to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 15.12.2017

Κοινωνία

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Μόσχα για τη σωτηρία των Εβραίων της Ζακύνθου κατά τη ναζιστική κατοχή

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την σωτηρία των 275 Εβραίων που ζούσαν τα μαύρα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, στη Ζάκυνθο, πραγματοποιήθηκε χθες στην Μόσχα, από το Ρωσικό Εβραϊκό συνέδριο και την ελληνική πρεσβεία.


Ήταν τότε που ο δήμαρχος της πόλης, Λουκάς Καρέρ και ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, αρνήθηκαν στους κατακτητές την επίδοση καταλόγου με τα ονόματα των Εβραίων συμπολιτών τους, γράφοντας τα δικά τους σε ένα χαρτί, με τη δήλωση: Αν θέλετε να πάρετε τους Εβραίους, πάρτε πρώτα εμάς...

Κανένας Ζακυνθινός δεν άνοιξε το στόμα του να καταδώσει Εβραίο συμπολίτη του, με αποτέλεσμα, μετά την αποχώρηση των Γερμανών και τη λήξη του πολέμου, η Ζάκυνθος να είναι ο μοναδικός τόπος σε ολόκληρη την Ευρώπη, που ο αριθμός των Εβραίων κατοίκων ήταν ο ίδιος με εκείνον, πριν την κατοχή.

Την εκδήλωση στη Μόσχα άνοιξαν ο πρόεδρος του Ρωσικού Εβραϊκού Συνεδρίου, Γιούρι Καννέρ και ο Έλληνας πρέσβης, Ανδρέας Φρυγανάς. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία από την Ζάκυνθο, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Παύλο Κολοκοτσά και τον τελευταίο απόγονο της εβραικής οικογένειας του νησιού, Μωησή Μόρδο, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και αντιπροσωπεία του Αρείου Πάγου που βρέθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα .

Ο Γιούρι Καννέρ δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ότι η ιστορία της Ζακύνθου «είναι μοναδική, γιατί δεν χάθηκε ούτε ένας Εβραίος, γιατί βρέθηκαν αυτοί οι δύο μεγάλοι άνθρωποι, ο δήμαρχος και ο μητροπολίτης, δυο άξια τέκνα του ελληνικού λαού, που κατάφεραν να επιζήσουν οι ίδιοι και να σώσουν και τις ζωές όλων των Εβραίων του νησιού. Είμαστε περήφανοι γι΄ αυτούς, όσο και ο ελληνικός λαός και είναι καθήκον μας να μεταλαμπαδεύεται η μνήμη για το κατόρθωμά τους στις νέες γενιές».

Επίσης, στην διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Τώνη Λυκουρέση, με τίτλο, «Τραγούδι της ζωής» αφιερωμένο στη σωτηρία των Εβραίων της Ζακύνθου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)