to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:25 | 23.10.2019

Διεθνή

Εκλογές στη Βολιβία: Συγκρούσεις εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων

Με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών να μην έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα από την εκλογική επιτροπή, η κεντρώα αντιπολίτευση, που φαινόταν να ηττάται από τον πρώτο γύρο, έχει καλέσει σε απεργίες και κινητοποιήσεις


Τη νίκη από τον πρώτο κιόλας γύρο έναντι του αντιπάλου του Κάρλος Μέσα είχε βάλει ως στόχο για την ανανέωση της θητείας του, για τρίτη φορά, ο σοσιαλιστής πρόεδρος Έβο Μοράλες. Ο ισχυρότερος αντίπαλος του Μοράλες που προέρχεται από τον χώρο του κέντρου δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα της καταμέτρησης καταγγέλλοντας χειραγώγηση της εκλογικής επιτροπής. Το ΥΠΕΞ της κυβέρνησης έχει ήδη απευθύνει αίτημα στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών ώστε να συσταθεί ειδική επιτροπή που θα επαληθεύσει το αποτέλεσμα, ενώ αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της εκλογικής επιτροπής.

Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής υπεδείκνυαν ότι η Βολιβία θα όδευε σε δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τη 15η Δεκεμβρίου, όμως 24 ώρες αργότερα δόθηκαν στη δημοσιότητα νεότερα αποτελέσματα, που αναδεικνύουν νικητή τον πρόεδρο Έβο Μοράλες από τον πρώτο γύρο. Από την Κυριακή, η διαδικασία της καταμέτρησης επικρίνεται έντονα από την αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει «νοθεία», από ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς και κάλεσε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ προχθές Δευτέρα και χθες Τρίτη ξέσπασαν βίαια επεισόδια στη Λα Πας και σε άλλες πόλεις. Τα οριστικά αποτελέσματα εξακολουθούν να μην έχουν ανακοινωθεί.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης [τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας] στη Λα Πας, μπροστά στο κτίριο όπου βρίσκεται η έδρα της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής συνεχίζει να προκαλεί πολεμική ατμόσφαιρα.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων αερίων.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Έβο Μοράλες, ο οποίος διεκδικεί τέταρτη θητεία στην εξουσία, είναι πιθανό να κερδίσει τον κεντρώο αντίπαλό του Κάρλος Μέσα από τον πρώτο γύρο, με βάση τα — ακόμη μη οριστικά — αποτελέσματα, κάτι που ο ισχυρότερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης δεν αποδέχεται, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χειραγωγεί την εκλογική επιτροπή και καταγγέλλοντας νοθεία.

Ο αντιπρόεδρος της εκλογικής επιτροπής υπέβαλε την παραίτησή του

Ο αντιπρόεδρος της εκλογικής επιτροπής — του Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE) — που βρίσκεται στην καρδιά της πολεμικής στη Βολιβία για την καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, υπέβαλε χθες Τρίτη την παραίτησή του, επικρίνοντας τον τρόπο που ο οργανισμός αυτός χειρίστηκε το ζήτημα σε επιστολή του.

Ο Αντόνιο Κόστας εξήγησε πως παραιτείται εξαιτίας της «ατυχούς απόφασης του Ανώτατου Εκλογοδικείου να αναστείλει τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μέσω του συστήματος μετάδοσης προκαταρκτικών εκλογικών αποτελεσμάτων, του λεγόμενου TREP».

Η επιστολή του δικαστικού απευθύνεται στον αντιπρόεδρο Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, που είναι επίσης πρόεδρος του Κογκρέσου και αρμόδιος για τον διορισμό των έξι μελών του TSE.

Τεχνική αποστολή για την επαλήθευση της καταμέτρηση των ψήφων ζητεί η κυβέρνηση από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών

Η κυβέρνηση του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες ζήτησε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) να στείλει «το ταχύτερο» τεχνική αποστολή στη Λα Πας προκειμένου να επαληθευτεί, «ένα προς ένα» ψηφοδέλτιο, η καταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Ντιέγκο Πάρι Ροδρίγκες.

Η Βολιβία «ζητεί να συσταθεί το ταχύτερο επιτροπή η οποία θα διενεργήσει έλεγχο όλης της επίσημης διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βολιβιανής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Ντιέγκο Πάρι πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών και προσκάλεσε τον ΟΑΚ, που είχε αναπτύξει ομάδα εκλογικών παρατηρητών στη χώρα, τις ΗΠΑ, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ξένη κυβέρνηση ενδιαφέρεται να «συνοδεύσει» τη διαδικασία καταμέτρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Εμείς είμαστε εκείνοι που ενδιαφέρονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να καταμετρηθούν οι ψήφοι όλων των Βολιβιανών», επέμεινε ο ΥΠΕΞ της Βολιβίας απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Οι παρατηρητές του ΟΑΚ εξέφρασαν τη Δευτέρα την «ανησυχία» τους, μετά την ανακοίνωση νεότερων αποτελεσμάτων νωρίτερα την ίδια ημέρα, που έδιναν στον πρόεδρο Μοράλες διαφορά 10 μονάδων επί του πλησιέστερου αντιπάλου του, άρα τη νίκη από τον πρώτο γύρο, μολονότι την Κυριακή φαινόταν πως θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών τον Δεκέμβριο.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)