to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Eκεί που η οδήγηση είναι «πράξη τρομοκρατίας»

Δύο γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα εμφανιστούν ενώπιον ειδικού δικαστηρίου για τρομοκράτες, επειδή όχι μόνο παραβίασαν τον νόμο που απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν, αλλά δεν επιτρέπει να «μιλάνε» για την εμπειρία και εν γένει για τα δικαιώματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


H 25χρονη Loujain al-Hathloul και η 33χρονη Maysa al-Alamoudi, δημοσιογράφος με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ήδη βρίσκονται προφυλακισμένες σχεδόν ένα μήνα, είναι οι πρώτες γυναίκες που παραπέμπονται σε δικαστήριο για «τρομοκράτες», επειδή χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μεταδώσουν το μήνυμα τους. 

Οι οικογένειες τους δεν θέλησαν να σχολιάσουν για το φόβο των αντιποίνων, αλλά οι δικηγόροι τους είπαν ότι έχουν ήδη κατεθέσει έφεση στην απόφαση να γίνει η δίκη σε ειδικό δικαστήριο, το οποίο εκτός από υποθέσεις τρομοκρατίας μπορεί να δικάζει ακτιβιστές και διαφωνούντες.

Η Σαουδική Αραβία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν. Παρότι τεχνικά δεν είναι παράνομο, μόνο άνδρες μπορούν να εκδώσουν άδειες οδήγησης και οι γυναίκες που συλλαμβάνονται πίσω από το τιμόνι συνήθως τιμωρούνται με πρόστιμα. Το 2011 δικαστήριο είχε καταδικάσει γυναίκα-οδηγό σε 10 μαστιγώματα, αλλά η απόφαση είχει ανατραπεί με εντολή του βασιλιά.   

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει προειδοποιήσει πρόσφατα ότι «οι αρχές της Σαουδικής Αρβίας εντείνουν την εκστρατεία τους εναντίον όσων επικρίνουν την κυβέρνηση μέσω του διαδικτύου», υποστηρίζοντας ότι δικαστές και εισαγγελείς χρησιμοποιούν «αόριστα άρθρα νόμου του 2007  κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος προκειμένου να απαγγείλουν κατηγορίες και να δικάσουν πολίτες για ειρηνικά tweets και σχόλια στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».  

Οταν συνελήφθησαν οι δυο γυναίκες είχαν συνολικά περισσότερους από 355.000 followers στο Twitter, ενώ και οι δυο υπερασπίζονταν δημόσια με θέρμη το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)