to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εκκενώθηκε το Νοσοκομείο Ληξουρίου μια μέρα μετά την επίσκεψη Σαμαρά...

Με το σταγονόμετρο τα έκτακτα επιδόματα στους σεισμόπληκτους


Ενώ οι μετασεισμοί έχουν υποχωρήσει σε ένταση, αλλά δεν παύουν να ταράζουν τους κατοίκους, νέα αναστάτωση προκλήθηκε χθες στην τοπική κοινωνία της Κεφαλλονιάς, καθώς λιγότερες από 24 ώρες μετά την επίσκεψη Σαμαρά ανακοινώθηκε η εκκένωση της κεντρικής πτέρυγας του νοσοκομείου στο Ληξούρι. Παράλληλα, εντείνεται το πρόβλημα με το πόσιμο νερό, που επίσης δεν είχε δει ο πρωθυπουργός, ενώ με ρυθμούς χελώνας κινείται η χορήγηση των εκτάκτων επιδομάτων στους σεισμόπληκτους.

Η εκκένωση του νοσοκομείου στο Ληξούρι έγινε μετά από εντολή του υπουργού Υγείας Άδ. Γεωργιάδη και ενώ προχθές ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε πως τα νοσοκομεία στο νησί λειτουργούν κανονικά. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), η εκκένωση πραγματοποιήθηκε για προληπτικούς λόγους, οι δε ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Αργοστολίου. Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο είχε ελεγχθεί ήδη από τις πρώτες ημέρες και δεν είχε ανακοινωθεί κάποιο πρόβλημα στατικότητας, με αποτέλεσμα να φουντώσουν οι φήμες στο νησί ότι δρομολογείται το κλείσιμό του.

Νερό σε φιάλες, διακοπές στην υδροδότηση

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει όμως και το δίκτυο υδροδότησης. Το νερό έχει κριθεί ακατάλληλο και ήδη από τον δήμο χορηγούνται φιάλες εμφιαλωμένου στους κατοίκους. "Τα υδραγωγεία λειτουργούν κανονικά, αλλά μας έχουν πει να μη χρησιμοποιούμε το νερό από τη βρύση" έλεγαν στην "Α" κάτοικοι του Αργοστολίου, οι οποίοι είτε παίρνουν φιάλες από τον δήμο, που χορηγεί 1,5 λίτρο ανά κάτοικο, είτε το αγοράζουν. Στο Ληξούρι, η υδροδότηση γίνεται μετ' εμποδίων, καθώς η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κεφαλληνίας, προκειμένου να ολοκληρώσει τις επισκευές στο δίκτυο υδροδότησης, που έχει ξεκινήσει από την Κυριακή, διακόπτει την παροχή νερού κατά διαστήματα μέσα στη μέρα.

Αυξάνουν τα αιτήματα. Δόθηκαν μόλις 360 έκτακτα βοηθήματα

Ενώ για έκτη μέρα τα κλιμάκια των μηχανικών πραγματοποιούν ελέγχους στα κτίσματα, με τους κατοίκους να θεωρούν αβέβαιο πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τα έκτακτα επιδόματα που έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής είναι μόλις 360 και το έχουν δοθεί σε αυτούς που το σπίτι τους έχει κριθεί ακατάλληλο. Αποτέλεσμα, όσο περνούν οι μέρες οι κάτοικοι να αγωνιούν για το πότε θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 586,94 ευρώ. Παράλληλα, τα αιτήματα πληθαίνουν. Σε επικοινωνία μας με τον δήμαρχο Κεφαλληνίας Αλέξανδρο Παρίση μας πληροφόρησε για 1.200 αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα και 850 αιτήματα για ελέγχους στα κτίσματα.

Προσωρινώς ακατάλληλα 360 από τα 699 οικήματα που ελέγχθηκαν

Ενδεικτικά της ζημιάς που προκάλεσε ο σεισμός στα κτίσματα είναι τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων από τις 26 έως τις 30 Ιανουαρίου, περίοδο για την οποία ελέγχθηκαν 699 κτίσματα, από τα οποία τα 360 έχουν κριθεί προσωρινά ακατάλληλα, με το 60% αυτών βρίσκεται στην περιοχή του Ληξουρίου και το 40% στην περιοχή του Αργοστολίου.

"Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λειτουργήσουν τα σχολεία" είπε ο δήμαρχος Κεφαλληνίας, καθώς τα τέσσερα από τα οκτώ σχολεία που έχουν κριθεί ακατάλληλα θα παραμείνουν κλειστά και την ερχόμενη εβδομάδα. Το δε οδικό δίκτυο που ενώνει το Αργοστόλι με το Ληξούρι θα παραμείνει κλειστό έως και την Κυριακή.

Δεν οριοθετήθηκαν οι σεισμόπληκτες περιοχές

Ωστόσο, ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει οριοθετήσει τις σεισμόπληκτες περιοχές και η εκταμίευση των 200.000 ευρώ, που είχε εξαγγελθεί στην αρχή της εβδομάδας, δεν έχει ακόμη αποδοθεί στους κατοίκους ως έκτακτο βοήθημα, που μέχρι τώρα χορηγείται από το αποθεματικό του Δήμου και της Περιφέρειας.

Επ' αυτού ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών Θόδωρος Γαλιατσάτος ζητάει την άμεση σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου για τον άμεσο συντονισμό των δράσεων, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων "επωμίζεται μεγάλο βάρος μετά και τη σχετική δήλωση του κ. Σαμαρά '..πρώτα η περιφέρεια και μετά θα δούμε'".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)