to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:28 | 28.04.2017

Πολιτισμός

Εκδήλωση στη ΓΓΕΕ για τα 50 χρόνια από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη χούντα διοργάνωσε νωρίτερα, σήμερα, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με τη συμμετοχή τεσσάρων ακαδημαϊκών και θέμα: «Η μακριά νύχτα της δικτατορίας: 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967».


Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ομότιτλο ντοκιμαντέρ, παραγωγής της διαδικτυακής τηλεόρασης της ΓΓΕΕ, με μαρτυρίες από αντιστασιακούς της εποχής, ενώ στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, αναφέρθηκε στους μηχανισμούς προπαγάνδας της δικτατορίας και τον ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτό η τότε Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών.

 

«Ο στόχος ήταν η παραγωγή προπαγανδιστικών εικόνων που θα ενίσχυαν το ψεύδος ότι η δικτατορία απολάμβανε τη λαϊκή στήριξη» σημείωσε ο Λευτέρης Κρέτσος, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό αρχειακό υλικό για να υπογραμμίσει πως ο ρόλος της ΓΓΕΕ σήμερα, είναι να διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ενημέρωσης ως πυλώνα της δημοκρατίας.

 

Ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΔΣ των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), Ηλίας Νικολακόπουλος, ανέλυσε στη συνέχεια τα αίτια που οδήγησαν στη δικτατορία εκκινώντας από τον ρόλο του παλατιού και φτάνοντας στην αδυναμία της πολιτικής τάξης να διαχειριστεί την πολιτική κρίση και να αξιολογήσει σωστά την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, ενώ ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας του πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός γραμματέας του ΑΣΚΙ, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, αναφέρθηκε στην εκδοτική δραστηριότητα επί δικτατορίας, η οποία, όπως είπε, χωρίζεται σε τρία είδη: τον παράνομο Τύπο εντός Ελλάδας, τον αντιδικτατορικό εκτός που γνώρισε και ιδιαίτερη άνθηση και τον Τύπο της περιόδου 1971-73 που εκμεταλλεύτηκε την άρση της προληπτικής λογοκρισίας.

 

Χαρακτηριστική του κλίματος γι’ αυτήν την τρίτη κατηγορία, πάντως, είναι το περιοδικό «Αντί», η έκδοση του οποίου σταμάτησε στο πρώτο τεύχος για να επανεκδοθεί ξανά στη μεταπολίτευση. Στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομικής δραστηριότητας αναφέρθηκε ο οικονομικός ιστορικός Αλέξης Φραγκιάδης, ο οποίος τόνισε ότι η περίοδος της δικτατορίας ήταν στην ουσία μια χαμένη οικονομικά επταετία, καθώς έθεσε τα θεμέλια ενός παραγωγικού αδιεξόδου. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Δέσποινα Παπαδημητρίου, σκιαγράφησε τέλος το ιδεολογικό περίγραμμα της απριλιανής χούντας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)