to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση του Ντ. Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί διεθνώς η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε προσωπικά την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ "διαβεβαίωσε επίσης τους ηγέτες ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος", πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σ. Φάμελλος για την αποχώρηση των ΗΠΑ: «Δεν πρέπει το χρήμα να κερδίσει το κλίμα»

Γ. Τσιρώνης: Πολύ θλιβερή εξέλιξη η απόφαση Τράμπ, δεν επηρεάζει όμως την υλοποίηση της συμφωνίας για το κλίμα


Το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Κίνας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χτες, κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες, ότι δεν θα υπάρξει «οπισθοδρόμηση» σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του Παρισιού», είπε συγκεκριμένα.

Η ΕΕ και η Κίνα διεξάγουν σήμερα την ετήσια σύνοδο κορυφής τους, στην οποία κυριαρχούν το θέμα του κλίματος και τα εμπορικά ζητήματα.

«Η Κίνα ανέκαθεν υπερασπίζεται τους πολυμερείς κανόνες, περιλαμβανομένων των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», δήλωσε από την πλευρά του ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ.

«Χωρίς κανόνες, αυτός ο κόσμος θα γίνει ζούγκλα», πρόσθεσε ο Λι.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Πεκίνο και Βρυξέλλες αποφασισμένες να ηγηθούν της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής μετά την απόφαση Τραμπ

Ομπάμα: Η κυβέρνηση «απορρίπτει το μέλλον»

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «απορρίπτει το μέλλον» με την απόφασή της να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα.

«Ακόμη με την απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμη και όταν αυτή η κυβέρνηση εντάσσει την χώρα σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος οι αμερικανικές πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα εντείνουν τις προσπάθειες τους και θα κάνουν περισσότερα για να ηγηθούν της πορείας και να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές», ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε γραπτή ανακοίνωσή του, λίγο μετά από την ανακοίνωση της απόφασης από τον κ. Τραμπ.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tο ΜΙΤ «αδειάζει» τον Τραμπ για την έρευνα που επικαλέστηκε για τo κλίμα

Η Ινδία δηλώνει προσηλωμένη στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα 

Η Ινδία παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε στο Παρίσι το 2015, δήλωσε σήμερα ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, μετά τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρήσουν από την παγκόσμια συμφωνία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας είχε δηλώσει ότι η Ινδία παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι άλλες χώρες.

«Η Ινδία υπό την ηγεσία του [πρωθυπουργού Ναρέντρα] Σρι Μόντι θεωρεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως ένα άρθρο της πίστεως και παραμένει σταθερή στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία του Παρισιού, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι άλλες χώρες», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Πιγούς Γκόγιαλ.

Επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας Χαρς Βαρντχάν δήλωσε ότι η χώρα του, που είναι τρίτη παγκοσμίως στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει ότι θα κάνει το καλύτερο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


"Don't worry, be happy" σχολιάζει ο Πούτιν 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε σήμερα να "καταδικάσει" τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και έκανε έκκληση για "συνεργασία" με την Ουάσινγκτον προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση.

"Don't worry, be happy", σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος, στην ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όταν αναφέρθηκε στην απόφαση του Τραμπ.

"Δεν θα έκρινα τον Ομπάμα, εεε... εννοώ τον Τραμπ, για την απόφαση που πήρε" είπε ο Πούτιν, εξηγώντας ωστόσο ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να τηρήσουν τη δέσμευσή τους. Διευκρίνισε επίσης ότι θα προτιμούσε μια επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών παρά την αποχώρηση από αυτές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος "δεν αρνείται να εργαστεί στο θέμα αυτό", επέμεινε. "Δεν πρέπει να ταραζόμαστε αλλά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να εργαστούμε από κοινού, διαφορετικά θα είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία", πρόσθεσε.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε επίσης "καλή" τη συμφωνία του Παρισιού, του 2015, και εξήγησε ότι η Ρωσία δεν την έχει επικυρώσει ακόμη επειδή περίμενε να ρυθμιστούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες.


Μεγάλη απογοήτευση από τον ΟΗΕ

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευση» του οργανισμού για την απόφαση Τραμπ.

Ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες «εμπιστεύεται τις πόλεις, τις Πολιτείες και τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ να συνεχίσουν –μαζί με άλλες χώρες—να εργάζονται υπέρ της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και αγορές ποιότητας και θα διασφαλίσουν την ευημερία του 21ου αιώνα», διευκρίνισε ο Στεφάν Ντιζαρίτς.


Μεγάλο λάθος χαρακτηρίζει την απόφαση η ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση Τραμπ.

