to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Το κερδισμένο στοίχημα και οι μεγάλες προκλήσεις

Στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές του 2019, ο Τσίπρας έθετε ως στόχο τα μέλη του κόμματος να φτάσουν το 10% των 1.781.000 ψηφοφόρων τουπροοδευτικού χώρου


 

Ο στόχος επιτεύχθηκε

Μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρός του κέρδισαν το στοίχημα. Με συμμετοχή που ξεπέρασε τις φιλοδοξίες ακόμα και κορυφαίων στελεχών, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπερδιπλασίασε τα μέλη του, με 110.000 πολίτες να πηγαίνουν στις εσωκομματικές κάλπες και να δηλώνουν την ενεργό στήριξή τους στο κεντρικό αίτημα, που δεν είναι άλλο από την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση. Αν ανατρέξουμε στην απόφαση της πρώτης Πολιτικής Γραμματείας, που συνεδρίασε μετά τις εκλογές του 2019, ο Αλ. Τσίπρας είχε καθορίσει και ποσοτικά τον στόχο: τα μέλη του κόμματος να φτάσουν το 10% των 1.781.000 ψηφοφόρων του. Με 172.000 μέλη, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετατρέπεται στο μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη και σε ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα του ευρύτερου σοσιαλιστικού και προοδευτικού χώρου. Κυριότερα, όμως, κάνει το αποφασιστικό βήμα αντιστοίχισης της εκλογικής επιρροής με την κομματική ένταξη.

Σε περίοδο κρίσης εκπροσώπησης και υποχώρησης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα κόμματα, η εξέλιξη αυτή εύλογα χαρακτηρίζεται ιστορική και καθοριστική. Αναβαθμίζοντας παράλληλα τη μεγάλη ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνέντευξη που έδωσε στον Real FM το πρωί της Παρασκευής, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήρθε για να μείνει. «Είναι ένα κόμμα το οποίο πριν από δέκα χρόνια περίπου ήταν ένα μικρό κόμμα του 3%. Κυβέρνησε τον τόπο. Για πολλές διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις πήρε πάνω από το 30% των ψηφοφόρων και άρα έχει δημιουργήσει μια σχέση με την κοινωνία η οποία είναι σταθερή και τώρα αυτό αποτυπώνεται και σε επίπεδο μελών».  Όπως τόνισε, αντιστοιχείται σε έναν βαθμό ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του κόμματος του 3%, με τον σημερινό κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η διαδικασία αυτή ήρθε επίσης να επισφραγίσει το ότι δέκα χρόνια μετά την πρώτη εκλογική «έκρηξη» του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όχι απλώς παραμένει στο προσκήνιο ως ο προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος, αλλά γνωρίζει μάλιστα μεγάλη ενίσχυση με νέα μέλη μεταξύ των εργαζομένων, των νέων, των αγροτών και των μικρομεσαίων.

 

Τα ρεκόρ συμμετοχής

Σύμφωνα με τα στοιχεία της συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το ποσοστό των πολιτών που πήγαν στις κάλπες της 15ης Μαΐου άγγιξε ή και ξεπέρασε το 10% του ποσοστού που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις εθνικές εκλογές του 2019. Παράλληλα, σε δεκάδες περιοχές ανά τη χώρα σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση των νέων μελών. Στα Δωδεκάνησα, στην Κω ψήφισε το 15% των ψηφισάντων στις εθνικές εκλογές του 2019, ενώ εντάχθηκαν 526 νέα μέλη. Στη Ρόδο το 11% από τις 16.173 ψήφους των εθνικών εκλογών ψήφισαν για πρόεδρο, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν τα νέα μέλη, που έφτασαν, από τα 506, στα 1.388. Στη Λευκάδα, πάλι, διπλασιάστηκαν τα μέλη, και ψήφισε το 11% του εκλογικού ποσοστού του 2019.

Στην Α΄ Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αριθμεί πλέον 7.804 μέλη, από τα 2.958 πριν τις 15 Μαΐου, με τη συμμετοχή να αντιστοιχεί στο 10,5% των ψηφοφόρων του 2019. Στη Θεσπρωτία σημειώθηκε υπερδιπλασιασμός μελών, ενώ η αντιστοίχιση με την κάλπη του 2019 προσέγγισε το 10%. Στον Ανατολικό Τομέα της Αθήνας σημειώθηκε επίσης εντυπωσιακή αύξηση με 2.853 νέα μέλη και ποσοστό 9,8% σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Στην Αιτωλοακαρνανία, όπου ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τις περιοδείες του εν μέσω θερμής υποδοχής, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετράει 2.717 νέα μέλη, αντιστοιχίζοντας τους ψηφοφόρους των εσωκομματικών εκλογών με το 9,4% των ψηφοφόρων του 2019. Στην Πρέβεζα, τα μέλη του κόμματος διπλασιάστηκαν, ενώ η συμμετοχή άγγιξε με 9,1% σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, 5.611 νέα μέλη εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με 8.520 συνολικά να ψηφίζουν, κάτι που αντιστοιχεί στο 9,1% των ψηφοφόρων του 2019. Στην Ανατολική Αττική, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση, με 3.911 νέα μέλη. Στο 8,8% των ψηφοφόρων του 2019 αντιστοιχεί η συμμετοχή στη Σάμο αλλά και στο Ρέθυμνο, όπου ψήφισαν σχεδόν 1.500 μέλη, εκ των οποίων τα 1.000 εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την περασμένη Κυριακή. Στην  Άρτα, 1.000 νέα μέλη ψήφισαν για πρόεδρο, ενώ το σύνολο των ψηφισάντων αντιστοιχεί στο 8,6% των εθνικών εκλογών. Πάνω από 8% αντιστοιχεί σε Χαλκιδική, Αργολίδα και Μεσσηνία, όπου είχαμε εντυπωσιακή αύξηση των μελών, καθώς σημειώθηκαν 1.774 νέες εντάξεις. Ομοίως και στην Ηλεία, με 1892 νέα μέλη, αλλά και στην Αχαΐα, με 3.714 νέα μέλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βγαίνει από τη διαδικασία των εκλογών σημαντικά ενισχυμένος, με νέα μέλη στον κομματικό μηχανισμό, έχοντας καταφέρει να θέσει το κόμμα σε πανελλαδική και εντατική κινητοποίηση, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ανθυποψήφιος και άρα επίδικο ανταγωνισμού.  Όπως έλεγαν πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου, όλη αυτή η διαδικασία λειτούργησε ως «ζέσταμα» για τις εθνικές εκλογές που έρχονται όλο και πιο κοντά, καθώς η χώρα εισέρχεται εκ των πραγμάτων σε προεκλογική περίοδο.  Όπως φαίνεται και από τις περιοχές όπου σημειώθηκε μεγάλη συμμετοχή, η επόμενη μέρα βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. με νέα μέλη από το σύνολο των κοινωνικών ομάδων, όπως αγρότες, εργαζόμενοι, άνεργοι και μικρομεσαίοι. Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάνει ουσιαστικό βήμα για τη μετατροπή του σε ένα λαϊκό κόμμα με ρίζες στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, ανοίγονται νέες διευρυμένες δυνατότητες για ουσιαστική παρέμβαση των δυνάμεων του κόμματος σε σειρά κρίσιμων κοινωνικών χώρων, όπως η Αυτοδιοίκηση, μέτωπο που ανοίγει, ούτως ή άλλως, το αμέσως επόμενο διάστημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)