to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εκεί που μας χρωστούσαν…

Όταν όμως η διγλωσσία και η διχογνωμία αναδεικνύεται σε επίπεδο Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι το διπλωματικό Βατερλώ. Κι είναι αυτό που συνέβη προ ημερών στη Σύνοδο Κορυφής.


Η σκέψη όλων μας τούτες τις μέρες βρίσκεται στους συνανθρώπους μας, στους δικούς μας ανθρώπους που χτυπημένοι απ’τον ύπουλο εχθρό έφυγαν από κοντά μας και σ’αυτούς που διασωληνωμένοι δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους. Απομονωμένοι,δίχως τη φροντίδα των αγαπημένων τους,ζουν το ανείπωτο δράμα τους.Το μόνο στήριγμά τους γιατροί και νοσηλευτές που δίνουν τον αγώνα για τη διάσωσή τους. Αυτοί που την ίδια στιγμή με περισσή ανθρωπιά και ευαισθησία παίρνουν για τους διασωληνωμένους τη μορφή των λατρεμένων τους ανθρώπων. Η σκέψη μας και η ευχή μας να γίνει το θαύμα για να μη θρηνήσουμε κι’άλλες απώλειες.

Ωστόσο, όσο σκληρό κι αν φαίνεται η ίδια η ζωή στην καθημερινότητά της αναδείχνει σοβαρά ή λιγότερο κρίσιμα προβλήματα που η αντιμετώπισή τους επείγει. Κι είναι αυτά που η καθημερινή ειδησεογραφία αναδεικνύει. Τις περισσότερες φορές με το μαγικό καθρέφτη των συστημικών ΜΜΕ που παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα. Ακόμα κι όταν όλα γύρω μας συνθέτουν ένα τοπίο σωρευμένων κοινωνικοοικονομικών ερειπίων.

Υπάρχουν βέβαια και κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν την τύχη της χώρας μας. Γι’αυτά επί της ουσίας τηρείται σιγή ιχθύος από τα «Πέτσινα» ΜΜΕ.

Αναφέρομαι προφανώς στο ναυάγιο της πρόσφατης Συνόδου κορυφής. Δε θα σταθώ στην απροθυμία,   την άρνηση   των εταίρων –βλέπε Γερμανία και των περιστασιακών δορυφόρων της- να επιβάλλουν με βάση τις ρητές δεσμεύσεις της Συνόδου του Οκτωβρίου κυρώσεις στην Τουρκία του Ερντογάν, λόγω της προκλητικής και επιθετικής του στάσης. Επιθετική στάση, όπως καταδείχθηκε με το επί μηνών βολταντζάρισμα του Orus Reis στον Αιγαιακό χώρο, χώρο της Ευρωπαϊκής επικράτειας, με το ψευτομνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, με το… ,με το… Θα σταθώ στις ενέργειες και παραλείψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, ώστε να αποτραπεί ένα διπλωματικό Βατερλώ, όπερ και δυστυχώς συνέβη.

Πάγια αρχή στη διπλωματία είναι η ανάδειξη αποφασιστικότητας καθώς και η σταθερότητα στις υπαγορευμένες και διακηρυγμένες θέσεις προάσπισης των εθνικών δικαίων.

Η αποφασιστικότητα ωστόσο αφορμάται από την προσωπικότητα του ηγέτη που πρέπει να την επιδείξει σε κρίσιμες στιγμές, όποτε χρειαστεί. Για ποια όμως αποφασιστικότητα να μιλήσουμε για έναν πρωθυπουργό που παραδοσιακά, μέσα από την οικογενειακή του διαδρομή, έχει δώσει πολλαπλά και συνεχή διαπιστευτήρια του «δεδομένου». Τι να θυμηθούμε; Τη μεσοτοιχία της βίλας του σημερινού πρωθυπουργού στην Τήνο με τον φυγαδευθέντα για το σκάνδαλο του αιώνα Χριστοφοράκο της Siemens;  Τα δωράκια της Siemens;Πώς άραγε να ορθώσεις ανάστημα σε ανθρώπους που λίγο ως πολύ σε θεωρούν δεδομένο;

Η δεύτερη αρχή στην εξωτερική πολιτική είναι η σταθερότητα.

