to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 16.08.2013

Κοινωνία

Έκκληση να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο του 19χρονου Θανάση Καναούτη - Θρήνος και οργή στο τελευταίο αντίο

Eπιβάτες του τρόλεϊ αναφέρουν πως ο 19χρονος Θανάσης είχε σκισμένη μπλούζα από το διαπληκτισμό που προηγήθηκε - δεν πάτησε ο ίδιος το κουμπί της εξόδου σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα - έκκληση από τον πατέρα του να καταθέσουν στις αρχές οι αυτόπτες μάρτυρες. Η κηδεία του Θανάση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο νεκροταφείο του Αγίου Βασιλείου στο Περιστέρι. Δείτε το σχετικό βίντεο του Άγγελου Καλοδούκα.


Φωτογραφίες από την πορεία εδώ  

«Θανάση δεν άξιζε να φύγεις για 1.20 ευρώ», έγραφε το πανό των φίλων και συμμαθητών του 19χρονου Θανάση Καναούτη στην πορεία διαμαρτυρίας που έγινε την Παρασκευή στο Περιστέρι και στην οποία συμμετείχαν πολλές εκατοντάδες πολίτες.

Το ραντεβού για την κινητοποίηση είχε δοθεί στις 4 στο σταθμό του μετρό. Λίγα μέτρα πιο πέρα, επί της Π. Τσαλδάρη, βρίσκεται το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 19χρονος. Μέσα σε λίγα λεπτά γέμισε από λουλούδια, σημειώματα, αλλά και… εισιτήρια.  Στη συνέχεια, ο κόσμος διέκοψε την κυκλοφορία κι άρχισε να κατευθύνεται στο νεκροταφείο Περιστερίου για τη νεκρώσιμο ακολουθία και το τελευταίο αντίο. Κατά την πορεία ανάμεσα στα συνθήματα που αφορούσαν μόνο το τραγικό συμβάν, όπως «για ένα εισιτήριο θα μας σκοτώνουν, αρκεί τα κέρδη τους να μεγαλώνουν», κυριάρχησαν εκείνα που στρέφονταν ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας και καταστολής. «Οι δολοφονίες δεν είναι μια στιγμή, είναι του συστήματος η πολιτική», «Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, αυτή η πολιτική μπορεί ν' ανατραπεί», ήταν μερικά απ' όσα ακούστηκαν. Σε ανάλογο ύφος και τα πανό, που έγραφαν: «Η πολιτική τους δολοφονεί, να την ανατρέψουμε», «κράτος – SS – μπάτσοι –ελεγκτές, για ένα εισιτήριο παίρνουν ζωές.  Οι αστυνομικές δυνάμεις περιπολούσαν καθ' όλη τη διάρκεια κάνοντας μαζικές προσαγωγές (γύρω στα 30 άτομα) για εξακρίβωση στοιχείων. Αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε στη ΓΑΔΑ για αλληλεγγύη στους προσαχθέντες οι οποίοι αργά τη νύχτα αφέθηκαν ελεύθεροι, εκτός από έναν. Αύριο το απόγευμα διοργανώνεται νέα συγκέντρωση από τους κατοίκους του Περιστερίου. (πηγή: avgi.gr). Παρακάτω το ρεπορτάζ για τις μαρτυρίες και τις εξελίξεις για τις έρευνες σχετικά με τις ακριβής συνθήκες θανάτου του 19χρονου Θανάση.

Η συνεχής ενημέρωση: 

21.07 Σύμφωνα με την αστυνομία, προσήχθησαν 9 άτομα.

19.31 Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με δακρυγόνα και κρότου-λάμψης στον κόσμο που πορευόταν προς το δημαρχείο, ενώ έγινε τουλάχιστον μια προαγωγή. Είχαν προηγηθεί φωτιές σε κάδους απορριμάτων.

18.25 Ολοκληρώθηκε η κηδεία του 19χρονου Θανάση. Ακολουθεί πορεία στο δημαρχείο Περιστερίου.

17.35 Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό «Περιστέρι» και «Ανθούπολη»

17:15  Περίπου 3.000 στην κηδεία αυτήν την ώρα. Λέγεται πως προηγήθηκε "επίθεση" σε ένα λεωφορείο προηγουμένως. (φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο)

16:35 Ξεκίνησε στο Περιστέρι η πορεία προς το νεκροταφείο

Έκκληση στους μάρτυρες να καταθέσουν - Διαφορά εκτιμήσεων ΕΛΑΣ & ιατροδικαστών για το θάνατο του 19χρονου

 

