to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:04 | 27.05.2018

Διεθνή

Εκλογές στην Κολομβία: Μια άνευ προηγουμένου αναμέτρηση μεταξύ δεξιάς και αριστεράς

Σε μια Κολομβία στην οποία η δεξιά κυβερνάει ανέκαθεν, ο υποψήφιός της, ο Ιβάν Ντούκε, νέος στην πολιτική, είναι το φαβορί για τον πρώτο αυτόν γύρο των προεδρικών εκλογών και ακολουθεί ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας kai πρώην δήμαρχος της Μπογοτά Γκουστάβο Πέτρο.


Μια άνευ προηγουμένου αναμέτρηση ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά στην Κολομβία αναμένεται σήμερα κατά τις πρώτες προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μετά την σύναψη ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών Farc, με μια συμφωνία που δίχασε την κοινωνία της σπαρασσόμενης από την σύγκρουση χώρας και της οποίας το μέλλον εξαρτάται από τις εκλογές αυτές.

Σε μια Κολομβία στην οποία η δεξιά κυβερνάει ανέκαθεν, ο υποψήφιός της, ο Ιβάν Ντούκε, νέος στην πολιτική, είναι το φαβορί για τον πρώτο αυτόν γύρο των προεδρικών εκλογών και ακολουθεί ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας kai πρώην δήμαρχος της Μπογοτά Γκουστάβο Πέτρο.

"Οι εκλογές αυτές έχουν τεράστιο νόημα για μια χώρα στην οποία γεννάται ξανά η ελπίδα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την ειρήνη", έγραψε στο Twitter ο 66χρονος απερχόμενος πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος κάλεσε χθες τους πολίτες της Κολομβίας να μετάσχουν "μαζικά" και "ειρηνικά σε αυτήν την τόσο σημαντική απόφαση για το μέλλον".

Έπειτα από δύο θητείες από το 2010, ο κεντροδεξιός πρόεδρος, πρωτεργάτης του τερματισμού της ένοπλης σύγκρουσης που διήρκεσε περισσότερο από μισό αιώνα, δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος. Η παγίωση της ειρήνης που επιτεύχθηκε, αλλά αποδυναμώθηκε από τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας, θα εξαρτηθεί τώρα από τον διάδοχό του στην προεδρία.

Η σκληρή δεξιά, που αντιτίθεται στην συμφωνία που υπεγράφη με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC και στις συνομιλίες που ξεκίνησαν με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), την τελευταία οργάνωση ανταρτών της χώρας, σκοπεύει να ξανακατακτήσει την προεδρία με έναν νεαρό υποψήφιο. Αν αυτό δεν συμβεί αυτήν την Κυριακή, θα συμβεί στον δεύτερο γύρο στις 17 Ιουνίου.

Ειρήνη, διαφθορά και ανισότητες

Εκτός από την αναθεώρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας, την οποία κρίνει επιεική προς τους πρώην αντάρτες που γλιτώνουν την φυλακή αν ομολογήσουν τα εγκλήματά τους, ο 41χρονος Ιβάν Ντούκε υπόσχεται επίσης να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, την διαφθορά και να προκαλέσει μια επανεκκίνηση της οικονομίας της 4ης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, με την χαμηλή ανάπτυξη 1,8%.

Μεταξύ έξι υποψηφίων, ο δικηγόρος αυτός και οικονομολόγος εκπροσωπεί έναν συνασπισμό του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κέντρο (CD) αμφιλεγόμενου, αλλά δημοφιλούς πρώην προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε. Ο Ντούκε, ο οποίος συγκεντρώνει το 37,6% ως το 41,5% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υπερασπίζεται το δικαίωμα στο επιχειρείν, τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και επικρίνει την γειτονική Βενεζουέλα.

Ο κύριος αντίπαλός του, ο Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος συγκεντρώνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 24,2% ως το 29,5% των ψήφων, του κινήματος Ανθρώπινη Κολομβία, είναι ένας πρώην αντάρτης της M-19 που έχει διαλυθεί. Στα 58 του, παρασύρει τα πλήθη με ένα πρόγραμμα ευνοϊκό για τους πιο φτωχούς, αλλά επικρίνεται επίσης για τις σχέσεις του με τον σοσιαλισμό της Βενεζουέλας.

