to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έκκληση της οικογένειας Ασάνζ στον Αυστραλό πρωθυπουργό να παρέμβει

Οι ΗΠΑ έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι εάν εκδοθεί, ο Ασάνζ δεν θα υπόκειται σε «ειδικά διοικητικά μέτρα» ούτε θα κρατείται σε εγκαταστάσεις μέγιστης ασφάλειας, τις οποίες η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε ως «επίσημες δεσμεύσεις που προσφέρονται από τη μια κυβέρνηση στην άλλη».


Η οικογένεια του Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησε από την αυστραλιανή κυβέρνηση να παρέμβει στην υπόθεση προτού ο συνιδρυτής του WikiLeaks εκδοθεί στις ΗΠΑ, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ουσιαστικά ουσιαστικά γι' αυτόν «θανατική ποινή».

Τα δεινά του Ασάνζ, ο οποίος κρατείται στη φυλακή Μπέλμαρς του Ηνωμένου Βασιλείου, εν αναμονή της προσφυγής κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, περιέγραψε στη νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αυστραλία, Καρολάιν Κένεντι, ο επίσης Αυστραλός δικηγόρος του Ασάνζ, Στίβεν Κένι.

Παρακολουθώντας τη συνεδρίαση της Βουλής την Τετάρτη, ο πατέρας του Ασάνζ, Τζον Σίπτον, και ο αδερφός του, Γκάμπριελ Σίπτον, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πολύ μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις εκλογές του Μαΐου και προέτρεψαν τον πρωθυπουργό, Άντονι Αλμπανέζε, να καταστήσει το θέμα «αδιαπραγμάτευτο». με τις ΗΠΑ.

Η οικογένεια εξέφρασε την απογοήτευσή της που δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει μια συνάντηση είτε με τον Αλμπανέζε, είτε με την υπουργό Εξωτερικών, Πένι Γουόνγκ, είτε με τον γενικό εισαγγελέα, Μαρκ Ντρέιφους, παρά τα αιτήματα.

Από την περίοδο των εκλογών, ο Αλμπανέζε είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει το θέμα διπλωματικά.

Ο Γκάμπριελ Σίπτον είπε ότι αρχικά είχε ενθαρρυνθεί από τις δηλώσεις του Αλμπανέζε ως ηγέτη της αντιπολίτευσης, ότι «φτάνει πια» όσον αφορά τη φυλάκιση του Ασάνζ, αλλά τώρα ήταν απογοητευμένος με την έλλειψη προόδου μετά από τόσο καιρό.

«Είναι μήνες πριν που είπε αυτά τα πράγματα και έκανε τη δήλωση ότι "φτάνει", αλλά μέχρι πότε θα περιμένουμε; Ο Τζούλιαν είναι ακόμα στη φυλακή. Είναι εκεί για τρία χρόνια και δεν είναι καταδικασμένος εγκληματίας. Θα μπορούσαν να σηκώσουν το τηλέφωνο και να καλέσουν τον Τζο Μπάιντεν και να θέσουν το θέμα ως αδιαπραγμάτευτο. Είμαστε ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή από στρατηγικής άποψης, χρειάζονται τους πόρους μας, αν γινόταν αδιαπραγμάτευτο το θέμα μας, ο Τζούλιαν θα ήταν εδώ αύριο».

Ο Τζον Σίπτον, ο 77χρονος πατέρας του Ασάνζ, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας για την επιστροφή του στην Αυστραλία, χαρακτήρισε «γκροτέσκα» την πιθανότητα να καθυστερήσει η παρέμβαση μέχρι να δικαστεί και να καταδικαστεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ. Είπε ότι η διαδικασία θα διαρκέσει πολλά χρόνια και θα μπορούσε να οδηγήσει στη φυλάκιση του ιδρυτή του Wikileaks, περισσότερα από 20 χρόνια μετά τη δημοσίευση απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ, το 2010.

Ο Γκάμπριελ Σίπτον επεσήμανε την κατάθεση εμπειρογνωμόνων στο δικαστήριο του Γουέστμινστερ, σύμφωνα με την οποία ο Ασάνζ θα κινδύνευε να αυτοκτονήσει εάν υλοποιείτο η έκδοσή του στις ΗΠΑ. «Αυτό το σενάριο είναι μια θανατική ποινή για τον Τζούλιαν», πρόσθεσε ο αδερφός του. Προέτρεψε την αυστραλιανή κυβέρνηση να είναι πιο δυναμική απέναντι στα δεινά του Ασάνζ, εκτιμώντας ότι η υπόθεση αντιμετωπίζεται διαφορετικά επειδή αφορούσε τον στενότερο σύμμαχο της Αυστραλίας.

«Έχουμε να κάνουμε με αυτή τη δίωξη, μια δίωξη που σε κάθε φυσιολογική περίσταση θα θεωρούνταν εντελώς παράνομη  και αν ήταν το Ιράν που το έκανε σε κάποιον ή η Κίνα ή το Βιετνάμ, η κυβέρνηση θα τους εγκαλούσε», τόνισε.

«Δεν αφορά μόνο τη ζωή του Τζούλιαν και την ευημερία του, είναι θέμα αρχής, και αν η Αυστραλία θέλει να είναι το είδος της χώρας που εγκαλεί τα άλλα κράτη για την ελευθερία του Τύπου, θα έπρεπε σίγουρα να είναι πιο ενεργητική».

Οι Σίπτονς είπαν ότι ο Ασάνζ δεν ήταν σε καλή φυσική ή ψυχική κατάσταση, αφού είχε ήδη υποστεί εγκεφαλικό τον Οκτώβριο, με φόβους ότι μπορεί να υποστεί άλλο ένα. Κρατείται σε κελί υψίστης ασφαλείας με περιορισμένα δικαιώματα τηλεφώνου και επίσκεψης, με τη σύζυγό του, Στέλλα Μόρις, να χαρακτηρίζει  «απαίσιες» τις συνθήκες.

Οι ΗΠΑ έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι εάν εκδοθεί, ο Ασάνζ δεν θα υπόκειται σε «ειδικά διοικητικά μέτρα» ούτε θα κρατείται σε εγκαταστάσεις μέγιστης ασφάλειας, τις οποίες η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε ως «επίσημες δεσμεύσεις που προσφέρονται από τη μια κυβέρνηση στην άλλη».

Ωστόσο, οι συνήγοροι εξακολουθούν να ανησυχούν ότι ο Ασάνζ δε θα δικαστεί δίκαια για τις 17 κατηγορίες για κατασκοπεία και μία κατηγορία για παραβίαση ηλεκτρονικού υπολογιστή που αντιμετωπίζει, οι οποίες επισύρουν πιθανή συνολική ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)