to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:38 | 27.04.2022

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Έκδοση 7ετους ομόλογου: Δανείζονται δισεκατομμύρια ενώ το κόστος πενταπλασιάστηκε σε 6 μήνες

Δεύτερη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για ρευστό μετά τον Ιανουάριο την ημέρα που η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε το 3% - Έχει πενταπλασιαστεί από τον Οκτώβριο


Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές συνεχίζει να αυξάνεται, εν μέσω της νέας κρίσης που προκάλεσε μετά το καλοκαίρι η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τελικά η ρωσική εισβολή στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι ελληνικοί τίτλοι 10ετούς διάρκειας που μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν αποδόσεις κάτω του 0,6%, σήμερα ξεπέρασαν και το ψυχολογικό όριο του 3%.

ΟΜΟΛΟΓΑ 10ΕΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗ 27042022

Ωστόσο, στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν φαίνεται να προβληματίζονται ιδιαίτερα για τον πενταπλασιασμό των τόκων που καλείται να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα, η Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές, για δεύτερη φορά από τις αρχές του έτους, αναζητώντας «φρέσκο χρήμα» μέσω της έκδοσης ομολόγου 7ετούς διάρκειας.

Το προηγούμενο αντίστοιχο 7ετές ομόλογο είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020 και είχαν αντληθεί συνολικά 2 δισ. ευρώ, με απόδοση 2,013%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα νέα κεφάλαια που θα δανειστεί η χώρα μας θα κατευθυνθούν σε μέτρα παροχών, προκειμένου να μετριαστεί κατά το δυνατό η οργή των πολιτών για την απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει επαρκώς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στο κύμα ακρίβειας των τελευταίων μηνών, ειδικά καθώς δεν προβλέπεται σημαντική υποχώρησή του τους επόμενους μήνες, πιθανώς και ως το τέλος του έτους.

Εξάλλου, ολοκληρώθηκε σήμερα δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί ακόμη 812,5 εκατ. ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)