Ο κόσμος «μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην Ευρώπη» να ηγηθεί της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος Κλίματος και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανέτε.

«Pakta sunt servanda, οι συμφωνίες δέον να τηρούνται, και η συμφωνία του Παρισιού πρέπει να γίνει σεβαστή, είναι ζήτημα αξιοπιστίας και ηγεσίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο ιταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε επίσης πως «αυτοί που επιλέγουν να παραμείνουν έξω από τη συμφωνία θα χάσουν μια ιστορική ευκαιρία για τους πολίτες, για τον πλανήτη και για την οικονομία. Η ΕΕ θα συνεχίσει να ηγείται προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής και να είναι ένας παγκόσμιος πόλος προσέγγισης επενδύσεων, καινοτομιών και τεχνολογίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προωθώντας την ανταγωνιστικότητα».

Η πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το Περιβάλλον, η Ρουμάνα Αντίνα-Ιοάνα Βάλεαν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξέφρασε από την πλευρά της την ελπίδα πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού «δεν είναι 'αποχαιρετισμός', αλλά απλώς ένα 'εις το επανειδείν'», υπογραμμίζοντας πως «η παγκόσμια κοινότητα είναι δεσμευμένη στη συμφωνία του Παρισιού».


Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία «πιστεύουν ότι η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση»

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία «πιστεύουν ακράδαντα ότι η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών μετά την ανακοίνωση της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης για την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Επίσης ανέφεραν ότι θα εντείνουν την στήριξή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη, έπειτα από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι δεν πρέπει να «υποχωρήσουμε» από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της ότι «λυπάται» για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου. Σε σύντομη δήλωσή της στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Μέρκελ δήλωσε πως δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στον δρόμο που άνοιξε το 1997 με το πρωτόκολο του Κιότο για το κλίμα και συνεχίσθηκε με την «ιστορική» συμφωνία του Παρισιού το 2015.«Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα είναι πολύ λυπηρή και είμαι πολύ συγκρατημένη όταν το λέω αυτό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία χρειάζεται για να προστατευθεί το περιβάλλον.«Σε όλους όσοι θεωρούν σημαντικό το μέλλον του πλανήτη μας, λέω ας συνεχίσουμε σ' αυτόν τον δρόμο ώστε να επιτύχουμε για τη Μητέρα Γη μας», πρόσθεσε χειροκροτούμενη από βουλευτές.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, ο Τραμπ διέπραξε «ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη», διότι «δεν υπάρχει πλανήτης Β».

Η αντιδραση της Ρωσίας

Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη την απόσυρσή τους, δήλωσε ο Αντρέι Μπελούσοφ, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ η Συμφωνία του Παρισιού θα είναι μη εφαρμόσιμη, διότι οι ΗΠΑ είναι μια από τις πιο ρυπογόνες χώρες», επεσήμανε ο Μπελούσοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα, η οποία δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη Συμφωνία, εξετάζει και αναλύει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Από όσο μπορώ να κρίνω η απόσυρση (των ΗΠΑ) είναι σχετική διότι λέγεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναζητεί μια πιο δίκαιη λύση στα προβλήματα αυτά», τόνισε ο Μπελούσοφ.

Πάντως ο αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Μόσχα δεν θα αλλάξει την απόφασή της να ενταχθεί στη Συμφωνία παρά την απόσυρση των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Η  Μέι απογοητευμένη από την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία για το κλίμα

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε στον Τραμπ στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας χθες Πέμπτη ότι η Συμφωνία του Παρισιού «προστατεύει την ευημερία και την ασφάλεια των μελλοντικών γενιών», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ και του δήλωσε την απογοήτευση της για την απόφαση του.

"Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)", έγραφε η δήλωση της κυβέρνησης.

Απογοητευμένος και ο Καναδάς

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξέφρασε στον Τραμπε επίσης «την απογοήτευσή του» στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Κάθριν Μακ Κένα.

"Ο Καναδάς είναι βαθιά απογοητευμένος από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί καλή συμφωνία για τον Καναδά και καλή συμφωνία για τον κόσμο", είπε η υπουργός σε δημοσιογράφους, "Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση για την κλιματική αλλαγή", σημείωσε.

Ιαπωνία: Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα είναι λυπηρή

Η Ιαπωνία δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015 ήταν "λυπηρή" και ότι η αλλαγή κλίματος απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

"Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η ηγεσία των ανεπτυγμένων χωρών είναι εξαιρετικής σημασίας (σε θέματα κλίματος), και η σταθερή εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού είναι κρίσιμη υπό αυτή τη σκοπιά", είπε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα είπε σε συνέντευξη τύπου ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Γενική καταδίκη

Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν εκτίμησε ότι η Πέμπτη ήταν «μια θλιβερή ημέρα για τον κόσμο».

