to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Έκδοση του «Πουλαντζά» για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα σήμερα: Παθογένειες, τάσεις και προοπτικές

Το μείζον ζήτημα της ενημέρωσης και τις πολλαπλές διαστάσεις της μακροχρόνιας και διαρκώς εντεινόμενης κρίσης που αυτή διέρχεται, καθώς και τη αλληλεπίδραση του φαινομένου αυτού με την πολιτική και τη δημοκρατία, αναδεικνύει η νέα έκδοση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντάς, στο πλαίσιο της θεματικής Θεσμοί-Δημοκρατία-Πολιτική, με τίτλο Ενημέρωση & ΜΜΕ στην Ελλάδα σήμερα. Παθογένειες, τάσεις & προοπτικές.


Πρόκειται για μια συλλογή δεκατριών κειμένων, σε επιμέλεια Δανάης Κολτσίδα, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και επαγγελματιών του χώρου της ενημέρωσης, αλλά και πολιτικών με εμπειρία στο θέμα αυτό, η οποία επιχειρεί μια κατ' αρχήν προσέγγιση από διαφορετικές οπτικές του ευρύτατου πεδίου της ενημέρωσης και των media στη σημερινή Ελλάδα.

Όπως μάλιστα αναφέρεται στην εισαγωγή της συλλογής, "αυτή η πρώτη και αντικειμενικά αποσπασματική χαρτογράφηση ελπίζουμε να δώσει τροφή όχι μόνο στις δικές μας ερευνητικές και θεωρητικές αναζητήσεις, αλλά και σε έναν διάλογο μεταξύ των Μέσων, των δημοσιογράφων, των ειδικών, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως των αναγνωστών/τριών και ενεργών πολιτών που αγωνίζονται για μια βιώσιμη, ουσιαστική, ποιοτική και πλουραλιστική ενημέρωση".

Αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά : "Αν και ο χώρος της επικοινωνίας και της ενημέρωσης δεν αφορά και δεν αλληλεπιδρά αποκλειστικά με την πολιτική, η επιλογή της έμφασης σε αυτή υπαγορεύεται από την ίδια την ελληνική αλλά και τη διεθνή πραγματικότητα, αφού η κεφαλαιώδης σημασία της πλουραλιστικής ενημέρωσης για την ομαλή και ουσιαστική λειτουργία της δημοκρατίας καθίσταται ολοένα και πιο εμφανής, όπως και η επίδραση των πολιτικών αποφάσεων και στοχεύσεων και των δημόσιων πολιτικών στο μιντιακό τοπίο. Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή των ενημερωτικών συνηθειών του κοινού, η είσοδος στο προσκήνιο νέων τεχνολογιών που επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο που παράγεται και διακινείται η είδηση, η συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ, η ευθεία ή έμμεση, μεγαλύτερη ή μικρότερη διαπλοκή του Τύπου με την οικονομική και πολιτική εξουσία, το έλλειμμα αξιοπιστίας αποτελούν μερικές μόνο από τις πλευρές ενός σύνθετου φαινομένου που συνοπτικά αποκαλούμε «κρίση του Τύπου». Μια κρίση που τροφοδοτεί και, με τη σειρά της, τροφοδοτείται από τη σύγχρονη κρίση της δημοκρατίας, την άνοδο του πολιτικού κυνισμού και της αποχής, την κρίση αντιπροσώπευσης, την πτώση των επιπέδων κοινωνικής εμπιστοσύνης και εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Τελευταία πράξη του δράματος, η περίοδος της πανδημίας, με τα βαθιά ίχνη που άφησε στη λειτουργία των Μέσων, κυρίως όμως με τις νέες προκλήσεις που έθεσε ενώπιόν τους, αφού καλούνται να αναπληρώσουν το χαμένο λόγω υγειονομικών μέτρων πεδίο της φυσικής «δημόσιας σφαίρας»".

Στη συλλογή γράφουν οι: Κώστας Αρβανίτης (ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία / GUE-NGL), Ακρίτας Καϊδατζής (επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Δανάη Κολτσίδα (νομικός-πολιτική επιστήμονας, διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς), Φανή Κουντούρη (επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Επικοινωνίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Λευτέρης Κρέτσος (Πρώην Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, πρώην Γ.Γ. Ενημέρωσης), Ανδρέας Μπελεγρής (δημοσιογράφος), Θάνος Νασόπουλος (δημοσιογράφος, ειδικός πολιτικής επικοινωνίας και στρατηγικής), Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου (ΠανΠαν - δημοσιογράφος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία), Γιάννης Παντελάκης (δημοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου "Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας. 20+1 ιστορίες κιτρινισμού", Εκδόσεις Θεμέλιο, 2018), Γιώργος Πλειός (καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ και διδάσκων στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), Νίκος Σβέρκος (δημοσιογράφος, διευθυντής του avgi.gr), Μανώλης Χαιρετάκης (ομότιμος καθηγητής Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δημήτρης Χριστόπουλος (καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Η συλλογή διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή (e-paper) εδώ και παρακάτω:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)