to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:25 | 12.02.2023

Διεθνή

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Στην Ελλάδα η πρώτη μου επίσκεψη» - Οι δηλώσεις μετά την κατάκτηση της προεδρίας

«Η πρώτη διεθνής πράξη θα είναι στην Αθήνα. Εκεί θα είναι η πρώτη μου επίσκεψη», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Κύπρου - Η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στις 22:00 στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία.


Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των κυπριακών προεδρικών εκλογών, νέος πρόεδρος αναδεικνύεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης έναντι του Αντρέα Μαυρογιάννη, καθώς εξασφάλισε το 51,91% των ψήφων με τον αντίπαλό του, να παίρνει ποσοστό 48,09%.

Η καταμέτρηση των ψήφων για τον Β΄ γύρο των Προεδρικών Εκλογών στην Κύπρο ολοκληρώθηκε, με το Νίκο Χριστοδουλίδη να είναι ο μεγάλος νικητής και ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσοστό 51,91% που αντιστοιχεί σε 204,633 ψήφους έναντι του ανθυποψηφίου του Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος εξασφάλισε το ποσοστό 48,09%.

Ξέφρενα πανηγύρισαν τόσο στο Πολιτικό Γραφείο, όσο και στο επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά την επισφράγιση της νίκης του στις προεδρικές εκλογές, που τον ανεβάζουν στον προεδρικό θώκο για την επόμενη πενταετία.

Στο πολιτικό γραφείο του Προέδρου πλέον της Δημοκρατίας, οι συνεργάτες του, που βρίσκονταν στον πρώτο όροφο και παρακολουθούσαν τη ροή των αποτελεσμάτων, αποχώρησαν για να μεταβούν μαζί του στα κόμματα που τον στήριξαν και στη συνέχεια στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία, όπου θα γίνει η ανακήρυξή του.

Ήδη ο Αντρέας Μαυρογιάννης τηλεφώνησε στο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον συνεχάρη για την εκλογή του. Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα παραμείνει ενεργός πολίτης αλλά δεν θα μείνει στην ενεργό πολιτική.

Οι εκλογολόγοι σημειώνουν ότι οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ φαίνεται να μην ακολούθησαν την γραμμή που εμμέσως έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος για υπέρβαση και στήριξη του Αντρέα Μαυρογιάννη και να ακολούθησαν τις προτροπές του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για στήριξη στον Χριστοδουλιδη. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, το 75% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ ψήφισε τον Νίκο Χριστοδουλιδη και το 25% τον Αντρέα Μαυρογιάννη. Στο επιτελείο Χριστοδουλίδη είχαν ήδη αρχίσει με τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls οι πανηγυρισμοί.

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου

Σύμφωνα με το Philenews.com, στις πρώτες του δηλώσεις μετά από την εκλογή του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε:

«Ο Κυπριακός λαός μίλησε, αύριο είναι μια καινούρια μέρα. Θα κάνω το παν, όχι μόνο για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του λαού, αλλά μέσα από μια συνένωση δυνάμεων, να ξέρετε ότι τις επόμενες ημέρες θα ζητήσω να συναντήσω με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Να ακούσω απόψεις, για μια Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής για να μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις προσδοκίες της κοινωνίας. Έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις που μόνο αν εργαστούμε μαζί θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία».

Όπως εξήγησε: «Η πρώτη κορυφαία πολιτική πράξη θα είναι ο καταρτισμός του Υπουργικού Συμβουλίου και από αύριο ξεκινώ επαφές. Αυτές τις σκέψεις θα τις μοιραστώ με όσους χρειάζεται και θα είμαστε έτοιμοι για να τους ανακοινώσουμε. Η πρώτη μου επίσκεψη θα είναι στην Ελλάδα. Μόλις τώρα ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την έντονη πεποίθηση ότι θα συνεχισθούν οι διμερείς σχέσεις. Τον διαβεβαίωσα ότι θα γίνουν ακόμα πιο ισχυρές. Μίλησα με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ. Αυτά τα τηλεφωνήματα είναι ξεκάθαρη ένδειξη του προσανατολισμού της εξωτερικής μας πολιτικής».

«Την ίδια στιγμή πήρα πολλά μηνύματα από Τ/κ συμπατριώτες μας. Μεταφέρουμε τη συμπαράσταση μας για τις δύσκολες στιγμές που περνούν. Είχα την ευκαιρία να τους πω ξανά, πως το status quo δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, δεν μπορεί συνεχιστεί», πρόσθεσε.

«Η πρώτη διεθνής πράξη θα είναι στην Αθήνα. Εκεί θα είναι η πρώτη μου επίσκεψη», επανέλαβε ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα επίσημα αποτελέσματα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ100%

Εγγεγραμμένοι: 561.273

Ψήφισαν: 406.626 (72,45%)

Αποχή: 154.647 (27,55%)

Έγκυρα: 394.225 (96,95%)

Άκυρα: 8.422 (2,07%)

Λευκά: 3.979 (0,98%)

Χριστοδουλίδης: 51,91%

Μαυρογιάννης: 48,09%

Ποιός είναι ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, ανάμεσα σε αλλά, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.

Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977–1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021).

Είναι νυμφευμένος με την Φιλίππα Καρσερά με την οποίαν έχουν τέσσερεις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη.

Επικοινωνία της Ελληνίδας ΠτΔ με τον νεοεκλεγέντα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του.

Η Πρόεδρος τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα και επισήμανε ότι η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα είναι εγγύηση για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

Η κυρία Σακελλαροπούλου προσκάλεσε τον κύριο Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί την Αθήνα, όταν το επιτρέψει το πρόγραμμά του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κύριο Χριστοδουλίδη για την εκλογή του και τον προσκάλεσε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα.Πηγή: Avgi.gr, ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)