Το πόρισμα των ιατροδικαστών, κ. Γιώργου Ντιλέρνια και κ. Σουλτάνας Μαριανού, που διέρρευσε χθες Παρασκευή, αναφέρει ως αιτία θανάτου «βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προήλθε από πτώση». Επίσης, αναφέρει ότι στο πόδι του νεαρού δεν υπήρχε κανένα σημάδι, κάτι που θέτει την ιατροδικαστική έκθεση απέναντι στην πραγματογνωμοσύνη της ΕΛΑΣ. Πιο συγκεκριμένα, το πόρισμα των ιατροδικαστών κ. Γιώργου Ντιλέρνια και κ. Σουλτάνας Μαριανού , όπως δημοσιεύτηκε στο «Βήμα», αναφέρει ότι το πτώμα είχε ορισμένες εκχυμώσεις στο βραχίονα, μία μικρή εκχύμωση στο μέτωπο και «ερυθροειδείς εστίες» στην τραχηλική χώρα. Δεν έφερε ενδείξεις από άλλα χτυπήματα σε ζωτικά σημεία, ούτε είχε μώλωπα στα πόδια, κάτι που δεν επιβεβαιώνει τα αρχικά στοιχεία πραγματογνωμοσύνης σύμφωνα με τα οποία «το πόδι τού 19χρονου παγιδεύτηκε από την πόρτα του τρόλεϊ που έκλεινε και αυτό οδήγησε στην μοιραία πτώση του στην άσφαλτο».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιατροδικαστών και με βάση τα ευρήματα της νεκροψίας, ο ελεγκτής θα πρέπει να προσπάθησε να τον συγκρατήσει από το χέρι και ακούμπησε το λαιμό του 19χρονου, χωρίς ωστόσο να τον κτυπήσει με βιαιότητα. Κατά το ίδιο ιατροδικαστικό πόρισμα, και πάντα όπως δημοσιεύεται στο «Βήμα», ο 19άχρονος έφερε εκδορές στους ώμους λόγω της πτώσης του στην άσφαλτο, πιθανόν επειδή σύρθηκε στην άσφαλτο λόγω της κεκτημένης ταχύτητας -αδρανειακή κίνηση- που είχε το τρόλεϊ εκείνη την στιγμή, που υπολογίζεται σε περίπου 20 χιλιόμετρα την ώρα. Οι ιατροδικαστές επισήμαναν ότι δεν μπορεί να διαπιστωθεί αν ο Θανάσης Καναούτης δέχτηκε σπρωξίματα, αφού αυτές οι ενέργειες δεν μπορούν να «αποτυπωθούν στο σώμα» παρά μόνο αν είναι εξαιρετικά βίαιες. Το πόρισμα των κ.κ. Ντιλέρνια και Μαριανού θα ολοκληρωθεί μετά από την παράδοση των τοξικολογικών εξετάσεων.

Διαφορετικές εκτιμήσεις περιέχονται στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης της ΕΛΑΣ, που είχε βασιστεί, νωρίτερα την ίδια μέρα, σε αναπαράσταση των γεγονότων μέσα στο ίδιο τρόλεϊ. Σύμφωνα με την έκθεση «ο 19χρονος διαπληκτίστηκε με τον ελεγκτή ο οποίος τον τράβηξε από την μπλούζα για να μην αποβιβαστεί. Στη συνέχεια ενώ του ξέφυγε, έτρεξε προς την πόρτα. Πάτησε το μπουτόν κινδύνου, το όχημα επιβράδυνε και με το άλλο χέρι του έσπρωξε την πόρτα για να ανοίξει. Όταν άφησε το χέρι του από το μπουτόν η πόρτα έκλεισε με αποτέλεσμα να του «πιάσει» το πόδι και να γυρίσει το σώμα του. Ο άτυχος νέος, στην προσπάθεια του να απεγκλωβιστεί, έπεσε».

 

Η δικηγόρος της οικογένειας, Αρετή Παπαναγιώτου, έκανε έκκληση στους αυτόπτες μάρτυρες να μιλήσουν για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το μοιραίο βράδυ της Τρίτης. Η ίδια τόνισε, μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας θα καθυστερήσουν αρκετά και ότι η οικογένεια στην παρούσα φάση αυτό που μπορεί να κάνει είναι να παρακολουθεί την πορεία της δικογραφίας. Ο πατέρας του 19χρονου Θανάση ζητά επίσης από τους αυτόπτες μάρτυρες του τραγικού περιστατικού, να καταθέσουν στην αστυνομία ό,τι γνωρίζουν.

