to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:54 | 22.07.2012

Διεθνή

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Δαμασκό, σφοδρές μάχες στο Χαλέπι

Για να γλιτώσουν από τη βία, "πάνω από 18.000" άνθρωποι προσέφυγαν στο γειτονικό Λίβανο.


 
Ο συριακός στρατός εξαπέλυσε χθες αντεπίθεση για να ανακτήσει τον έλεγχο συνοικιών της Δαμασκού που βρίσκονται στα χέρια ανταρτών, ενώ ενεπλάκη σε μάχες χωρίς προηγούμενο στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, σε μια νέα κλιμάκωση της βίας που ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα και να πάνε πρόσφυγες στο Λίβανο μέσα σε 48 ώρες.
 
Την επομένη της πιο αιματηρής ημέρας από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, με τουλάχιστον 300 νεκρούς, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέτεινε για μια "τελευταία περίοδο 30 ημερών" την αποστολή των 300 άοπλων παρατηρητών του στη Συρία.
 
Μετά την "μάχη για την απελευθέρωση" της Δαμασκού που ανακοίνωσαν την Τρίτη οι αντάρτες, ο στρατός εξαπέλυσε αντεπίθεση διεξάγοντας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις συνοικίες "όπου έχουν διεισδύσει οι τρομοκράτες", σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, "εκκαθάρισε" την συνοικία Μιντάν, κοντά στο κέντρο της πόλης, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις. Μάχες διεξάγονταν ταυτόχρονα σε πολλές άλλες συνοικίες της συριακής πρωτεύουσας.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανέφερε στην απόφασή του χθες ότι θα εξετάσει την ενδεχόμενη νέα παράταση της εντολής των παρατηρητών "εφόσον ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει και (το Σ.Α.) επιβεβαιώσει" ότι έχει σταματήσει η χρήση βαρέων όπλων και έχει περιοριστεί το επίπεδο της βίας και από τις δύο πλευρές.
 
Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Λονδίνο χαρακτήρισαν το νέο ψήφισμα ως την τελευταία ευκαιρία για τους παρατηρητές.
 
Στο Χαλέπι, την οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, σφοδρές μάχες ξέσπασαν επίσης σε πολλές συνοικίες, ανοίγοντας άλλο ένα μέτωπο στη σύγκρουση που πολλές πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμοί αποκαλούν πλέον ανεπιφύλακτα με τον όρο "εμφύλιος πόλεμος".
 
Τουλάχιστον 177 άνθρωποι -119 πολίτες, 13 "πολίτες μαχητές", 7 λιποτάκτες και 38 άνδρες του τακτικού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας- σκοτώθηκαν χθες, σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου.
 
Για να γλιτώσουν από τη βία, "πάνω από 18.000" άνθρωποι προσέφυγαν στο γειτονικό Λίβανο, ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Η Υπάτη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες από την πλευρά της έκανε λόγο για "8.500 ως 30.000 ανθρώπους" που εγκατέλειψαν τη χώρα.
 
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι κάλεσε τον Ο.Η.Ε. να "επέμβει κατεπειγόντως" για να προστατεύσει τους Ιρακινούς που βρίσκονται στη Συρία και να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στη χώρα τους, ενώ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να υποδεχθεί νέους πρόσφυγες.
 
Πολλοί από τους πρόσφυγες έφυγαν από την Δαμασκό και τα προάστιά της, όπου την Τετάρτη έγινε μια επίθεση η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ανώτατα στελέχη του κρατικού μηχανισμού ασφαλείας, περιλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας και του υφυπουργού Άμυνας και γαμπρού του προέδρου Άσαντ, Άσεφ Σάουκατ.
 
Οι αξιωματούχοι κηδεύτηκαν χθες απόντος του επικεφαλής του κράτους, σύμφωνα με το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
 
Παρά τη βία, και μετά τις εκκλήσεις των αντικαθεστωτικών ακτιβιστών, διαδηλώσεις μικρής κλίμακας σημειώθηκαν χθες στην Δαμασκό και στη Ντεράα, ενώ οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στο Χαλέπι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
 
Την Πέμπτη οι αντάρτες κατέγραψαν μια επιτυχία παίρνοντας τον έλεγχο των συνόρων με το Ιράκ, σύμφωνα με τη Βαγδάτη, και ενός φυλακίου στα σύνορα με την Τουρκία. Το κυριότερο μεθοριακό πέρασμα στα σύνορα με το Ιράκ, το Μπουκάμαλ, βομβαρδίστηκε με σφοδρότητα χθες, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
 
Εξάλλου μια τουρκική διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άλλοι τρεις Σύροι στρατηγοί αυτομόλησαν στην Τουρκία από το βράδυ της Πέμπτης.
 
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, ο Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα, προσπάθησε να καθησυχάσει τις μειονότητες, ειδικά τους χριστιανούς και τους αλαουίτες, για την διάδοχη κατάσταση μετά την πιθανή πτώση του Άσαντ. "Έχουμε υιοθετήσει μια απόφαση που εγγυάται τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων", είπε ο Κούρδος ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της μεγαλύτερης οργάνωσης της αντιπολίτευσης στην Ντόιτσε Βέλε.
 
Στον Ο.Η.Ε, η πρέσβειρα των Η.Π.Α. Σούζαν Ράις είπε ότι η παράταση της εντολής της αποστολής των παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών για 30 ημέρες θα τους δώσει την δυνατότητα να αποχωρήσουν "με τάξη", ενώ αντιθέτως ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν είπε ότι "η απόφαση δεν μιλάει για υποχώρηση αλλά για συνέχιση της αποστολής", η οποία κατά τον ίδιο θα μπορούσε πάντα "να παίξει ένα ρόλο για την μείωση της βίας".
 
Η Μόσχα και το Πεκίνο επικρίθηκαν έντονα από δυτικές χώρες μετά το βέτο που άσκησαν, για τρίτη φορά, σε ένα σχέδιο απόφασης που προέβλεπε επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης Άσαντ και την πιθανή καταφυγή στη βία. Η Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες διεμήνυσαν ότι θα δράσουν "εκτός του πλαισίου" του Ο.Η.Ε. Απαντώντας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε ότι κάθε ενέργεια εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών θα είναι "αναποτελεσματική".
 
Η Ε.Ε. θα εξετάσει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού και την ενίσχυση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει την Δευτέρα, δήλωσε ο Γάλλος ΥΠ.ΕΞ. Λοράν Φαμπιούς. Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να "αναβάλει" την παράδοση τριών επιθετικών ελικοπτέρων στη Συρία που είχαν επισκευαστεί ως την "εξομάλυνση" της κατάστασης.
 
Πηγή: Babylonmedia

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)