to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έκκληση αλληλεγγύης για τον Τούρκο δημοσιογράφο και αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά

Με αίτημα να μην εκδοθεί ο 45χρονος δημοσιογράφος – συγγραφέας και κομμουνιστής Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τον τούρκο αριστερό αγωνιστή και απεργό πείνας, πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ. Αφορμή ήταν η πρωτοφανής απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της έκδοσής του στη γείτονα χώρα


Μπαίνοντας στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, στην οδό Φιλελλήνων, κατέβηκα στην αίθουσα όπου θα γινόταν η ενημέρωση για την άδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, που στις 30 Μαΐου, ανακοίνωσε την σύστασή του υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία, του Τουργκούτ Καγιά. Αντίκρισα αλληλέγγυους που είχαν στο λαιμό κρεμασμένα πλακάτ, που απεικόνιζαν το χαμογελαστό πρόσωπο του τούρκου αγωνιστή και δημοσιογράφου και ανέγραφαν “Free Turgut Kaya”. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Καγιά είναι δημοσιογράφος στην αριστερή τουρκική εφημερίδα Ozgur Gelecek (Οζγκιούκ Γκελετζέκ) και ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδηλώσεις για την ανάδειξη του κουρδικού κινήματος. Έχει υποστεί διώξεις από τις τουρκικές αρχές, ενώ από το 1992 βρίσκεται στις φυλακές εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Συνολικά έχει φυλακιστεί επί 14 έτη με την κατηγορία ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Καγιά, ήρθε στην Ελλάδα, έκανε αίτηση ασύλου και είναι κρατούμενος από τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με τον “Κόκκινο Συναγερμό” της Ιντερπόλ, έπειτα από αίτημα του τουρκικού καθεστώτος. Η Τουρκία ζητά να εκδοθεί, προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, μετά την καταδίκη του ως τρομοκράτης.

Κατά τις εισηγήσεις που έκαναν, τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τον Καγιά, ανέφεραν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία, ενώ επισήμαναν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που “από τα φοιτητικά του χρόνια δραστηριοποιείται, αγωνιζόμενος για το δίκιο του κουρδικού και τουρκικού λαού και συμμετείχε σε όλους τους μεγάλους αγώνες της τουρκικής αριστεράς”. Γι'αυτό, “κατηγορείται σταθερά ότι είναι τρομοκράτης, καθώς όλες οι οργανώσεις της αριστεράς στην Τουρκία είναι πλέον εκτός νόμου”. 

Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, ο Καγιά δεν πρέπει να εκδοθεί γιατί είναι πολιτικός πρόσφυγας, λόγω των πολιτικών διώξεων που έχει υποστεί στη χώρα του, έχει υποβληθεί επανειλημμένα σε φυλάκιση, απομόνωση, σοβαρά βασανιστήρια και κακομεταχείριση από τις τουρκικές αρχές, ενώ δεν υπάρχει πιθανότητα δίκαιης δίκης εναντίον του από την Τουρκική κυβέρνηση. “Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε από την δήθεν φιλελευθεροποίηση του τουρκικού καθεστώτος πριν τις εκλογές”, τόνισε η κ. Κανδυλιώτη από την Επιτροπή. 

Από την πλευρά της, η δικηγόρος του Τουργκούρ Καγιά, Μαριάννα Τζεφεράκου, είπε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου “αποτελεί μια δυσάρεστη έκπληξη”, ενώ είπε ότι “είναι ξεκάθαρο πως αν επιστρέψει στην Τουρκία θα υποστεί πολλαπλές πολιτικές διώξεις και βασανιστήρια”. Ωστόσο, όπως τόνισε, “η απόφαση του Αρείου Πάγου, συνιστά μια γνωμοδότηση, καθώς τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος καλείται να αποφασίσει κατά της έκδοσής του και να διατάξει την άμεση απελευθέρωσή του”.

Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ένας από τους συντρόφους του Καγιά και μέλος την Επιτροπής Αλληλεγγύης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για να απελευθερωθεί ο τούρκος δημοσιογράφος, ο οποίος ξεκίνησε απεργία πείνας από τις 30 Μαΐου. “Δημιουργήσαμε πλατφόρμα με όλες τις κουρδικές και τουρκικές οργανώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη για να απελευθερωθεί ο Τουργκούτ”, επισήμανε ο ίδιος.Μάλιστα, είπε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Καγιά, η οποία θα ξεκινήσει από τις 18:30 στα Προπύλαια και θα κατευθυνθεί προς την Τουρκική Πρεσβεία. 

Σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου, η Μάνια Παρστέφσκι, είπε ότι είναι “σκανδαλώδης” καθώς ο ίδιος “έχει υποστεί φυλακίσεις σε φυλακές τύπου F και στο παρελθόν έχει κυνηγηθεί από το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο είναι γνωστό για το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων”. Σε περίπτωση που εκδοθεί ο Καγιά, υπογράμμισε ότι “θα είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τους τούρκους αγωνιστές που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και για εμάς τους ίδιους, γιατί θα συνιστά συνταγματική εκτροπή”. 

“Με το πρόσχημα της τρομοκρατίας η Τουρκία έχει βγάλει εκτός νόμου όλα τα αριστερά κόμματα και αυτό γίνεται αποδεκτό από την Ε.Ε.”, τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής αλληλεγγύης στον Καγιά, τονίζοντας ότι “το κίνημα στην χώρα – οργανώσεις και συλλογικότητες – θα προσπαθήσουν να μην παραδοθεί ο Καγιά στο τουρκικό καθεστώς και υποστεί φυλακές και βασανιστήρια όπως συνέβη στο παρελθόν”. Μάλιστα, έκαναν λόγο για μία χώρα που η δράση των σωμάτων ασφαλείας, συνεπάγεται με εκατοντάδες δολοφονίες και διώξεις αριστερών ανθρώπων.

Ο Γρηγόρης Καλομοίρης, εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε ότι “η ΑΔΕΔΥ απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Καγιά και την χορήγηση πολιτικού ασύλου από την Κυβέρνηση”. Σε περίπτωση που εκδοθεί στην Τουρκία, όπου “καθημερινά διώκονται εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι, όπου τα τουρκικά στρατεύματα έχουν εισβάλλει στο Αφρίν και καταδιώκουν τους Κούρδους, αυτό θα είναι αφετηρία για αντιδημοκρατικές πρακτικές”, σημείωσε ο ίδιος. Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να απορρίψει το αίτημα έκδοσης του Καγιά, ενώ επισήμανε ότι θα του αποστείλει γραπτό αίτημα για συνάντηση με τους φορείς προκειμένου να συζητήσουν την απελευθέρωση του 45χρονου τούρκου αγωνιστή. Τέλος, κάλεσε φορείς, σωματεία και συνδικάτα να συμμετέχουν στην μεγάλη πορεία αλληλεγγύης που θα γίνει την Πέμπτη για τον Καγιά στα Προπύλαια. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)