to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:08 | 21.05.2021

Διεθνή

Eκεχειρία: Η Γάζα μετράει τις πληγές της μετά την κατάπαυση του πυρός

Μπορεί τα όπλα να σίγησαν, μετά την άνευ όρων εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Χαμάς και ισραηλινού κράτους, ωστόσο αφενός η Λωρίδα της Γάζας μετράει τις πληγές της, σε χαμένες ζωές και διαλυμένες υποδομές, αφετέρου καμιά αχτίδα ουσιαστικής προόδου στο Μεσανατολικό δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα


(Συγγενείς του δημοσιογράφου Γιούσεφ Αμπού Χουσεϊν που σκοτώθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, θρηνούν το χαμό του προχθές, 19/5. Η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή 21/5, βάζει τέλος προς το παρόν στους βομβαρδισμούς, ωστόσο η κατοχή και ο αποκλεισμός των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας συνεχίζεται)

Από τις 2 το ξημέρωμα της Παρασκευής τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, και από το πρωί οι κάτοικοι της στενής παλαιστινιακής λωρίδας γης μετράνε πληγές. Η Χαμάς επιβεβαίωσε τη συμφωνία της στην εκεχειρία, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση, με διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, για «αμοιβαία και άνευ όρων» εκεχειρία. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το συμβούλιο ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα την εκεχειρία στη βάση αυτού που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε «ηρεμία έναντι ηρεμίας».

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, μίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η επίτευξη εκεχειρίας. Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την κατάπαυση του πυρός «αληθινή ευκαιρία» να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, στις 10 Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί 232 Παλαιστίνιοι (εκ των οποίων 65 παιδιά και 39 γυναίκες) ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.900. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 160 μαχητές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι πληγές της Γάζας

Το υπ. Στέγασης στη Γάζα είπε ότι 16.800 σπίτια και διαμερίσματα έχουν υποστεί ζημιές. Από αυτά, 1.800 είναι ακατάλληλα για κατοίκηση και 1.000 ακόμα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Οι κάτοικοι της Λωρίδας θα έχουν ρεύμα για 3-4 ώρες την ημέρα, έναντι 12 ημερησίως πριν την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης.

Η Χαμάς εκτιμά ότι οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν ζημιές ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων σε εργοστάσια και στη βιομηχανική ζώνη της Λωρίδας, πλέον των 2 εκατ. δολαρίων ζημιάς στις ενεργειακές υποδομές. Το υπ. Γεωργίας εκτιμά σε 27 εκατ. δολάρια τις ζημιές σε θερμοκήπια, γεωργικές γαίες και φάρμες εκτροφής ζώων, όπως αναφέρει η ισραηλινή Χααρέτζ.

(Πέρα από τους αριθμούς: Ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου βιβλιοπωλείου στη Γάζα, που ήταν το μεγάλο του όνειρο, μπροστά στα συντρίμμια του μαγαζιού του)

Οι διπλωματικές εξελίξεις: Περιοδεία του αμερικανού υπ. Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, στη Μέση Ανατολή

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα κάνει περιοδεία στη Μέση Ανατολή «τις προσεχείς ημέρες», επιβεβαίωσε ο ίδιος μέσω Twitter, μερικές ώρες αφού τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από ένδεκα ημέρες πολυαίμακτων εχθροπραξιών.

«Θα ταξιδέψω στην περιφέρεια τις προσεχείς ημέρες και ανυπομονώ να συναντήσω τον υπουργό Εξωτερικών (του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι) και άλλους αξιωματούχους, Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και (χωρών) της περιφέρειας», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν σε νήμα αναρτήσεων στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Οι συναντήσεις θα έχουν σκοπό ο αμερικανός ΥΠΕΞ και οι συνομιλητές του «να εργαστούν μαζί για την οικοδόμηση καλύτερου μέλλοντος για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστινίους», ανέφερε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο κ. Μπλίνκεν μίλησε με τον ισραηλινό ομόλογό του - είχαν ήδη μια συνδιάλεξη νωρίτερα χθες με τον Γκάμπι Ασκενάζι - και «χαιρέτισε» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σημείωσε ο ίδιος. Στη συζήτησή τους, οι δύο ΥΠΕΞ «εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τις προσπάθειες και τη μεσολάβηση της Αιγύπτου», τον ρόλο της οποίας εξήρε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια παρέμβασής του από τον Λευκό Οίκο.

Ζ. Μπορέλ: Μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει σταθερή ειρήνη 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την εκεχειρία «που τερματίζει τη βία εντός και γύρω από τη Γάζα», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. «Επαινούμε την Αίγυπτο, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Έθνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες πλευρές που διαδραμάτισαν εποικοδομητικό ρόλο», σημειώνει εκφράζοντας παράλληλα την λύπη της ΕΕ «για τις απώλειες ζωών των τελευταίων 11 ημερών».

«Όπως έχει επανειλημμένα επαναλάβει η ΕΕ, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι από καιρό μη βιώσιμη. Μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει σταθερή ειρήνη και θα τελειώσει μια και καλή όλες τις παλαιστινιο-ισραηλινές συγκρούσεις. Η αποκατάσταση ενός πολιτικού ορίζοντα προς μια λύση δύο κρατών παραμένει εξαιρετικά σημαντική. Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει πλήρως τις ισραηλινές και τις παλαιστινιακές αρχές σε αυτές τις προσπάθειες» επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Ο ίδιος αναφέρει, τέλος, ότι «η ΕΕ ανανεώνει τη δέσμευσή της με βασικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και άλλους εταίρους στην περιοχή, καθώς και με το κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής, προς το σκοπό αυτό».

