to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 26.03.2013

Κοινωνία

Εκδήλωση στην Καβάλα: Η σιωπή μας δεν είναι χρυσός - Η αλληλεγγύη μας είναι θησαυρός (βίντεο-φωτ.)

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Καβάλας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα (βίντεο - φωτογραφίες)




Την εκδήλωση διοργάνωσε η συντονιστική επιτροπή αγώνα κατά της εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων που ασχολείται με περιβαλλοντικά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και όχι μόνο. Άλλωστε το σύνθημα της εκδήλωσης "Η σιωπή μας δεν είναι χρυσός. Η αλληλεγγύη μας θησαυρός" φανερώνει την ξεκάθαρη στήριξη στους αγώνες των κατοίκων, κυρίως, της Χαλκιδικής αλλά και της Θράκης ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού.

Προσκεκλημένοι ομιλητές για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ο κ. Λαμπάκης Ευάγγελος (δήμαρχος Αλεξανδρούπολης), ο κ. Κυριάκος Παναγιωτόπουλος (καθηγητής εδαφολογίας ΑΠΘ) και ο κ. Γιώργος Ζουμπάς (εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Χαλκιδικής). Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στην αρχή ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητήριο Αν. Μακεδονίας και μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα, κ. Λάζαρος Βασιλειάδης. 


 
Στο δάσος των Σκουριών στη ΒΑ Χαλκιδική, τον τελευταίο χρόνο, εξελίσσεται ένα καταστροφικό σχέδιο του ελληνικού κράτους σε συνεργασία με την καναδική πολυεθνική El Dorado Gold και τον όμιλο Μπόμπολα, για εκτεταμένες εξορύξεις χρυσού. Με πρόσχημα την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καταστρέφεται το αρχέγονο αυτό δάσος, με ολέθριες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για τη φύση, τους ανθρώπους και τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες (αλιεία, κτηνοτροφία, γεωργία, τουρισμός κ.λ.π).



Το δυναμικό κίνημα αντίστασης των κατοίκων, που από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε στην περιοχή, ήρθε αντιμέτωπο με ένα πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση όργιο καταστολής. Σήμερα, ολόκληρη η περιοχή τελεί ουσιαστικά υπό κατοχή από τις δυνάμεις καταστολής: Απαγωγές "υπόπτων" από τα σπίτια τους, λήψεις δείγματος γενετικού υλικού, βασανιστήρια στα τμήματα και, πριν λίγες μέρες, μια εισβολή ΜΑΤ και αντιτρομοκρατικής στο χωριό της Ιερισσού με δακρυγόνα να προκαλούν τρόμο και πανικό ακόμα και στο τοπικό σχολείο που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτο παιδιά! 



Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης» που δοκιμάζεται σήμερα στην Χαλκιδική, κάτω από την μπότα των ΜΑΤ,  κράτος και εταιρίες επιθυμούν να το επιβάλουν παντού στην Ελλάδα. Με το ξεπούλημα της γης και των φυσικών πόρων, με περιβαλλοντοκτόνες «επενδύσεις» και με ισχυρές δόσεις βίας και καταστολής απέναντι στις κοινωνίες που αντιστέκονται. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ολόκληρη η περιοχή της Β. Ελλάδας φαντάζει στα μάτια των σύγχρονων χρυσοθήρων ως ένα απέραντο El Dorado. Επιθυμούν να αλέσουν εκατομμύρια τόνους πολύτιμου δασικού  εδάφους, που θα το επεξεργαστούν με θανατηφόρα κυανιούχα για να παραλάβουν λιγότερο από 1 γραμμάριο χρυσού ανά τόνο σκόνης!


Στη Ροδόπη και τον Έβρο, ενώ η κυβέρνηση και οι εταιρίες ήταν έτοιμες για "χρυσοφόρες μπίζνες", αναμετρήθηκαν με ένα αποφασισμένο κίνημα πολιτών και με το σθεναρό ΟΧΙ της τοπικής αυτοδιοίκησης και αναγκάστηκαν σε αναδίπλωση.


Η Καβάλα βρίσκεται και αυτή στο στόχαστρο, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις για διερευνητικές εξορύξεις στην περιοχή του Παγγαίου ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για την Παλαιά Καβάλα.  



Είναι αλήθεια ότι αυτή η περιοχή, από την Χαλκιδική ως τον Έβρο, κρύβει ένα θησαυρό: Δεν είναι το χρυσάφι που βρίσκεται στα σπλάχνα της γης και εκεί θα παραμείνει! Είναι η αλληλεγγύη των τοπικών κοινωνιών, που ορθώνουν ανάστημα και αντιστέκονται. Την χτίσαμε στο παρελθόν, με κοινούς αγώνες ενάντια στα ορυχεία χρυσού, ενάντια στην εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στη Βάσοβα, ενάντια στο εργοστάσιο λιθάνθρακα στην Καβάλα. Την διαφυλάξαμε, την εμπλουτίσαμε με τις εμπειρίες όλων αυτών των χρόνων και τώρα, με όπλο μας την αλληλεγγύη, θα πετύχουμε την μεγάλη νίκη ενάντια στις θανατηφόρες εξορύξεις και την βία που τις συνοδεύει. Στις δημοκρατίες, αποφασίζουν οι κοινωνίες !


Να αναφέρουμε πως στην εκδήλωση συμμετείχαν και άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Συμπαράταξης Πολιτών", Άρης Βέρρος και Ηλίας Ιωαννίδης, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Καβάλας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Κατερίνα Γεροστεργίου και Κώστας Παπακοσμάς. Δυναμικό παρών έδωσαν φοιτήτριες και φοιτητές του ΑΤΕΙ Καβάλας που ανάρτησαν και πανό ενάντια στο σχέδιο "Αθηνά". Ενώ έντονη παρουσία στην εκδήλωση είχαν εκπρόσωποι και εργαζόμενοι της KAVALA OIL και της Β.Φ.Λ.



ΒΙΝΤΕΟ


(1ο μέρος) http://www.youtube.com/watch?v=mV6qn0QVME8

(2ο μέρος) http://www.youtube.com/watch?v=uxMKiU0HUnQ

(3ο μέρος) http://www.youtube.com/watch?v=vrahH1rCbZc

1

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)