Ποια άραγε σταθερότητα επέδειξε ο πρωθυπουργός, όταν καθ’όλο το προηγούμενο διάστημα διακήρυττε την αναγκαιότητα επιβολής κυρώσεων και την κρίσιμη στιγμή με απίθανη ευκολία υποβάθμισε τη σημασία αυτού του στόχου, τονίζοντας χωρίς ίχνος αυτοσυνειδησίας, ότι «οι κυρώσεις δεν είναι το μείζον».

Αυτονόητο ερώτημα: Ποιο μήνυμα σοβαρότητας έστελνε η εφεκτική του στάση τόσο στους ομοτράπεζους της ΕΕ όσο και κυρίως στον Ερντογάν;

Ο ορισμός της ανοησίας είναι να επαναλαμβάνεις ένα πείραμα με αυστηρά πανομοιότυπους όρους και συνθήκες και να περιμένεις αφελώς την εξαγωγή διαφορετικού αποτελέσματος.

Οι κινήσεις του Ερντογάν όλο το προηγούμενο διάστημα έδειχναν προς κάθε κατεύθυνση τις προκλητικές και επιθετικές προθέσεις του σε βάρος της χώρας μας. Πώς η χώρα μας αλλά και η ΕΕ περίμενε να αλλάξει στάση ο Ερντογάν, χωρίς να του επιβληθούν οι αναγκαίες και προεξαγγελμένες σε βάρος του κυρώσεις;

Και το πλέον ανησυχητικό στα διαδραματισθέντα στη Σύνοδο κορυφής.: Το «άδειασμα» του Υπουργού Εξωτερικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Λίγες μέρες πριν ο κ.Δένδιας δίνει εντολή στους πρέσβεις μας στις χώρες της ΕΕ να διαμηνύσουν προς αυτές την πάγια θέση της χώρας μας,ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί τη Σύγκληση πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο -για την οποία είχε συμφωνήσει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου-, εφόσον καθ’όλο το προηγούμενο διάστημα οι ενέργειές του Ερντογάν  ήταν προκλητικές και επιθετικές, όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία.

Αντ’αυτού ο κ. Μητσοτάκης στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου αποδέχεται τη συμμετοχή μας σε μια επικείμενη διάσκεψη και μάλιστα χωρίς όρους και εγγυήσεις από την πλευρά της ΕΕ, όσον αφορά τα θέματα της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Το κρίσιμο σημείο αυτής της ανερμήνευτης μεταστροφής του πρωθυπουργού είναι το γεγονός ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου του Οκτωβρίου ρητά αναφέρονταν ότι θα συζητηθεί μόνο το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Το ερώτημα παραμένει αμείλικτο. Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν παραίτησε τον Υπουργό του, εφόσον υπήρχε διχογνωμία ή γιατί ο κ. Δένδιας δεν παραιτήθηκε μ’αυτό το «άδειασμα» που υπέστη από τον πρωθυπουργό;

Όταν όμως η διγλωσσία και η διχογνωμία αναδείχνεται σε επίπεδο Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι το διπλωματικό Βατερλώ. Κι είναι αυτό που συνέβη προ ημερών στη Σύνοδο Κορυφής.

Δεν θα ήθελα να γίνω μάντης κακών, αλλά με τέτοιες αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές της κυβέρνησης φοβούμαι ότι στην προσεχή Σύνοδο του Μαρτίου, η χώρα μας θα προσέλθει σ’αυτήν από θέση δυσχερέστερη. Γιατί,είτε θα κληθεί να μετέχει σε πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και με ανοιχτή την αντζέντα του Ερντογάν,είτε-αν δε μετέχει σ’αυτήν-θα εγκληθεί απ’τους λοιπούς,αφού ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου συνυπέγραψε για την πραγματοποίησή της. Μ’άλλα λόγια η χώρα μας μπορεί να βρεθεί στη θέση του εγκαλούμενου.

΄Η κατά το κοινώς λεγόμενο: «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι».

* O Δημήτρης Εμμανουηλίδης είναι π. βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καβάλας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)