to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 28.05.2023

Κάκη Μπαλή

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Εκλογές στην Τουρκία: Πώς περιμένει η Αθήνα το αποτέλεσμα της κάλπης

Γιατί ένα μέρος του πολιτικού συστήματος δεν κρύβει την προτίμησή του για την επανεκλογή Ερντογάν κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.


Ο σημερινός δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία ενδιαφέρει πολύ το ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο πάντως θεωρεί δεδομένο ότι νικητής θα αναδειχθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν τόσο μικρή η απόστασή του από το 50%+1 στον πρώτο γύρο, ώστε σχεδόν όλοι να στοιχηματίζουν ότι σήμερα θα το ξεπεράσει. Μάλιστα, το ενδεχόμενο να παραμείνει ο Ερντογάν για ακόμη μία θητεία στο Ακ Σαράι, στο Λευκό του Παλάτι στην Άγκυρα, φαίνεται να το προτιμά ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων δημοσιολογούντων, κυρίως στη λογική «καλύτερα με τον διάβολο που ξέρουμε». Φαίνεται επίσης να το προτιμά και το πολιτικό προσωπικό της Ν.Δ.

Η δεξιά παράταξη στην Ελλάδα δεν έχει κρύψει ποτέ την προτίμησή της στην ακινησία στην εξωτερική πολιτική της χώρας - και τον σεβασμό της στο δόγμα Μολυβιάτη. Και θέλει να ελπίζει πως αν επανεκλεγεί ο Ερντογάν, η Δύση -κυρίως οι ΗΠΑ, που τον αντιμετωπίζουν ως προβληματικό σύμμαχο, αλλά και οι Ευρωπαίοι- δεν πρόκειται να του κάνει τα χατίρια ούτε να πιέσει την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και «να τα βρει» με τους γείτονες. Σημαίνει αυτό ότι δεν θέλει τον διάλογο;

Αν πιστέψει κανείς τον -εδώ και τρεις μέρες πρώην υπουργό Εξωτερικών- Νίκο Δένδια, βεβαίως και θέλει τον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Δένδια κινείται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά στο ένα και μοναδικό ντιμπέιτ, υποστήριξε μεν πως «ο τουρκικός αναθεωρητισμός, έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων», πλην όμως δήλωσε διατεθειμένος να συνομιλήσει με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ένας διάλογος με την Τουρκία επί της ουσίας θα απαιτήσει αξιοπρεπείς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές. Κάτι που δεν αντέχει να το παραδεχτεί στο εκλογικό της ακροατήριο η Ν.Δ., η οποία όχι μόνο δεν θέλησε να χαλάσει ποτέ τις καρδιές των τουρκοφάγων και των νεομακεδονομάχων, αλλά συχνά-πυκνά τους χαϊδεύει τ’ αυτιά.

Βέβαια, και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου τόσο ο Ερντογάν όσο και ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου -ειδικά στην τελική ευθεία του δεύτερου γύρου των εκλογών- χαϊδεύουν τ’ αυτιά των Τούρκων εθνικιστών. Και δεν δείχνουν προεκλογικά μεγάλη διάθεση για διάλογο με την Ελλάδα. Μετεκλογικά, όμως, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ούτε οι διαθέσεις του Τούρκου Προέδρου, ούτε η -πρωτίστως οικονομική- ανάγκη του να τα βρει με τη Δύση, ούτε καν οι προθέσεις της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης.

Πολλοί, πάντως, στην Αθήνα ελπίζουν -ή μάλλον «έχουν τον ευσεβή πόθο», όπως έλεγε στην ΑΥΓΗ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παναγιώτης Τσάκωνας- πως στην τελευταία προεδρική θητεία του ο Ερντογάν θα υιοθετήσει μια λιγότερο επιθετική και περισσότερο διαλλακτική πολιτική απέναντι τόσο στους διατλαντικούς συμμάχους όσο και στους γείτονες της Τουρκίας για λόγους υστεροφημίας. Συνήθως, όμως, οι ευσεβείς πόθοι δεν γίνονται πραγματικότητα…

Αλλοι, πάλι, πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θα παραμείνει σκληρός και προβληματικός σύμμαχος για τη Δύση. Κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ αφενός να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας, αφετέρου να μην πιέσουν την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Όπως έλεγε και ο Αντώνης Σαμαράς, «δεν κάνεις διάλογο με πειρατές». Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, αν από αύριο ο Ερντογάν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Τουρκία, να ζητήσει ανταλλάγματα για να επιστρέψει η Τουρκία στο «δυτικό μαντρί».
Στρατηγοί στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

Μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου στην Ελλάδα, πάντως, τα ελληνοτουρκικά μάλλον δεν θα παίξουν ρόλο στην προεκλογική περίοδο που άρχισε προχθές, όπως δεν έπαιξαν ρόλο και πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Έπαιξαν, όμως, ρόλο στην επιλογή της υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς δύσκολα μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει σύμπτωση την παρουσία τεσσάρων πρώην στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σ’ αυτή.

Στην κυβέρνηση που ορκίστηκε την Παρασκευή συμμετέχουν τρεις πρώην αρχηγοί Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και ένας από τα Σώματα Ασφαλείας. Ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής -με όλα τα προβλήματα που είχαν οδηγήσει νωρίτερα στην παραίτησή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2021- ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο επίτιμος αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης -αν και φέρεται να τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ για «εθνικούς λόγους»- ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο επίτιμος αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, πτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Τουρνάς ανέλαβε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και ο επίτιμος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ναύαρχος ε.α. Θεόδωρος Κλιάρης το υπουργείο Ναυτιλίας.
Ο έμπειρος διπλωμάτης

Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, τέλος, διορίστηκε ο πρέσβης επί τιμή Βασίλης Κασκαρέλης. Πρόκειται για έναν έμπειρο διπλωμάτη, που γνωρίζει πολύ καλά τα ελληνοτουρκικά και έχει υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, στην Άγκυρα και στη Λευκωσία. Ο Κασκαρέλης ήταν και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013. Εκτιμάται πως στην -όχι πολύ πιθανή- περίπτωση που τον επόμενο μήνα υπάρξει και πάλι ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κασκαρέλης θα μπορεί να τη χειριστεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)