Xαιρετίζουν ΝτερΛάιεν και Σαρλ Μισέλ

Tην ικανoποίησή της για την εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εξέφρασε η ηγεσία της ΕΕ. «Χαιρετίζω την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 2 π.μ. μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν και προσέθεσε: «Προτρέπω και τις δύο πλευρές να την παγιώσουν και να σταθεροποιήσουν την κατάσταση μακροπρόθεσμα». Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει διαρκή ειρήνη και ασφάλεια σε όλους».

«Καλωσορίζω την ανακοίνωση για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που τερματίζει την 11ήμερη σύγκρουση», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η ευκαιρία για ειρήνη και ασφάλεια για τους πολίτες πρέπει να αξιοποιηθεί».

Μπάιντεν: Συγχαρητήρια στον Σίσι

Την εκτίμησή του προς τον Αιγύπτιο ηγέτη Αμπντέλ-Φατάχ Αλ Σίσι για το διαμεσολαβητικό του ρόλο και τις ακούραστες προσπάθειές του για την εξασφάλιση εκεχειρίας στην ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση προκειμένου να επιτευχθεί η ασφάλεια και η ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αιγυπτιακή προεδρία.

Επρόκειτο για «ισορροπημένες και συνετές κινήσεις» του Αιγυπτίου Προέδρου Αλ Σίσι προς όλες τις πλευρές, υποστήριξαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Καΐρου. Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής προεδρίας Πρέσβης Μπάσαμ Ράντι ανέφερε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε επίσης τη φιλοδοξία της χώρας του να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με την Αίγυπτο προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις περιφερειακές προκλήσεις υπό το πρίσμα των προτεραιοτήτων των δύο φιλικών χωρών.

Από την πλευρά του, «ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ Αλ-Σίσι εξέφρασε την εκτίμησή του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον ρόλο που διαδραμάτισε για να καταστήσει επιτυχή την αιγυπτιακή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής προεδρίας την Παρασκευή, μόνο μία ώρα πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία», ανέφερε η «Αλ Αχράμ».

Ο Αιγύπτιος ηγέτης χαρακτήρισε «κοινά τα οράματα ΗΠΑ-Αιγύπτου στην προσπάθεια διαχείρισης της ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης με διπλωματικά μέσα, γεγονός που καταδεικνύει το βάθος και τη δύναμη των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Χεζμπολάχ: Νίκη των παλαιστινιακών κινημάτων

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ χαιρέτισε σήμερα “μια ιστορική νίκη” των παλαιστινιακών κινημάτων στη Γάζα αφού τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία με το Ισραήλ έπειτα από 11 ημέρες εχθροπραξιών. Σύμμαχος του Ιράν και εχθρός του Ισραήλ εναντίον του οποίου έχει πολεμήσει πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες, η Χεζμπολάχ στηρίζει παραδοσιακά το ισλαμιστικό, παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

“Η Χεζμπολάχ συγχαίρει τον ηρωικό, παλαιστινιακό λαό και τη θαρραλέα αντίστασή του για την ιστορική του νίκη (…) ενάντια στον σιωνιστή εχθρό”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το σιιτικό ένοπλο κίνημα, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική του Λιβάνου αλλά θεωρείται “τρομοκρατική οργάνωση” από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Η Χεζμπολάχ “χαιρετίζει κυρίως όσους αντιστάθηκαν, τους μάρτυρες, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους”, όπως “και τη διοίκηση των ομάδων της παλαιστινιακής αντίστασης που στάθηκαν στο ύψος της μάχης”.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ασκενάζι - Σούκρι

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι είπε σήμερα το απόγευμα στον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον Σάμεχ Σούκρι, ότι το Ισραήλ θέλει πολύ να διατηρηθεί η ηρεμία, ώρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός με τις παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί, συζήτησαν επίσης μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να διευκολυνθεί η ανοικοδόμηση της Γάζας στο επόμενο στάδιο, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κάιρο.

Το Ιράν χαιρετίζει την "ιστορική νίκη" των Παλαιστινίων

Το Ιράν ανέφερε σήμερα ότι οι Παλαιστίνιοι κατήγαγαν μια «ιστορική νίκη» επί του Ισραήλ, το οποίο οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν να αναμένει «φονικά πλήγματα», αφότου η 11ήμερη σύρραξη στη Γάζα έδειξε την ισχύ του παλαιστινιακού οπλοστασίου.

«Συγχαρητήρια στις/στους Παλαιστίνιες/Παλαιστίνιους αδελφές και αδελφούς για την ιστορική νίκη. Η αντίστασή σας ανάγκασε τον επιτιθέμενο να υποχωρήσει», έγραψε σε τουίτ ο εκπρόσωπος τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαέντ Κατιμπζαντέχ.

Από την πλευρά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης σημείωσαν σε μια ανακοίνωση: «Η Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση) έχει εξελιχθεί από τη χρήση πετρών στη (ρίψη) ισχυρών, ακριβών πυραύλων… και στο μέλλον οι Σιωνιστές (Ισραήλ) μπορούν να αναμένουν ότι θα υποστούν φονικά πλήγματα από τα κατεχόμενα εδάφη».

Επιπλέον, οι Φρουροί της Επανάστασης αποκάλυψαν σήμερα ένα νέο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος, που το ονόμασαν "Γάζα" προς τιμή των Παλαιστινίων, λίγες ώρες μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)