Η Βραζιλία εξέφρασε «τη μεγάλη ανησυχία και την απογοήτευσή της» για την απόφαση των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τζος Φράιντεμπεργκ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Αυστρία: «Λανθασμένος δρόμος, μια μεγάλη απογοήτευση»

 Ως "έναν λανθασμένο δρόμο και μια μεγάλη απογοήτευση" επικρίνει σε σημερινές δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, την απόσυρση της αμερικανικής κυβέρνησης από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ενώ τη λύπη του για αυτήν την απόφαση, ιδιαίτερα επειδή μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο, εκφράζει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.

"Η απόσυρση των Αμερικανών από τη Συμφωνία για την προστασία του κλίματος, αποτελεί απόδειξη πως ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει καταλάβει την πραγματικότητα στην ίδια του τη χώρα", τόνισε χαρακτηριστικά σε Αυστριακούς δημοσιογράφους ο Κρίστιαν Κερν στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο οποίο συμμετέχει στην Αγία Πετρούπολη.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαικού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, χαρακτήρισε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ "ανεύθυνη", προσθέτοντας ότι "είναι σαφές πως δεν επιτρέπεται να ανακληθεί η ιστορική επιτυχία του Παρισιού".

Ο Αυστριακός υπουργός Περιβάλλοντος Αντρέ Ρούπρεχτερ, του Λαικού Κόμματος, θεωρεί "κοντόφθαλμη" την απόσυρση των Αμερικανών από τη Συμφωνία και επισημαίνει πως "δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μας βγάλουν από τον σωστό δρόμο για το μέλλον".

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Αναγκαία» χαρακτήρισε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα η Μέρκελ

Η Goldman Sachs χαρακτηρίζει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού ως πλήγμα για το περιβάλλον και την ηγετική θέση των ΗΠΑ


Ο διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφεϊν, επέκρινε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, στο πρώτο μήνυμά του στην κοινωνική πλατφόρμα Twitter από τότε που άνοιξε λογαριασμό εκεί.

"Η σημερινή απόφαση αποτελεί πλήγμα για το περιβάλλον και για την ηγετική θέση των ΗΠΑ στον κόσμο", είπε ο Μπλάνκφεϊν, με την ετικέτα "ParisAgreement" (Συμφωνία Παρισιού).

Ο εκπρόσωπος της Γκόλντμαν Σακς, Μάικλ Ντουβάλι, επιβεβαίωσε ότι ο λογαριασμός ανήκει στον Μπλάνκφεϊν.

Ο πρώην υποδιευθυντής της τράπεζας επενδύσεων Γκάρι Κον, κύριος οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριζε επίσης την παραμονή της χώρας στη συμφωνία, μαζί με την κόρη του Τραμπ Ιβάνκα και τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι.

Την απόφαση έχουν επικρίνει και άλλοι διευθυντές επιχειρήσεων, όπως ο Ίλον Μασκ της Tesla και ο Τζεφ Ίμελτ της General Electric.


Η άποψη του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC)

"Τα παγκόσμια επιχειρηματικά συμφέροντα εξυπηρετούνται καλύτερα από ένα σταθερό και πρακτικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής", σημειώνει το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο με αφορμή την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Ελλάς), στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μελών της, για τις θέσεις του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου σε ζητήματα επικαιρότητας που αφορούν στις επιχειρήσεις, ενημέρωσε για την σημερινή δήλωση του γενικού γραμματέα του ICC, John Danilovich, σχετικά με την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Συμφωνία των Παρισίων.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας: «Τα παγκόσμια επιχειρηματικά συμφέροντα εξυπηρετούνται καλύτερα από ένα σταθερό και πρακτικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες ήδη αντιπροσωπεύουν μια εκτιμώμενη διαρροή άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία. Η συμφωνία των Παρισίων παρέχει ένα ισορροπημένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, παρέχοντας ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη βεβαιότητα που απαιτείται για τη στήριξη της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης.

Το ICC έχει καταστήσει σαφές τα τελευταία χρόνια πως οι επιχειρήσεις μπορούν να κερδίσουν από τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι οικονομικές πτυχές της συμφωνίας του Παρισιού είναι ξεκάθαρες: ενθαρρύνονται οι λύσεις με βάση τα δεδομένα της αγοράς προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών με χαμηλό κόστος και επεκτείνονται σε όλο τον κόσμο οι αγορές για νέες και καινοτόμες τεχνολογίες. Η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε θέση να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε αυτό το ευέλικτο, μακροπρόθεσμο πλαίσιο.

