to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:38 | 28.06.2018

Κοινωνία

Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο: Ισχυρό εικαστικό ερέθισμα για ένα ανθρωπιστικό REST[ART] της Ευρώπης

Μια έκθεση ζωγραφικής, δυο ταινίες και μια συζήτηση για την προσφυγική τραγωδία, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. - Στιγμιότυπα από τη χθεσινή (27/6) εκδήλωση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες


«Δεν ξέρω τι θα άλλαζε αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σαν τον Όρμπαν, πριν μαζευτούν για να συζητήσουν, παρακολουθούσαν ταινίες σαν αυτές που είδαμε και έβλεπαν έργα σαν του Κώστα Καταγά. Η αλήθεια είναι ότι δεν τους λείπει η γνώση και τα ερεθίσματα. Τους λείπει η πολιτική βούληση. Αλλά τους λείπει και σοφία. Η σοφία που βγαίνει από την ιστορία της ανθρωπότητας και μας διδάσκει ότι κανένας φράχτης και κανένας στρατός δεν μπορεί να σταματήσει τα ανθρώπινα ποτάμια της προσφυγιάς, αν δεν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες: τον πόλεμο, το εμπόριο όπλων, την οικονομική εκμετάλλευση και καταστροφή των χωρών από όπου ξεκινάνε οι πρόσφυγες». Μ’ αυτά τα λόγια η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα άνοιξε τη  συζήτηση που έγινε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες,  για το προσφυγικό, με αφορμή την έκθεση έργων του Κωνσταντίνου Καταγά και την προβολή δυο ταινιών μικρού μήκους, εμπνευσμένων από την  προσφυγική τραγωδία.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο εικαστικός Κ. Καταγάς, τα έργα του οποίου εκτίθενται μέχρι αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο, η  δημοσιογράφος- σκηνοθέτης της ταινίας «Η προσφυγική κρίση μέσα από  τα κινητά τηλέφωνα», Δάφνη Τόλη, ο  σκηνοθέτης της ταινίας «Ικέτιδες του χθες, ικέτες του σήμερα», Κώστας Μπακάλης, η  καθηγήτρια Τζένη Σιούτη που καθοδήγησε τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου  Ηλιούπολης στη δημιουργία αυτής της ταινίας και ο Γενικός Γραμματέας  Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης  Κλάπας.

«Η πόλωση που παρατηρείται στην Ε.Ε. για το προσφυγικό/μεταναστευτικό», τόνισε  ο κ. Κλάπας μετά την προβολή των δύο ταινιών, «προκύπτει από το γεγονός ότι τα πραγματικά αίτια της κρίσης δεν τίθενται προς συζήτηση. Για τη χώρα μας- και  για την Αριστερά-  στόχος  είναι μια θεσμοθετημένη ευρωπαϊκή πολιτική που περιλαμβάνει οπωσδήποτε τους εξής άξονες: α) νόμιμες και ασφαλείς οδούς για τους πρόσφυγες, ώστε να μη στρέφονται στα κυκλώματα διακίνησης β) δίκαιο και βιώσιμο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, που θα είναι ανθεκτικό στις κρίσεις και δεν θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τα κράτη – μέλη στα εξωτερικά σύνορα γ) ενίσχυση  της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτών της μετανάστευσης και βεβαίως δ) άμεσες διεθνείς και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για τη  λήξη των πολέμων και την παγκόσμια ειρήνη.».

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

Η Δάφνη Τόλη, δημιουργός της διακεκριμένης ταινίας «Η προσφυγική κρίση μέσα από τα κινητά», συνόψισε τη διαδρομή  της έρευνάς της κατά την κορύφωση του προσφυγικού δράματος από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τη FYROM και  το Καλαί της Γαλλίας. Η  πρωτοτυπία της έρευνας είναι ότι βασίστηκε στα προσωπικά τεκμήρια των παράνομων κι επικίνδυνων διαδρομών που κατέθεσαν οι πρωταγωνιστές της  τραγωδίας, οι ίδιοι οι πρόσφυγες: βίντεο και φωτογραφίες που κατέγραψαν στα κινητά τους, τα οποία έγιναν πυξίδα στην Οδύσσειά τους.

Για  την ταινία «Ικέτιδες του χθες, ικέτες του σήμερα», που έχει αποσπάσει το βραβείο εξαιρετικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ποιητικής και δραματουργικής έκφρασης στο 2ο μαθητικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ EUFORIA, μίλησαν  ο σκηνοθέτης Κώστας Μπακάλης και η καθηγήτρια Τζένη Σιούτη. Στάθηκαν στη  μοναδική εμπειρία της δουλειάς με  τις μαθήτριες και τους  μαθητές της πολιτιστικής ομάδας του 2ουΓυμνασίου Ηλιούπολης, που  με υποδειγματικό τρόπο ενστερνίστηκαν  τον λόγο του τραγικού Αισχύλου και τη διασταύρωσή του με σύγχρονες ιστορίες προσφύγων . Η κ. Τζένη Σιούτη, που είχε  την επιμέλεια αυτής της πρωτότυπης σύνθεσης,  πήρε την ευκαιρία  να απευθύνει έκκληση στην Κ. Κούνεβα και σε όλους τους ευρωβουλευτές «να ενισχύσουν την  αντίδρασή τους στη γενοκτονία που συντελείται από την Ισραηλινή κυβέρνηση εις  βάρος των Παλαιστινίων, που είναι εδώ και 70  χρόνια  πρόσφυγες στον τόπο τους».

(Στη φωτ.: Η υπ. Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο Κ. Καταγάς, η Κων. Κούνεβα)

Τέλος, ο εικαστικός Κων. Καταγάς, που η έκθεσή  του έδωσε  και  τον τίτλο στην όλη πρωτοβουλία –«REST[ART]: Κάθε νους μπορεί να γίνει το σκάφος για πολύ καλύτερα ταξίδια», περιέγραψε πώς η  αναπηρία που τον έπληξε πριν 7 χρόνια έγινε κίνητρο για να αναζητήσει  στην τέχνη μια διέξοδο  θεραπείας, αλλά και για να  αντιδράσει  άμεσα μέσα από τα έργα  του στην προσφυγική τραγωδία. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Εγώ δεν είμαι πολιτικός αλλά ούτε και καλλιτέχνης. Θα ήθελα λοιπόν να καλέσω και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και όλα τα μέλη, να καταλάβουν και να κατανοήσουν ότι η λύση στο προσφυγικό θέμα, το οποίο δεν είναι σημερινό, πάντα υπήρχε, δεν είναι ούτε τα hot spots, ούτε κάποιες καλές υποδομές. Είναι η αποφασιστικότητα που πρέπει να πάρουν ώστε να βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, στον τόπο του και όχι να έχουμε καλά σαλόνια υποδοχής ή λίγο χειρότερα ή λίγο καλύτερα».

Στα εγκαίνια της  έκθεσης του  Κων. Καταγά στο  Ευρωκοινοβούλιο που προηγήθηκαν της προβολής και της  συζήτησης παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και ο  ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ενώ λίγο  νωρίτερα τον χώρο της έκθεσης επισκέφθηκε και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου η οποία συνομίλησε με τον ζωγράφο  και την  ευρωβουλευτή Κων.  Κούνεβα. 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)