to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:58 | 20.12.2019

Πολιτική

Εκλογικές τάσεις #2: Η δεύτερη έκδοση της διμηνιαίας ανάλυσης του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς για τις δημοσκοπήσεις

Κυκλοφόρησε σε ηλεκτρονική μορφή η δεύτερη έκδοση της διμηνιαίας ανάλυσης του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, για την καταγραφή, σύγκριση και ανάλυση των ευρημάτων των πολιτικών ερευνών («δημοσκοπήσεων»), με τον τίτλο Εκλογικές Τάσεις.


Κυκλοφόρησε σε ηλεκτρονική μορφή (https://poulantzas.gr/yliko/eklogikes-tasis-2-dekemvrios-2019/) η δεύτερη έκδοση της διμηνιαίας ανάλυσης του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, για την καταγραφή, σύγκριση και ανάλυση των ευρημάτων των πολιτικών ερευνών («δημοσκοπήσεων»), με τον τίτλο Εκλογικές Τάσεις.

Η ανάλυση καλύπτει την περίοδο μεταξύ τέλους Οκτωβρίου και τέλους Δεκεμβρίου και τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγει είναι τα εξής :

·      Πλησιάζουμε στο τέλος της «περιόδου χάριτος» για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι οι σταθεροί δείκτες δείχνουν μία σχετική επιδείνωση για το κυβερνών κόμμα, σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο, η οποία κρίνεται ως σημαντική, με δεδομένο ότι είμαστε ακόμα πολύ κοντά στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

·      Η φθορά της Νέας Δημοκρατίας δεν προέρχεται από μία εξ αριστερών αμφισβήτησή της, αλλά μάλλον από μία συνολικότερη στροφή της δημόσιας πολιτικής συζήτησης προς τα δεξιά, λόγω και της επιλογής του Κ. Μητσοτάκη να ιεραρχήσει ψηλά στην κυβερνητική agenda τα ζητήματα «νόμου και τάξης», το προσφυγικό κ.λπ.

·      Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός παρουσιάζει σταθερότητα ή και μικρή βελτίωση σε όλους τους δείκτες της ανάλυσης, ωστόσο δεν καταφέρνει – τουλάχιστον όχι ακόμα – να ωφεληθεί περισσότερο από τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό λογικό, με βάση την εγγύτητα στις εκλογές, σχετίζεται όμως και με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμη σε αναζήτηση του βηματισμού του ως αξιωματική αντιπολίτευση.

·      Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα κριθεί από τους πολίτες αφ' ενός με βάση το ρυθμό υλοποίησης των προεκλογικών της εξαγγελιών, αφ' ετέρου με βάση το χειρισμό της επί των μεγάλων θεμάτων που ανακύπτουν, όπως ιδίως οι σχέσεις με την Τουρκία.

·      Με το νέο έτος και την έναρξη υλοποίησης του πρώτου προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης, αναμένεται ότι θα έρθουν πιο δυναμικά στο προσκήνιο και τα θέματα της οικονομίας, της εργασίας, της οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους κ.ο.κ., τα οποία συγκροτούν την κοινωνική agenda, ένα πεδίο που δεν είναι συνήθως ευνοϊκό για τα κόμματα της Δεξιάς.

Όλες οι εκδόσεις των Εκλογικών Τάσεων βρίσκονται αναρτημένες στο site του ΙΝΠ: https://poulantzas.gr/yliko/yliko_tag/eklogikes-tasis/

Λίγα λόγια για την έκδοση

Οι Εκλογικές Τάσεις δημοσιεύονται ανά δίμηνο και φιλοδοξούν να αποτελέσουν έναν πολύτιμο οδηγό, όχι μόνο για τα πολιτικά κόμματα, τους άμεσους δηλαδή «ανταγωνιστές» στο εκλογικό πεδίο, αλλά και για οποιονδήποτε θέλει να κατανοήσει ή να αναλύσει την κοινωνική κίνηση σε κάθε χρονική στιγμή.

Τη συγκέντρωση και ανάλυση των στοιχείων επιμελούνται η Δανάη Κολτσίδα, Διευθύντρια του ΙΝΠ – Πολιτική επιστήμονας, και ο Κώστας Πουλάκης, Μαθηματικός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)