to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:14 | 03.04.2020

Πολιτισμός

Εκκληση ευρωπαίων εκδοτών: Το Βιβλίο χρειάζεται την βοήθεια της Ευρώπης!

Τώρα είναι η στιγμή, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να αποδείξουν πως οι κλάδοι πολιτιστικής παραγωγής αποτελούν αληθινή προτεραιότητα για την Ευρώπη. Σε αυτή την σκηνή, οι εκδότες βιβλίων κατέχουν κεντρικό ρόλο, τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Ευρωπαίοι εκδότες


1. Η αιτία για την έκκληση

Ο πολιτισμός έχει σημασία για το μέλλον της Ευρώπης. Οι κλάδοι της πολιτιστικής παραγωγής είναι θεμελιακό περιουσιακό στοιχείο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτές είναι κατηγορηματικές δηλώσεις που επαναλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια όλοι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί. Τώρα είναι η στιγμή να αποδείξουν πως οι κλάδοι πολιτιστικής παραγωγής αποτελούν αληθινή προτεραιότητα για την Ευρώπη. Σε αυτή την σκηνή, οι εκδότες βιβλίων κατέχουν κεντρικό ρόλο.

Είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική βιομηχανία της Ευρώπης και οι εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών συμβάλλουν σημαντικά στην ευρωπαϊκή οικονομία, στον ετήσιο κύκλο εργασιών (22-24 δις ο στενός τζίρος), στην απασχόληση και στην ανάπτυξη. Απασχολεί άμεσα 150.00 εργαζόμενους, προσφέρει εργασία σε μισό εκατομμύριο που ανήκουν σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής.

Η επίδραση της τρέχουσας κρίσης στην πολιτιστική βιομηχανία δεν έχει προηγούμενο και είναι πολύ πιο βαριά από όσο σε άλλους κλάδους για ένα πολύ απλό λόγο: ο πολιτισμός θεμελιώνεται πάνω στις κοινωνικές σχέσεις – στα βιβλιοπωλεία, στους κινηματογράφους και στα θέατρα, στα μουσεία. Τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της επιδημίας είναι κατ’ ουσίαν αποτρεπτικά αυτών των σχέσεων. Ο κλάδος των εκδόσεων δέχεται βαρύ πλήγμα από την υγειονομική κρίση και είναι αναγκαία μια σειρά ενισχυτικών μέτρων για να στηριχθεί ένας υγιής κλάδος που είναι σε θέση να συμβάλει στην οικονομία και γενικότερα στην κοινωνία.

Παρά τις σοβαρές οικονομικές και οργανωτικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν, οι Ευρωπαίοι εκδότες στηρίζουν την κοινωνία με πολλές πρωτοβουλίες την ώρα της κρίσης. Ως παραδείγματα, καμπάνιες που προωθούν το «μένω σπίτι και διαβάζω», δράσεις υπέρ των βιβλιοπωλών, πολυάριθμοι εκδότες εκπαιδευτικών βιβλίων που στηρίζουν σχολεία με ψηφιακό περιεχόμενο και πλατφόρμες διδασκαλίας, και άλλα πολλά.

Για να συνεχίσουν να λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας, ο κλάδος του πολιτισμού χρειάζεται συγκεκριμένη και επείγουσα στήριξη. Προφανώς, καλούμε όλα τα κράτη-μέλη να υποστηρίξουν τους συγγραφείς τους, τους εκδότες και βιβλιοπώλες τους με μια σειρά μέτρων. Αλλά υπάρχει και ρόλος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι κρίσιμο να κινητοποιηθεί αμέσως, οι επιπτώσεις της κρίσης είναι άμεσες, οι πηγές εισοδήματος και ρευστότητας στέρεψαν ξαφνικά, αυτό συνεπάγεται μια βαρειά έλλειψη ρευστότητας στον κλάδο. Ο κλάδος χρειάζεται άμεσα μέτρα από τον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ, και μαζί μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση του κλάδου όταν αλλάξει η κατάσταση.

2. Άμεσα μέτρα

Α. Χρηματικές εγγυήσεις [Financial Guarantee]

Το υπάρχον εργαλείο χρηματικών εγγυήσεων στον τομέα του πολιτισμού πρέπει γρήγορα να αναβαθμιστεί για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων που προσθέτουν αξία στην αλυσίδα των εκδόσεων κατά την διάρκεια αυτής της κρίσης. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει την οδηγία στις τράπεζες ως προτεραιότητα να αρχίσουν να δανειοδοτούν τους εκδότες και τους άλλους εταίρους του κλάδου.

Β. Δημιουργική Ευρώπη [Creative Europe]

Ο προϋπολογισμός της είναι πολύ μικρός και πρέπει σημαντικά να αυξηθεί. Χρειαζόμαστε ένα γενναίο άλμα προς τα μπρος. Κατ’ ελάχιστον, πρέπει αμέσως να διπλασιαστεί, όπως εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο κατά την τελευταία … Αυτό θα είναι ένα ισχυρό σήμα πως ο πολιτισμός έχει προτεραιότητα, ενώ θα έχει ελάχιστη επίπτωση στον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ. Ειδικότερα, ζητούμε σοβαρά κεφάλαια να κατευθυνθούν σε νέες ειδικές κατά τομέα παροχές προς την πολιτιστική βιομηχανία, και οι παροχές αυτές να πλησιάσουν χρονικά το 2020.