Σε μια χώρα συμμαχική των ΗΠΑ, ο Πέτρο υπερασπίζεται την συμφωνία που συνήφθη με την FARC και τον διάλογο με τον ELN, ο οποίος σταμάτησε την ένοπλη δράση του για τις εκλογές.

Η ασφάλεια ενισχύθηκε ωστόσο για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα, στην οποία οι κάλπες θα ανοίξουν σήμερα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 08:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 16:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος), με την ανάπτυξη περίπου 150.000 στρατιωτικών.

Η χώρα αυτή των 49 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πάντα τη βία των παράνομων οργανώσεων, οι οποίες συγκρούονται για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στα πρώην προπύργια των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) το οποίο μετατράπηκε σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρωνύμιο.

Στις πρώτες θέσεις των χωρών με τις μεγαλύτερες ανισότητες στην ήπειρο αυτή, μετά την Αϊτή και την Ονδούρα, η Κολομβία μόλις βγήκε από μια σύγκρουση που μαινόταν εδώ και δεκαετίες μεταξύ ανταρτών, παραστρατιωτικών και δυνάμεων της τάξης, με περισσότερα από 8 εκατομμύρια θύματα --νεκρούς, αγνοούμενους και εκτοπισμένους.

Ο παράγοντας Ουρίμπε

Το 2016 προς μεγάλη έκπληξη όλων, η ειρηνευτική συμφωνία απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα που έγινε, προτού γίνει επαναδιαπραγμάτευσή της και στη συνέχεια ψηφιστεί στο κοινοβούλιο. Τα εκλογικά αποτελέσματα είναι μερικές φορές απρόβλεπτα και η αποχή στις εκλογικές διαδικασίες στη χώρα φλερτάρει παραδοσιακά με υψηλά ποσοστά της τάξης του 50%.

"Δύο υποψήφιοι προηγούνται σαφώς και αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις και κάποιο μεγάλο λάθος των δημοσκοπήσεων ο Πέτρο και ο Ντούκε θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, αν και υπάρχει και η πιθανότητα ο Ντούκε να κερδίσει ήδη από τον πρώτο γύρο", δήλωσε στο AFP ο Νικολάς Λιέντο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σέρχιο Αρμπολέδα.

Μετά την αποτυχία που γνώρισε τον Μάρτιο, όταν αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα της κάλπης δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 0,5% και να κερδίσει περισσότερες από τις 10 έδρες στο κοινοβούλιο που της δόθηκαν με την ειρηνευτική συμφωνία, η FARC δεν κατέβηκε στις προεδρικές εκλογές.

Στις βουλευτικές αυτές εκλογές εδραιώθηκε η σκληρή δεξιά και ως εκ τούτου αν στις 7 Αυγούστου διαδεχθεί τον Σάντος, ο Ντούκε θα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του Κογκρέσου. Ωστόσο αυτό από το επωφελείται κυρίως ο νεαρός πολιτικός είναι η αύρα του Ουρίμπε. Έπειτα από δύο θητείες (2002-2010), "ο μπαμπάς της Κολομβίας", όπως τον ονόμασε ο παρουσιαστής μιας συνάντησης, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος και ως εκ τούτου έχρισε προστατευόμενό του τον Ντούκε.

"Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ένα αυξημένο ποσοστό αναποφάσιστων ή λευκών, το οποίο μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις", προειδοποίησε τέλος ο αναλυτής Αντρές Μαθίας, του Πανεπιστημίου Εξτερνάδο.

Άλλοι υποψήφιοι στην εκλογική αυτή αναμέτρηση είναι ο κεντρώος Σέρχιο Φαχάρδο, ο οποίος κατατάσσεται τρίτος με ένα 14% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και ακολουθεί ο κεντροδεξιός Χερμάν Βάργκας Γιέρας με ένα 6%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)