Μαρτυρίες από το διαπληκτισμό που οδήγησε στο θάνατο του 19χρονου

Σύμφωνα με  μαρτυρία επιβάτιδας, υπήρξε συμπλοκή μέσα στο όχημα, ο οδηγός πήρε το μέρος του ελεγκτή και ο 19χρονος βρέθηκε εκτός τρόλεϊ χωρίς όμως να ανοίξει ο ίδιος την πόρτα:

Για τραμπουκισμό από τον ελεγκτή και του οδηγό του τρόλεϊ προς τον νεαρό Θανάση κάνει λόγο άλλος  αυτόπτης μάρτυρας:

 

Προκλήσεις από Χατζηδάκη και Παπαδόπουλο. Υψηλά τα πριμ για ελεγκτές - κυνηγούς κεφαλών

Η επερώτηση του Κώστα Μπάρκα σχετικά με τη μετακίνηση των ανέργων και η -αδιανόητη- απάντηση του Κώστα Χατζηδάκη, απόδειξη ότι οι πολιτικές ελίτ δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τη μνημονιακή πραγματικότητα που οδήγησε στο θάνατο ενός παιδιού για ένα εισιτήριο:

Έσπευσε, πριν ακόμη κινηθούν οι διαδικασίες τις Δικαιοσύνης, να καλύψει ελεγκτή και οδηγό ο αρμόδιος υφυπουργός Μ. Παπαδόπουλος αναφέροντας ότι «η καταρχήν εικόνα που υπάρχει είναι ότι ο οδηγός και ο ελεγκτής έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν και τίποτε παραπάνω». Ο υφυπουργός, κατόπιν εορτής  ανακοίνωσε τη «βελτίωση του τρόπου ελέγχου των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Αναφέρεται, πολύ «κομψά» ομολογουμένως, στο φαινόμενο των πριμ για τους κυνηγούς κεφαλών. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο ελεγκτής δικαιούται να πάρει το 40% από το πρόστιμο των 75 ετρώ (!), γεγονός που δικαιολογεί τον υπερβάλλοντα ζήλο ορισμένων ελεγκτών. Ζήλος που οδηγεί πολλές φορές σε (παράνομη) τρομοκράτηση πολιτών για ένα πταίσμα όπως η μη ακύρωση εισιτηρίου... Χαρακτηριστική για το μέγεθος του προβλήματος είναι η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΗΣΑΠ, οι οποίοι καταγγέλλουν  «με το πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών και τις πρακτικές των εταιρειών  των αστικών συγκοινωνιών», που, όπως αναφέρουν, «έχουν μετατρέψει την διαδικασία του ελέγχου εισιτηρίων σε ‘κυνήγι κεφαλών’».

Ουσιαστική έρευνα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - να καταργηθούν τα μπόνους των ελεγκτών από τα πρόστιμα

Ακέραιη η ευθύνη των μνημονιακών κυβερνήσεων για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ζητά ουσιαστική έρευνα για τις συνθήκες που προκάλεσαν το θάνατο του 19χρονου Θανάση Καναούτη για ένα εισιτήριο αξίας 1,20 ευρώ. Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:  

«Ο  θάνατος του 19χρονου Θανάση Καναούτη επειδή δεν ακύρωσε ένα εισιτήριο αξίας 1,20 ευρώ αναδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής. Η ανεργία που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, ο κοινωνικός αποκλεισμός μεγάλου τμήματος της νεολαίας, οι άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης χιλιάδων συμπολιτών μας, συγκροτούν το ακραίο μνημονιακό πλαίσιο της φτώχειας, της απόγνωσης και της καταστολής.  

 Ο Θανάσης Καναούτης ήταν ένας ακόμα άνεργος νέος που δεν είχε χρήματα για να καλύψει έστω και τις στοιχειώδεις ανάγκες του. Το κόστος των μεταφορών στις αστικές συγκοινωνίες έχει εκτοξευτεί επί ημερών μνημονίου, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέα αύξηση για να συμμορφωθεί στις μνημονιακές δεσμεύσεις.  Πρέπει τώρα να μπει ένα τέλος στην πολιτική που εξαθλιώνει τις ζωές μας και ωθεί χιλιάδες νέους και νέες στην απόγνωση και την απελπισία.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την τραγική απώλεια του Θανάση Καναούτη και  ζητά τη διεξαγωγή ουσιαστικής έρευνας για τις συνθήκες που προκάλεσαν το θάνατο του. Παράλληλα, ζητά να σταματήσουν οι εξευτελισμοί και οι παράνομες κατακρατήσεις επιβατών από ελεγκτές σε μέσα μαζικής μεταφοράς, την κατάργηση του μέτρου της αμοιβής των ελεγκτών με ποσοστά επί των προστίμων, τη μείωση του κόστους των μετακινήσεων για όλους, καθώς και την κατοχύρωση της δωρεάν μετακίνησης ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων, φοιτητών και μαθητών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.» 

Πληροφορίες από: «Εφημερίδα των Συντακτών», tovima.gr, koutipandoras.gr

Διαβάστε επίσης:

Η νεολαία στη "χωματερή"

Νεολαία ΣΥΝ: Στα τρόλεϊ αυτής της πόλης πεθαίνουν άνθρωποι

Μια κοινωνία σε οριακό σημείο

Τζαμπατζήδες και συγγραφείς

...Λογικό;

Για τον ΟΑΣΑ στο θάνατο του 18χρονου οδήγησε μια "αψυχολόγητη κίνηση"...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)