to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:41 | 04.03.2021

Πολιτική

Εκδήλωση την Παρασκευή 5/3 με θέμα «Εκπαίδευση και Ένταξη: Πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς για παιδιά προσφύγων και μεταναστών»

Εκδήλωση Κ. Αρβανίτη με θέμα "Εκπαίδευση και Ένταξη: Πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς για παιδιά προσφύγων και μεταναστών"


Διαδικτυακή Εκδήλωση του ευρω​βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία / The Left, και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη με θέμα: «Εκπαίδευση και Ένταξη: Πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς για παιδιά προσφύγων και μεταναστών» την Παρασκευή 5/3/21 στις 18.00:

Εκπαίδευση και Ένταξη: Πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς για παιδιά προσφύγων και μεταναστών

Η Εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες. συνταγματικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε παιδί και η απρόσκοπτη πρόσβαση σ’ αυτήν υποχρέωση κάθε σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας.

Απρόσκοπτη πρόσβαση, χωρίς αποκλεισμούς.

Την ώρα, ωστόσο, που η Ελληνική Πολιτεία αντί για ικανοποιητική εναλλακτική της δια ζώσης εκπαίδευσης προσφέρει στους μαθητές της χώρας το αλαλούμ που αποκαλείται «τηλεκπαίδευση», για τους μαθητές πρόσφυγες και μετανάστες επιφυλάσσει έναν ιδιόμορφο εκπαιδευτικό «Καιάδα».

Στερούνται το δικαίωμα στην ένταξη και την κοινωνικοποίηση, τις τόσο αναγκαίες και ευεργετικές για το κοινωνικό σύνολο κοινωνικές διεργασίες εκείνες που η εκπαίδευση ιστορικά διευκολύνει.

Και αυτό είναι απώλεια για όλους μας.

Χιλιάδες παιδιά προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, σε camps και κέντρα φιλοξενίας, στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, βρίσκονται, πριν ακόμα κι από την έναρξη της πανδημίας, αντιμέτωπα με επιπρόσθετα προβλήματα έλλειψης υποδομών, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και διοικητικής απροθυμίας, μέχρι αδυναμίας των αρμόδιων φορέων να οργανώσουν την μεταφορά τους από και προς τις σχολικές μονάδες.

Μια σειρά εμποδίων που η εμπειρία έχει δείξει ότι στην πραγματικότητα είναι εύκολα προσπελάσιμα, αν υπάρχει πολιτική και διοικητική βούληση.

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, λίγο πριν από την κατάθεση σχετικής ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνομιλούμε με πολιτικούς, πανεπιστημιακούς και ανθρώπους του πεδίου, σκιαγραφούμε την πραγματική κατάσταση και αναζητούμε λύσεις για να αποτραπεί ο ολέθριος για την ελληνική κοινωνία αυτός «Καιάδας».

Συμμετέχουν:

Κώστας Αρβανίτης
Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ./The Left

Νίκος Φίλης
Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βουλευτής, πρώην Υπ. Παιδείας

Βασιλική Κατριβάνου
Ψυχολόγος, πρώην βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Γιώργος Αγγελόπουλος
Καθηγητής Ανθρωπολογίας Α.Π.Θ, Τμ. Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Θεοδώρα Ακριώτου
Περιφερειακή Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, Τμ. Μεταναστευτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης
Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών & Περιφερειακών Σπουδών ΠΑ.ΜΑΚ.

Μαρία Γεωργαρίου
Γ.Γ. Κέντρου Μελετών & Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ

Η τηλεκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από:

§ τη σελίδα του Παρατηρητηρίου για την Παιδεία στο Facebook (facebook.com/paratiritirio.edu.gr) και το δικτυακό του τόπο: https://paratiritirio.edu.gr

§  τη σελίδα του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη (facebook.com/arvanitiskosta) και το κανάλι του στο YouTube (https://youtu.be/oJTVBNaW8tM)

§  το Left.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)