to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 27.06.2021

Διεθνή

Εκλογές βαρόμετρο για τη δυναμική της γαλλικής ακροδεξιάς

Οι Γάλλοι καλούνται στις κάλπες για το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών


Νωρίς το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των τοπικών και περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται να γίνει ένα βαρόμετρο για το αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός και η πρόεδρός του, Μαρίν Λεπέν, έχουν δυναμική ώστε να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Η Μαρίν Λεπέν, με την ακροδεξιά αντιμεταναστευτική ρητορική, επί μία δεκαετία προσπαθεί να ενισχύσει την επιρροή των θέσεων αυτών στο σύνολο της γαλλικής κοινωνίας, ώστε στη συνέχεια να θέσει τις βάσεις για την εκλογή στην προεδρία της Γαλλίας, όπου μέχρι στιγμής τα άλλα κόμματα δεν έχουν κατορθώσει να παρουσιάσουν ένα υποψήφιο που μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν. Αν στον σημερινό δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών αποτύχει να κερδίσει έστω και μία περιφέρεια, τότε το πλήγμα για τον Εθνικό Συναγερμό θα είναι πολύ μεγάλο.

Η ιστορικά τεράστια αποχή στον πρώτο γύρο των εκλογών -έφτασε το 68%- σίγουρα έπληξε τη δυναμική του κόμματος της γαλλικής ακροδεξιάς και ψαλίδισε τις ελπίδες της Λεπέν να κερδίσει τις περιφέρειες ώστε να θέσει τις βάσεις για την προεδρική εκλογή. Οι δημοσκοπήσεις -που τελικά διαψεύστηκαν- έδιναν σημαντική νίκη στη Λεπέν και το κόμμα της, καθώς προέβλεπαν ότι θα μπορούσε να ελέγξει τα περιφερειακά συμβούλια σε μία ή περισσότερες περιοχές.


Λόγω όμως της αποχής, μόνο σε μία περιοχή στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας, προηγείται ο Εθνικός Συναγερμός, αλλά χωρίς να νικήσει από τον πρώτο γύρο, ενώ στις υπόλοιπες πολλοί είναι οι υποψήφιοί του που ήρθαν δεύτεροι και τρίτοι ή εγκατέλειψαν την εκλογική μάχη για τον δεύτερο γύρο καθώς δεν υπάρχουν ελπίδες να εκλεγούν.

Βασικό ερώτημα είναι αν οι συμμαχίες μεταξύ των υποψηφίων των άλλων κομμάτων κατορθώσουν να πετάξουν έξω από τα συμβούλια τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος, πράγμα που έχει συμβεί στο παρελθόν.
Ο Εθνικός Συναγερμός θα μπορούσε δυνητικά να κερδίσει την περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, όπου ο υποψήφιος του κόμματος, Τιερί Μαριανί, αντιμετωπίζει τον συντηρητικό Ρενό Μισελιέ, που έχει πολύ σημαντικά ερείσματα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Αριστερά προηγείται σε πέντε περιφέρειες και η Δεξιά σε επτά. Τα exit poll θα ανακοινωθούν στις 8 μ.μ., όταν θα κλείσουν οι κάλπες.

tags: Γαλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)