to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 17.10.2022

Πολιτική

Εκλογές με τον νόμο Μητσοτάκη από την πρώτη Κυριακή θέλει ο Ν. Μηταράκης

Εκλογές… με μπόνους και μάλιστα από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση προτείνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Άμεση απάντηση Μιχαηλίδη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Νότης Μηταράκης θεωρεί ως εθνικά υπεύθυνη στάση από τα κόμματα να συμφωνήσουν μεταξύ τους να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές με τον εκλογικό νόμο των επαναληπτικών εκλογών, δηλαδή με κλιμακωτό μπόνους. Κι αυτό λόγω της έντασης με την Τουρκία.

«Θα ήταν εθνικά υπεύθυνο να συμφωνήσουν τα κόμματα να ισχύσει από την πρώτη Κυριακή ο εκλογικός νόμος της δεύτερης, για να αποφύγουμε την αστάθεια μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Καθώς παραμένει η ένταση με την γείτονα».

Αυτό είπε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφερόμενος στις εκλογές, προκαλώντας σάλο αντιδράσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι περίπου το ίδιο είχε πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, κλείνοντας όμως το συγκεκριμένο σενάριο.

«Δεν τίθεται θέμα εκτός από μια περίπτωση, αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι βόμβα και συμφωνήσουμε από κοινού εκλογικό νόμο. Επειδή αυτό δεν θα συμβεί όμως, είμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευθούμε στις επόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο νόμο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, βάζοντας τέλος στη σχετική φημολογία.

Τώρα ο Νότης Μηταράκης ξαναβάζει το θέμα στο τραπέζι για εκλογές με μπόνους από την πρώτη Κυριακή.

«Φαιδρή και αντιδημοκρατική ταυτόχρονα η ‘πρόταση’ του κ. Μηταράκη»

Δήλωση Α. Μιχαηλίδη, αναπλ. τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Χίου:

«Ο κ. Μηταράκης φαίνεται να μπερδεύει τις απαιτήσεις των ρόλων του στα σήριαλ που συμμετέχει με τις επιταγές του Συντάγματος.

Η πρότασή του να ισχύσει ο εκλογικός νόμος των δεύτερων εκλογών από την πρώτη αναμέτρηση θα ήταν για γέλια, αν δεν πρόδιδε τις αντιδημοκρατικές ροπές του.

Οι εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, κ. Μηταράκη, όπως έχει δρομολογηθεί από τις δημοκρατικές διαδικασίες της Ελληνικής Πολιτείας. Το ακριβώς αντίθετο, αυτό που προτείνετε εσείς δηλαδή, θα αποτελούσε πολιτικό παράδοξο πρώτης τάξης, αν όχι θεσμική εκτροπή.

Και έλεος με την επίκληση της «αστάθειας». Τολμήστε να το πείτε αυτό στις συμμαχικές κυβερνήσεις δεκάδων χωρών-εταίρων μας στην Ευρώπη (σ.σ. δεν περιλαμβάνεται η κυβέρνηση του κ. Όρμπαν) να δείτε τι απάντηση θα λάβετε.

Επιπλέον, η πρόταση αυτή προδίδει ίσως και την ανησυχία του κ. Μηταράκη για την εκλογική απήχηση του ίδιου και του κόμματός του στην εκλογική του περιφέρεια στη Χίο.

Εν προκειμένω, η εκτίμησή του αυτή μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους».
______________

Με στοιχεία από iEidiseis.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)