to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εκδήλωση του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς: "Αυταρχικός καπιταλισμός: Η Δημοκρατία σε παρακμή"

Στις 4 Δεκεμβρίου το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργάνωσε στην Αθήνα την έβδομη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά με ομιλητή τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό Φράνκ Ντέπε.


Δείτε την εκδήλωση:

Μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του αριστερού φοιτητικού κινήματος στη Δυτική Γερμανία τη δεκαετία του ’60, ο Φρανκ Ντέπε υπήρξε, από κοινού με τον Ρούντι Ντούτσκε, ένα από τα κεντρικά στελέχη του ομοσπονδιακού εκτελεστικού συμβουλίου της «Σοσιαλιστικής Γερμανικής Ένωσης Φοιτητών» που πρωτοστάτησε στα γεγονότα του 1968. Μαθητής του Βολφγκαγκ Άμπεντροθ, σπούδασε πολιτική επιστήμη και κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, απ’ όπου και έλαβε το διδακτορικό του το 1972. Στο ίδιο πανεπιστήμιο δίδαξε πολιτική επιστήμη από το 1972 μέχρι το 2006.

Το συγγραφικό του έργο είναι πολυσχιδές και περιλαμβάνει βιβλία για το έργο πολιτικών στοχαστών, όπως ο Νικολό Μακιαβέλι και ο Αύγουστος Μπλανκί, καθώς επίσης και θέματα όπως ο ιμπεριαλισμός, ο αυταρχικός καπιταλισμός και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα ελληνικά έχει εκδοθεί το βιβλίο του:

 Η νέα διεθνής τάξη. Ο κόσμος πέρα από τον ανταγωνισμό των συστημάτων, από τις εκδόσεις Λιβάνη-Νέα Σύνορα το 1995.

Παράλληλα με το συγγραφικό και ακαδημαϊκό του έργο, ο Ντέπε έχει αναπτύξει πλούσια πολιτική δράση. Μετέχει στη συντακτική επιτροπή δύο σημαντικών περιοδικών του αριστερού χώρου στη Γερμανία, Σοσιαλισμός και Ζ , στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, ενώ είναι μέλος του κόμματος Die Linke.

Τον ομιλητή και το έργο του παρουσίασε ο Γεράσιμος Κουζέλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)