπάμα που επέβαλε την Κλίντον, ενώ στη Γαλλία η εκτόξευση Μελανσόν καταγράφεται κυρίως ως παρενέργεια της επιλογής των Ολάντ-Βαλς αλλά και των βαρόνων του Σοσιαλιστικού κόμματος να εγκαταλείψουν τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού κόμματος Αμόν που επικράτησε στο εσωκομματικό δημοψήφισμα και να στηρίξουν τον Μακρόν.

Η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία θυμίζει πλέον παρτίδα μπιλιάρδου όπου το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί όταν ο παίκτης επιλέγει τον πρώτο στόχο του...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)