to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 17.02.2020

Κοινωνία

«Εκκωφαντική η σιωπή του πρωθυπουργού για την κατάσταση στα Λιπάσματα Καβάλας» (ηχητικό)

Όπως υποστήριξε o πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, όταν το θέμα των Λιπασμάτων Καβάλας τέθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει το ο,τιδήποτε».


Για εκκωφαντική σιωπή από την πλευρά του πρωθυπουργού έκανε λόγο μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» o πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας Νίκος Βογιατζίδης με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά. Ενώ όπως επισήμανε, το θέμα των Λιπασμάτων Καβάλας τέθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει το ο,τιδήποτε».

«Ήταν τόσο εκκωφαντική η σιωπή του που μας δημιουργεί τεράστιους προβληματισμούς για το κατά πόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός εν τέλει λειτουργεί ως πρωθυπουργός εξασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων ή προτιμά να γίνει ένας άνθρωπος ο οποίος είναι σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με τον κ. Λαυρεντιάδη, τον οποίο με τη σιωπή του καλύπτει κιόλας», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως θα πρέπει ο πρωθυπουργός «να πάρει ξεκάθαρη θέση για το πώς αντιλαμβάνεται την κατάσταση στη μοναδική Λιπασματοβιομηχανία στη χώρα».

Από εκεί και πέρα, μιλώντας στην εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» και την Ευγενία Χατζηγεωργίου ο κ. Βογιατζίδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη νέα συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας πως ήταν «σε πλήρη αναντιστοιχία» σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση. «Είδαμε μία περίεργη αλλαγή στάσης του υπουργείου Εργασίας σε βάρος μας από την κα Στρατινάκη, η οποία είναι και νομικός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, «μόλις δείξαμε τα ιδιωτικά συμφωνητικά που είχαμε υπογράψει και τα οποία ήταν σύμφωνα και με τις δικαστικές αποφάσεις που έχουμε υπέρ μας, θεώρησε ότι έπρεπε να διακοπεί η τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία και να δώσει το σύνθημα στην εργοδοτική πλευρά να συνυπογράψει το ιδιωτικό συμφωνητικό έτσι όπως περιμέναμε κι εμείς». «Αντ’ αυτού», συνέχισε, «η κα Στρατινάκη μάλλον διέκοψε την τριμερή συμφιλιωτική διαδικασία για να αλλάξει η ίδια άποψη. Όταν επανήλθαμε έφτασε στο σημείο να μας ζητάει να υπογράψουμε ακόμη και εικονικούς δανεισμούς».

Ερωτηθείς για το πώς αιτιολογήθηκε από την γγ του υπουργείου Εργασίας αυτή η αλλαγή στάσης, ο κ. Βογιατζίδης ανέφερε πως «δεν υπήρξε καμία απολύτως αιτιολόγηση» και σύμφωνα με τον ίδιο από την πλευρά της κας Στρατινάκη ειπώθηκε πως δεν είναι δική της ευθύνη που η εταιρία δεν αποδέχεται να συνυπογράψει το συμφωνητικό και άρα αυτό που απομένει στους εργαζόμενους είναι να δεχτούν τα όσα ζητάει η πλευρά του κ. Λαυρεντιάδη.

Ωστόσο αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων της εταιρείας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας , οδηγεί στα εξής: «να μπορεί να μας απολύσει οποτεδήποτε ο κ. Λαυρεντιάδης χωρίς να μας δώσει ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης, δεν αναγνωρίζεται καμία προϋπηρεσία που έχουμε στο εργοστάσιο και μετατρεπόμαστε αυτόματα από αορίστου χρόνου σε ορισμένου χρόνου εργαζόμενοι».

Παράλληλα ό ίδιος επισήμανε πως τίθενται και ζητήματα για το δημόσιο συμφέρον «και εδώ είναι ένα αξιοπερίεργο, στο οποίο δεν απαντάει η κα Στρατινάκη». «Ενώ το προηγούμενο διάστημα», όπως ανέφερε, «είχαν βγει αποφάσεις από το ΚΕΑΟ που όριζαν συνυπευθυνότητα μεταξύ όλων των εταιριών για τα χρέη απέναντι στις ασφαλιστικές εισφορές που έχει ο κ. Λαυρεντιάδης, δεν απαντούσε παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας για το τι σκέφτεται να κάνει το υπουργείο που είναι αρμοδιότητά του, προκειμένου να βγάλει συνυπεύθυνη και τη νέα εταιρία που έχει δημιουργήσει ο κ. Λαυρεντιάδης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη στάση αυτή του υπουργείου, «είναι σαν επικροτεί και να κλείνει το μάτι στον κ. Λαυρεντιάδη ότι καλώς κάνει όσα κάνει και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για όλες τις επιχειρήσεις». Σχολίασε δε δηκτικά πως «η κα Στρατινάκη με τον κ. Λαυρεντιάδη έχουν βρει τη λύση» για τις επιχειρήσεις στην χώρα που χρωστάνε: «να δημιουργήσουν παρένθετες εταιρίες, να μεταφέρουν τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα στις νέες εταιρίες και τα χρέη είτε είναι στο δημόσιο είτε είναι προς ιδιώτες στην υγεία των κορόιδων».

Χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν «απαράδεκτα και εξοργιστικά» και εξέφρασε την απορία για το «εάν υπάρχει και εισαγγελέας». «Θα πρέπει καταρχάς να μπει και οικονομικός εισαγγελέας να ερευνήσει τι γίνεται γιατί εδώ υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χρέη απέναντι στο δημόσιο, υπάρχουν υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους και υπάρχουν ένα σωρό εταιρίες οι οποίες δημιουργούνται. Για ποιον λόγο δημιουργούνται συνεχώς και κάθε χρονιά παρένθετες εταιρίες, ποιον σκοπό εξυπηρετούν;», συμπλήρωσε.

Ακόμη σημείωσε πως κατά την πρόσφατη συζήτηση οι εργαζόμενοι έθεσαν και το θέμα της συνέχισης του κράτους διότι το υπουργείο εργασίας ήταν αυτό που είχε αναλάβει να παρακολουθήσει τη συμφωνία που επετεύχθη με την προηγούμενη κυβέρνηση. «Και ούτε λίγο, ούτε πολύ, η κα Στρατινάκη μας είπε ότι δεν υπάρχει συνέχεια, ότι είναι ένα καινούργιο υπουργείο και ότι αυτή είναι η θέση του», ανέφερε, σημειώνοντας πως δεν δόθηκαν εξηγήσεις για αυτήν την αλλαγή στάσης. «Είναι λυπηρή η στάση που έχει κρατήσει το υπουργείο πραγματικά, δεν ξέρω εάν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ της εταιρίας και της κας Στρατινάκη. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπήρχε στροφή 180 μοιρών στα όσα ισχυρίστηκε», σημείωσε.

Διεμήνυσε τέλος πως οι εργαζόμενοι θα επιδιώξουν να λάβουν σχετικές απαντήσεις «και για εμάς είναι πλέον θέμα του ίδιου του πρωθυπουργού. Πρέπει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει εάν ταυτίζεται με αυτές τις επιχειρηματικές πρακτικές ή όχι, εάν υπάρχει οργανωμένο κράτος που μπορεί να σταματήσει αυτές τις πρακτικές ή εάν συντάσσεται μαζί με τον κ. Λαυρεντιάδη και χέρι- χέρι προχωράνε σε μεθόδους που θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη λειτουργία του εργοστασίου όσο και την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)