Αυτό που είναι τόσο σημαντικό για τη συμφωνία του Παρισιού είναι ότι φέρνει την ευθύνη σε κάθε χώρα να διαδραματίσει το ρόλο της. Καλούμε τις ΗΠΑ να δείξουν την εμπιστοσύνη και το θάρρος να πρωτοπορήσουν στην πορεία προς ένα ασφαλές, βιώσιμο και κερδοφόρο μέλλον για όλους».

Ο πρόεδρος του ICC Ελλάς, Νικόλαος Α. Βερνίκος, καλεί όσους ενδιαφέρονται για τα σχετικά θέματα, και ιδιαίτερα τα επιμελητήρια, και θέλουν να επηρεάσουν την Κυβερνητική πολιτική που ακολουθείτε, να επικοινωνήσουν με το ICC Ελλάς.

Εταιρείες – κολοσσοί αντιδρούν στην «έξοδο» Τραμπ από τη Συμφωνία για το Κλίμα

Πολλές αμερικανικές εταιρείες εξέφρασαν την διαφωνία τους  με την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Την απόφασή του επέκριναν εταιρείες - κολοσσοί όπως η Facebook Inc, η Apple Inc, η Ford Motor Co και η Microsoft Corp, ενώ δεν υπήρξε αντίδραση από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, που έχουν να κερδίσουν τα περισσότερα από την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία.

Επίσης, ο επικεφαλής της Tesla Inc Ίλον Μασκ και ο επικεφαλής της Walt Disney co Ρόμπερτ Ίγκερ δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από τις συμβουλευτικές επιτροπές του Λευκού Οίκου εξαιτίας της απόφασης της Ουάσινγκτον.

Έκκληση μέσω twitter από Τουσκ σε Τραμπ για το κλίμα

«Σας παρακαλώ κ. Τραμπ»: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υποστήριξε την υφιστάμενη παγκόσμια κλιματική πολιτική, απευθύνοντας στον πρόεδρο των ΗΠΑ μήνυμα μέσω Twitter, του μέσου επικοινωνίας που ο τελευταίος προτιμά.

«@realDonaldTrump Σας παρακαλώ, μην αλλάζετε το (πολιτικό) κλίμα προς το χειρότερο», ζήτησε ο Ντ. Τουσκ μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε προηγουμένως αναφέρει - μέσω του Twitter - ότι θα ανακοινώσει στις 15:00 (τοπική ώρα) την απόφασή του για το αν θα αποχωρήσει ή όχι από τη συμφωνία του Παρισιού για τον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ θα κατέφερε ισχυρό πλήγμα στη δυναμική που δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας τον Δεκέμβριο 2015, η οποία κατέστη δυνατή κυρίως λόγω της υποστήριξης που παρείχαν σ' αυτή οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του κόσμου, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

@realDonaldTrump please don't change the (political) climate for the worse.

— Donald Tusk (@eucopresident) 1 Ιουνίου 2017

Όμως οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι υποδέχονται απόψε και την Παρασκευή τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, δήλωσαν έτοιμοι να αναλάβουν την ηγεσία στο θέμα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε, στη διάρκεια φόρουμ στο Βερολίνο, ότι «εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αποσυρθούν, το κενό που θα αφήσουν θα πρέπει να καλυφθεί.

»Θα συναντήσω απόψε τον πρωθυπουργό Λι», πρόσθεσε, όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο Μίνα Αντρέεβα.

Το βράδυ της Τετάρτης είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα χρειάζονταν «πολλά χρόνια» για να αποχωρήσουν από τη συμφωνία, βάσει των όρων της συνθήκης.

Στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται πριν φθάσει απόψε στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη συμφωνία του Παρισιού».

Σύμφωνα με σχέδιο κειμένου που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ε.Ε. και η Κίνα είναι έτοιμες να δεσμευθούν σε κοινή δήλωση ότι «θα επιταχύνουν τη συνεργασία τους για να βελτιώσουν την εφαρμογή» της συμφωνίας, «αποφασισμένες» να προωθήσουν τα απαραίτητα μέτρα για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Ό,τι και να συμβεί σήμερα (Πέμπτη), η συμφωνία του Παρισιού θα συνεχισθεί, θα διαρκέσει», έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη δράση για το κλίμα και διαπραγματευτής της Ε.Ε. στη συμφωνία του Παρισιού Μιγέλ Αρίας Κανέτε.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΕΕ δεν εξετάζει την επιβολή εμπορικών κυρώσεων στις ΗΠΑ για την αποχώρησή τους από τη συμφωνία για το κλίμα

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)