Γ. Πρόγραμμα Horizon

Το πρόγραμμα Horizon έχει ήδη δράσεις που κατευθύνονται στην στήριξη του πολιτισμού. Ωστόσο, είναι περιφερειακές και πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη συνάφεια. Ικανά κεφάλαια πρέπει να προορίζονται στις σημαντικότερες περιοχές καινοτομίας στους κλάδους του βιβλίου και πολιτιστικής δημιουργίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που ορίζουν οι πρόσφατες Οδηγίες για την διαμόρφωση της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς (π.χ., κοπιράιτ και προσβασιμότητα), και σε περιοχές που έθεσε σε προτεραιότητα η νέα Επιτροπή, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Εάν οι βιομηχανίες της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας αφεθούν μόνες τους να επενδύσουν στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στην αφετηρία αυτής της δραματικής κρίσης, ο κίνδυνος να μειωθεί η ανταγωνιστική ικανότητα της σχετικής ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην παγκόσμιο αγορά είναι πολύ υψηλός. Απαιτούμε σοβαρή στήριξη για καινοτομία, που θα προορίζεται σε όλο το φάσμα των κλάδων πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

3. Βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δράσεις

β Ζητούμε ένα νέο πρόγραμμα που θα απευθύνεται στον κλάδο του βιβλίου, με πόρους και εύρος όμοια με το πρόγραμμα MEDIA στην οπτικο-ακουστική βιομηχανία. Ο κλάδος μας κατά παράδοση δεν είχε ποτέ επιδοτηθεί, επιθυμούμε να επανέλθουμε σε αυτή την κατάσταση σύντομα. Σήμερα, ωστόσο, χρειαζόμαστε βοήθεια για να επιβιώσουμε και επαναλάβουμε τις δραστηριότητές μας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στον σχεδιασμό του προγράμματος. Ο καιρός έχει σημασία. Όλες οι προκαταρκτικές πράξεις πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2020, ώστε τα έργα του προγράμματος να μπορούν να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2021.

Β. Πλήρης και δίκαιη εφαρμογή της Οδηγίας για το Κοπιράιτ

Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μη τεθούν σε κίνδυνο οι κεντρικοί στόχοι της Οδηγίας από μη-συντονισμένες υιοθετήσεις στις εθνικές νομοθεσίες που θα περιόριζαν τις υποχρεώσεις και ευθύνες που έχουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες, θα εμπόδιζαν την ανάπτυξη μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς για δικαιώματα σε διαφορετικά περιβάλλοντα [contexts], θα επεξέτειναν τις εξαιρέσεις πέρα από τα σταθμισμένα όρια που έθεσε η Οδηγία, και/ή θα μείωνε τις περιπτώσεις που αποζημιώνονται οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο ρόλος των κρατών-μελών είναι κρίσιμος σε αυτή την φάση. Ζητούμε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να θυμούνται πως χρειαζόμαστε μια δίκαιη Ενιαία Ψηφιακή Αγορά που θα επιτρέπει την άνθηση των ευρωπαϊκών δημιουργικών βιομηχανιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμε, επίσης, την αναγκαία χρηματοδότηση για να δημιουργήσουν την «υποδομή βάσης πνευματικών δικαιωμάτων» [rights data infrastructure], όπως επινοήθηκε από την Φινλανδική προεδρία και επαναβεβαιώθηκε από την Κροατική ως κεντρικός στόχος για τον χώρο μας.

Γ. Καθιέρωση ευρωπαϊκών κανόνων ισότιμου ανταγωνισμού στην ψηφιακή αγορά

Η Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα, που απαιτεί από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να έχουν αυξημένη ευθύνη και άρα αυξημένες υποχρεώσεις, πρέπει να είναι στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής για ισότιμο ανταγωνισμό. Η κρίση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα και άλλες πρόνοιες τις οποίες διεκδικούσε ο κλάδος από χρόνια:

- Φορολογικό καθεστώς που περιορίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του διαδικτύου και αυξάνει τα έσοδα των κρατών-μελών.

- Κανόνες για την υποχρεωτική διαλειτουργικότητα ώστε οι διαδικτυακές πλατφόρμες να μην εγκλωβίζουν τους χρήστες σε κλειστά οικοσυστήματα [walled gardens] που ελέγχονται από ολίγους.

- Μια πολιτική περί ανταγωνισμού που εκ των προτέρων εστιάζεται στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και υπερβαίνει τα σημερινά εκ των υστέρων μέτρα περί τραστ.

- Μια πολιτική για την τεχνητή νοημοσύνη που εμποδίζει την καταχρηστική στάση όσων έχουν δεσπόζουσα θέση και επιτρέπει σε όλους τους ενδιαφερόμενους πρόσβαση σε μη προσωπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων διαθέσιμων έργων για τα οποία οι δημιουργοί δεν έχουν δικαιώματα κειμένου και εξόρυξης δεδομένων, για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)