to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:00 | 30.05.2021

Διεθνή

Ο ΔΗΣΥ νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο

Τα δυο μεγάλα κόμματα κατέγραψαν ποσοστιαίες απώλειες με το ΑΚΕΛ να καταγράφει τη μεγαλύτερη στο σύνολο των εκλογικών συνδυασμών η οποία ανήλθε στο 3,4% - Τη μάχη για την τέταρτη θέση στα κοινοβουλευτικά έδρανα κέρδισε νεοναζιστικό το ΕΛΑΜ σε μια μάχη στήθος με στήθος με την ΕΔΕΚ - Την πόρτα της Βουλής ανοίγει για πρώτη φορά η ΔΗΠΑ- Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων


Με ποσοστό 27.77%, το κυβερνών κόμμα του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Κύπρο. Δεύτερο ήλθε το αριστερό ΑΚΕΛ με ποσοστό 22.34%.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων παγκύπρια, η υπόλοιπη σειρά κατάταξης των κομμάτων έχει ως εξής:

ΔΗΚΟ: 11.29%

ΕΛΑΜ: 6.78%

ΕΔΕΚ: 6.72%

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ: 6.10%

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: 4.41%

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: 3.27%

ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ: 2.82%

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: 2.31%

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: 1.56%

ΑΦΥΠΝΙΣΗ 2020: 1.35%

ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ: 1.28%

ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ: 1.00%

Το αποτέλεσμα, όπως διαμορφώνεται, δεν είναι αυτό που περίμενε το ΑΚΕΛ, αλλά «σε κάθε περίπτωση το σεβόμαστε», ανέφερε νωρίτερα πηγή από το ΑΚΕΛ, ενώ ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, προέβη στις παρακάτω δηλώσεις:

Οι έδρες

Άνοδο σε ποσοστά και έδρες σημείωσαν τα μικρά πολιτικά κόμματα, ενώ πτώση κατέγραψαν τα δύο μεγάλα στις φετινές βουλευτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα 17 έδρες εξασφαλίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ενώ 15 έδρες εξασφαλίζει το ΑΚΕΛ, χάνοντας και οι δύο από μια έδρα.

9 έδρες εξασφαλίζει το ΔΗΚΟ, διατηρώντας τις έδρες του.

3 εξασφαλίζει το Κίνημα Οικολόγων, αυξάνοντας κατά μία τις έδρες του.

Η πρωτοεμφανιζόμενη ΔΗΠΑ μπαίνει δυναμικά στη Βουλή με 4 έδρες, η ΕΔΕΚ αυξάνει κατά μία τις έδρες της, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στις 4, ενώ το ΕΛΑΜ καταληκτικά διπλασιάζει τις έδρες του, κάνοντας τις 4.

Πώς κατανέμονται οι έδρες στη νέα Βουλή

Ν. Αναστασιάδης: «Η επόμενη των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης»

Η επόμενη των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι προτίθεται να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τη νέα της σύνθεση, όταν αυτή συνέλθει και αφότου εκλέξει νέο Πρόεδρο της Βουλής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση μου για τον άψογο τρόπο διεξαγωγής των καθοριστικών, για το αύριο, εκλογών.

(οπαδοί του ΔΗΣΥ πανηγυρίζουν έξω από τα γραφεία του κόμματος για τη διαφαινόμενη νίκη)

Η διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέας Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο ολοκληρώθηκε στις 18:00, όταν έκλεισαν οι κάλπες και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων ενώ δημοσιοποιήθηκαν τα exit polls των τηλεοπτικών καναλιών.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "Cyprus EUROPE ELECTS Average (as calculated by Europe Elects] based on MR/UNi exit poll for CyBC (range]. 30 May 2021 30.7% 26.0% 25.0% 25.7% Exit result lection result 14.5% 10.8% 1.2% 5.5% 5.2% 5.0% 6.0% 3.0% 4.8% Govt DISY EPP 5.0% 3.7% AKEL LEFT DIKO S&D 3.0% KA ECR 2.5% EDEK/SYPOL S&DIRE Compared national-conservative EPP: centre-right DIPA RE KOSP ELAM Greens/EFA ~N1 ombined EDEK SYPOLi 2016. right-wing mixed liberal S&D: centre-left AG KEKK unaffiliated"

Το 63,9% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων, ποσοστό που μεταφράζεται σε 356.682 ψηφοφόρους είναι το τελικό ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων  Από τα τελικά ποσοστά που ανακοίνωσε ο γενικός έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου συμπεραίνεται ότι το ποσοστό της αποχής ανήλθε στο 36.1%.

Σημειώνεται ότι κατά τις προηγούμενες Βουλευτικές Εκλογές του 2016, το τελικό ποσοστό προσέλευσης ψηφοφόρων ήταν 66,7%. Πάντως, με καταμετρημένο περίπου το 4% των αποτελεσμάτων παγκύπρια, η νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως κατέδειξαν τα exit polls αναμένεται πολυκομματική.

  • Δείτε ΕΔΩ τη συνεχή ενημέρωση της «Χαραυγής», εφημερίδας που εκφράζει τις θέσεις του ΑΚΕΛ.

Αναλυτικά τα exit poll του κάθε καναλιού:

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)