to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:47 | 02.07.2020

πηγή: ieidiseis.gr

Κοινωνία

Εκκρεμείς συντάξεις: Έκρηξη 50% και αναμονή ως και 5 χρόνια

Σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσεται η έκρηξη στις εκκρεμείς συντάξεις, καθώς το ζήτημα της καθυστέρησης έκδοσης των νέων συντάξεων αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σοβαρά «αγκάθια» της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι σημαντικές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και κυρίως στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, μαζί με το μόνιμο «αγκάθι» του νέου πτωχευτικού κώδικα και τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πληγέντων από τον κορονοϊό θα αποτελέσουν τους τρεις βασικούς σκόπελους που καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Σήμερα, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει στις 250.000 με την αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει έως και τα πέντε χρόνια.

Μάλιστα,όπως αναφέρει η Καθημερινή, στους κόλπους των ασφαλισμένων υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς οι εξαγγελίες για την έκδοση των νέων συντάξεων ακόμη και σε μια μέρα, εφόσον υλοποιηθούν, αναμένεται να δημιουργήσουν συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Αυτούς που αναμένουν χρόνια, και αυτούς που υποβάλλοντας ηλεκτρονικά την αίτηση λαμβάνουν γρηγορότερα τη σύνταξή τους.

Είναι ενδεικτικό ότι βάσει των μόνων επίσημων στοιχείων που προέρχονται από την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στο τέλος Μαρτίου και πριν οι δημόσιες υπηρεσίες και δη οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ κατεβάσουν τα μολύβια λόγω της επιβολής lockdown, οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη αυξήθηκαν σε 160.959 από 151.496 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 με εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 360 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στο τέλος Ιουνίου 2019, οι εκκρεμείς αιτήσεις στο ΕΦΚΑ, μαζί με αυτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (δημόσιοι υπάλληλοι), ήταν ακόμη λιγότερες, καθώς αριθμούσαν 125.075 περιπτώσεις.

Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης στον ΕΦΚΑ (χωρίς το Δημόσιο) αυξήθηκαν από 93.785 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 σε 105.850 στο τέλος Μαρτίου 2020. Στο Δημόσιο, το πρόβλημα είναι δραματικό, καθώς η καθυστέρηση ξεπερνάει ακόμη και τα 2 χρόνια. Στο ΕΤΕΑΕΠ ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων επικουρικής σύνταξης αυξήθηκε από 44.293 στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 σε 47.363 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 63 εκατ. ευρώ) στο τέλος Μαρτίου 2020. Στο τέλος Ιουνίου, εκκρεμούσαν 43.089 αιτήσεις για την έκδοση επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες, εκτός από τη δραματική καθυστέρηση στην έκδοση νέων συντάξεων, παρατηρείται και αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς ισχύουν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ ωριμάζουν και οι διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε το 2015 κλείνοντας την πόρτα της πρόωρης εξόδου για χιλιάδες δικαιούχους.

Πλέον, με τη λογική των μεταβατικών εξαμήνων, μια μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων που το 2015 είχαν «εγκλωβιστεί» εντός του συστήματος, υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, ειδικά στο Δημόσιο, για κάθε 1.000 νέες αιτήσεις που δέχεται το σύστημα, εκδίδει 600 οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Αυτό, στο τέλος του έτους θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των εκκρεμοτήτων. Αντίστοιχες είναι οι καθυστερήσεις και στον ΕΦΚΑ συνολικά, όμως σε περιπτώσεις, για παράδειγμα, διαδοχικής ασφάλισης το πρόβλημα μεγεθύνεται.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, από το βήμα της Βουλής, παραδέχθηκε πρόσφατα ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, ισχυριζόμενος ότι έρχεται από το παρελθόν και εύλογα προκαλεί αγωνία στους ασφαλισμένους.

Να σημειωθεί ότι ήδη το υπουργείο στοχεύει στη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για την επίσπευση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, προκειμένου να μεταφερθούν στην πλατφόρμα ψηφιακής απονομής «Ατλας» δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο παλιό σύστημα.

Στόχος γι’ αυτές τις εκκρεμείς συντάξεις είναι να εκδοθούν εντός του καλοκαιριού, ψηφιακά, οι σχετικές αποφάσεις ώστε να προωθηθούν για πληρωμή, γεγονός που αναμένεται να επισημανθεί στους εκπροσώπους των θεσμών, κατά τις επικείμενες συνομιλίες.

Αχτσιόγλου: Αύξηση τουλάχιστον 50% στις εκκρεμείς συντάξεις σε λίγους μήνες

«Σήμερα και η «Καθημερινή» επιβεβαιώνει αυτό που από καιρό επισημαίνουμε, ότι δηλαδή μέσα σε μόλις λίγους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 50%», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Πρόσθεσε ότι αυτό το έχει πει ήδη το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, το λέει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το λέει το Eurogroup, «αλλά ο κ. Βρούτσης επιμένει να λέει άλλα».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «δεν είναι και πολύ δύσκολη απόφαση ποιον να θεωρήσει κανείς πιο αξιόπιστο», σχολιάζοντας ότι «σίγουρα τα "σκόιλελικικού" δεν έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα στην αξιοπιστία του κ. υπουργού».

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)