to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:04 | 09.05.2013

Πολιτισμός

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων με αφορμή τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και το Τμήμα Πολιτισμού της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 10 Μάη 2013 και ώρα 8.30 μμ στο χώρο «Σουίτα ART – CAFE», οδός Στρατηγού Σαράφη 18 στα Τρίκαλα εκδήλωση για τον Γρηγόρη Λαμπράκη με αφορμή τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του.


Το Κίνημα Ειρήνης για το οποίο θυσιάστηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης βρίσκεται στο DNA της αριστεράς. 

Το 1948 στο Βρότσλαβ της Πολωνίας συνήλθε το παγκόσμιο συνέδριο διανοουμένων για την Ειρήνη που στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πέτρος Κόκκαλης και Έλλη Αλεξίου. 

Το 1950 στη Θεσσαλονίκη εκτελείται ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και της Ειρήνης, Νίκος Νικηφορίδης με κύρια κατηγορία ότι μάζευε υπογραφές κάτω από την «έκκληση της Στοκχόλμης». 

1963. Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη από το φασιστικό παρακράτος ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Απονέμεται το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη στον Μανώλη Γλέζο. Στις 21 Απριλίου 1963 πραγματοποιήθηκε η Α΄ Μαραθώνια πορεία Ειρήνης. Σε διεθνές επίπεδο διανοούμενοι όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Λουί Αραγκόν, ο Πωλ Ελυάρ, ο Ναζίμ Χικμέτ, Τεύκρος Ανθίας, κ.α. συμμετέχουν στο φιλειρηνικό κίνημα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τιμά τον Γρηγόρη Λαμπράκη γιατί με τους αγώνες του τίμησε όσο λίγοι την υψηλή ιδιότητα του βουλευτή. Δόξασε την Ελλάδα ως αθλητής. Αγωνίστηκε για την ελευθερία της πατρίδας από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης. Πρόσφερε πολλά στην επιστήμη της ιατρικής. Υπήρξε κήρυκας της εθνικής συμφιλίωσης σε πολύ δύσκολα χρόνια. Έγινε πανελλήνιο και διεθνές σύμβολο με τους αγώνες και τη θυσία του για την ειρήνη. 

Πιστεύουμε ότι η τιμή αυτή θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τη νέα γενιά που βρίσκεται σε αναζήτηση ανθρωποκεντρικών οραμάτων. Ισχυρή πράξη καταδίκης του ρατσισμού – φασισμού – νεοναζισμού που εμφανίζονται με επικίνδυνο τρόπο στην Ευρώπη και τη χώρα μας. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης πρέπει να πάρει τη θέση του δίπλα στον Ρήγα Βελεστινλή ως κήρυκας διαβαλκανικής συνεργασίας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συνεχίζοντας από τον Γρηγόρη Λαμπράκη αγωνίζεται για μια άλλου τύπου ένταξη στο διεθνές γίγνεσθαι μέσω ανεξάρτητης πολυδιάστατης και φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής που εδράζεται στην εθνική ανεξαρτησία και θα προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι μεν χώρα της Ευρώπης, αλλά είναι ταυτόχρονα χώρα των Βαλκανίων και της Μεσογείου, σε εγγύτατη συνάφεια με τις εστίες  μόνιμης έντασης που αποτελούν οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Για παράδειγμα, ο πολυαίμακτος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και ο κίνδυνος επέκτασής του με διεθνή στρατιωτική επέμβαση από το ΝΑΤΟ ή με άλλο σχήμα δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Το ζητούμενο είναι ο τερματισμός της τραγωδίας με ένα σχέδιο ειρήνης στο πλαίσιο του ΟΗΕ που θα δώσει τη δυνατότητα στον ίδιο τον συριακό λαό να αποφασίσει ο ίδιος δημοκρατικά για το μέλλον χωρίς ντόπιους δυνάστες και ξένους προστάτες. Άλλο μέγα ζήτημα που απαιτεί την ενεργητική συμβολή της Ελλάδας είναι η αποτροπή ενός νέου πολέμου με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται η προώθηση της ιδέας για την ανακήρυξη της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής που σημαίνει να αρνηθεί το πυρηνικό του οπλοστάσιο και το Ισραήλ που αποδεδειγμένα κατέχει. Υπάρχει σχετική πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την οποία δεν έχει υπάρξει ενεργή στήριξη της επίσημης Ελλάδας. 

Συνεχίζοντας της παρακαταθήκες του Γρηγόρη Λαμπράκη και του φιλειρηνικού κινήματος στηρίζουμε του λαούς Ελλάδας και Κύπρου που γονατίζουν από τις πολιτικές της τρόικας, την απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, την αποτροπή στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, την εφαρμογή της αρχής «Κανένας έλληνας στρατιώτης σε πολεμικά μέτωπα έξω από τα σύνορα της χώρας». 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: 

Εισαγωγική ομιλία του μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και συντονιστή του Τμήματος Πολιτισμού, Σωτήρη Γ. Σιώκου. 

Χαιρετισμός εκ μέρους του Τμήματος Πολιτισμού της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Τρικάλων από τον Γιάννη Μπέη. 

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κατωμερή, σκηνοθέτη – παραγωγού – μέλους της εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, με τίτλο: «Η αλήθεια για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Αποσπάσματα από ένα ντοκιμαντέρ «Η αθέατη πλευρά του Ζ» και από μια σειρά με τίτλο: «Μίκης Θεοδωράκης. Το χρώμα της ελευθερίας». 

Ο Γιάννης Κατωμερής σπούδασε κινηματογράφο και τηλεόραση στη Νέα Υόρκη. Πρώτα στο School of Visual Arts και στη συνέχεια στο City University of New York (Queens). 

Κείμενα ενδιάμεσα θα διαβάσει η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου που θα συμμετέχει και στο μουσικό πρόγραμμα. Η Μάνια Παπαδημητρίου σπούδασε στο Αρχαιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν. Συνεργάστηκε με πολλά θεατρικά σχήματα από το 1983 μέχρι σήμερα. Πήρε το Βραβείο Κοτοπούλη Α΄ Γυναικείου Ρόλου με το «Γάλα» του Β. Κατσικονούρη και το Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Θα το μετανιώσεις» της Κ. Ευαγγελάκου. 

Το μουσικό μέρος θα καλύψει η ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης που παραχώρησε ευγενικά το Μουσείο Τσιτσάνη και αποτελείται από επαγγελματίες και εξαίρετους μουσικούς που θα παρουσιάσουν ένα μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου και άλλων συνθετών με μαέστρο τον Γιάννη Μπέη και υπεύθυνο ορχήστρας τον Στέλιο Καραγιώργο. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)