to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:23 | 21.05.2015

Πολιτισμός

Εκδήλωση στις 8:00 από το Ιν. Ν. Πουλατζάς: « Νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής & δράσης στην Ιβηρική χερσόνησο»

Στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Έρμου 137, Αθήνα)


Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς  οργανώνει  εκδήλωση με θέμα: «Για μια πραγματική δημοκρατία: Νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής και δράσης στην Ιβηρική χερσόνησο». Θα μιλήσει ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κόιμπρα, Πορτογαλία Μποαβεντούρα ντε Σόουζα Σάντος

(θα υπάρχει διαδοχική μετάφραση)

O Μποαβεντούρα ντε Σόουζα Σάντος είναι καθηγητής κοινωνιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα, στην Πορτογαλία και έχει τον τίτλο του Διακεκριμένου Νομικού Επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν-Μάντισον. Έχει ασχοληθεί και συγγράψει, σε πολλές γλώσσες, για θέματα Παγκοσμιοποίησης, κοινωνιολογίας του δικαίου και του κράτους, επιστημολογίας, κοινωνικών κινημάτων, για το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, με πιο πρόσφατα αυτά στο Μεξικό, το 2010, για την Επιστήμη και την Τεχνολογία και το βραβείο Kalven, το 2011, του Law and Society Association.

Το πιο πρόσφατο έργο του που ξεκίνησε το 2011, είναι το πρόγραμμα ALICE: Οδηγώντας την Ευρώπη σε ένα νέο τρόπο συμμετοχής στην παγκόσμια εμπειρία, επιχορηγούμενο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας. Πρόκειται, για ένα ερευνητικό σχέδιο που στοχεύει να ανανοημοδοτήσει τις κοινωνικο-επιστημονικές γνώσεις στηριζόμενο, όπως προτείνει ο Σάντος, στην «Επιστημολογία του Νότου». Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, το 2011, ως σκοπός είχε οριστεί το να αντιμετωπιστεί η διανοητική και πολιτική αδράνεια που υπάρχει στις χώρες του Νότου. Οι κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, ειδικά στην Ελλάδα και την Ισπανία, έδωσαν νέο ενδιαφέρον στο εγχείρημα. Επιστημονικός του στόχος παραμένει το να αναπτυχθούν νέα θεωρητικά και πολιτικά πρότυπα για τη διαδικασία κοινωνικού μετασχηματισμού, στη βάση της υπόθεσης ότι η κοινωνία και η πολιτική μπορούν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από καινοτομίες σε χώρες του Νότου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σάντος έχει ασχοληθεί έντονα με το πολιτικό φαινόμενο των Podemos.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)