to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 18.12.2018

Κοινωνία

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Την εκδήλωση διοργάνωσαν τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και ΨΗΠΤΕ


Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και προσφύγων και μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, διοργάνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος σχολίασε τα τεκταινόμενα σε διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο γύρω από τη διαχείριση της μετανάστευσης. «Σήμερα τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους χωρίς καμία διάκριση και ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την καταγωγή, τη θρησκεία, το χρώμα. Από τους Έλληνες που πήγαν σε άλλες χώρες και ηπείρους μέχρι τους ανθρώπους που μετακινούνται μαζικά τα τελευταία χρόνια προς την Ευρώπη ή την Αμερική», είπε.

Όπως επισήμανε, στην Ελλάδα ήρθαν πριν από το 2010 550.000 μετανάστες οι οποίοι «δεν έτυχαν της υποδοχής που έπρεπε από την Πολιτεία. Πολλοί ακόμα και σήμερα αναζητούν ταυτότητα και δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα». «Έχουμε κάνει πολλά βήματα για την αναγνώριση της θέσης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη με παρεμβάσεις για την οργανική και λειτουργική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική κοινωνία και την αγορά εργασίας και για την ενίσχυση της ικανότητας των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών να ενσωματώνουν αποτελεσματικά τους μετανάστες».

«Το 2019 και το 2020 πρέπει να είναι οι χρονιές που το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα τις αφιερώσει στις διαδικασίες της ένταξης. Εμείς θέλουμε οι μετανάστες να είναι ισότιμοι εταίροι στην οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε και στους αιτούντες άσυλο στη Σάμο, «οι οποίοι μένουν ακόμα σε σκηνές και δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε το πρόβλημα. Προσπαθούμε και ελπίζουμε πολύ γρήγορα να έχουμε καλά αποτελέσματα».

Επιπλέον, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε ειδική μνεία στον απόδημο ελληνισμό, κάνοντας λόγο για «ανθρώπους που διώχθηκαν ή έφυγαν από την Ελλάδα, υποκινούμενους από τη φτώχεια ή τα αποτελέσματα του εμφύλιου πολέμου», καθώς και στους νέους που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα - και «είναι καθήκον μας ως κυβέρνηση και κοινωνία να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα πείσουν τους ανθρώπους αυτούς να επιστρέψουν στον τόπο τους».

Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι υπάρχει «ένα ψευδές φάντασμα πάνω από την Ευρώπη ότι η μετανάστευση είτε νόμιμη είτε παράτυπη είναι κάτι καινούριο που μας απειλεί». Ωστόσο, «το πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι οι μετανάστες, η μετανάστευση. Είναι η κοινωνική ανισότητα, που πάνε να την κρύψουν», είπε και συνέχισε: «Πρέπει να πούμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους στο δρόμο της ξενιτιάς είναι ίδιες για όλους, η φτώχεια, οι πόλεμοι, τα ανελεύθερα καθεστώτα». Επίσης, ο στόχος «είναι ίδιος για όλους, ένα καλύτερο μέλλον που θα αφήνει χώρο για να σχεδιάσουν και να ονειρευτούν».

Όπως πρόσθεσε, χτίζονται τείχη, «έχουμε και στην Ελλάδα ένα τείχος μήκους 12,5 χιλιομέτρων», που αν τα δει κανείς «θα καταλάβει τη θέληση του ανθρώπου να βρει μια καλύτερη ζωή. Κανένας δεν σταματάει αυτή τη θέληση. Άρα πρέπει να τη διαχειριστείς με άλλο τρόπο».

Τέλος, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε την αλληλεγγύη που έδειξαν προς τους πρόσφυγες οι Έλληνες. «Οι ίδιοι θα περιθωριοποιήσουν τις όποιες εκδηλώσεις ξενοφοβίας και δεν θα επιτρέψουν να υψωθούν φρούρια και κάγκελα ξενοφοβίας».

Η ειδική γραμματέας επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων, Φωτεινή Παντιώρα, τόνισε ότι με τη σημερινή εκδήλωση «στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ότι το μίσος, ο φόβος και ο ρατσισμός δεν χωρούν στις κοινωνίες μας. Είναι φαινόμενα που αντιτίθενται στις κατακτήσεις του πολιτισμού» και πρόσθεσε ότι «η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι βασική αρχή και μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο, σημείωσε ότι 258 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε μετακίνηση, θεωρούνται μετανάστες, 40 εκατομμύρια είναι οι εσωτερικά εκτοπισθέντες και 80 εκατομμύρια βρίσκονται σε μετακίνηση λόγω κλιματικής αλλαγής.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους αρμόδιους ώστε να έχουν μια πολιτική ενσωμάτωσης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα». Την ίδια ώρα, «έχουμε διαπιστώσει ότι η ελληνική κοινωνία είναι σε θέση όλο και περισσότερο να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες για μετανάστες και πρόσφυγες». Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν πρέπει να ξεχνάμε «εκείνους που εξακολουθούν να έχουν δυσκολίες κυρίως στα νησιά. Η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά στη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο, η τελευταία προσπάθεια είναι να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουν περισσότεροι να φύγουν από τη Σάμο, ώστε να περάσουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε περισσότερο αξιοπρεπείς συνθήκες».

 

«Δεν ήρθαμε να πάρουμε την πατρίδα κανενός»

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν μαθήτριες του 2ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Ελληνικού, μαθητές του 4ου Λυκείου Καλλιθέας και ενήλικοι πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτούς ο Ορφέας, όπως θέλει να τον αποκαλούν, ο αφγανικής καταγωγής Μαχντί Χοσεϊνί, ο οποίος ζει τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα. «Οι πρόσφυγες δεν ξυπνήσαμε μια μέρα να πούμε ότι δεν μας αρέσει ο τόπος όπου ζούμε. Όλοι αγαπάμε την πατρίδα μας. Φύγαμε από τη χώρα μας γιατί ήταν οι πόλεμοι που κατέστρεψαν τη χώρα και η φτώχεια», είπε. Ο Μαχντί μεγάλωσε στο Ιράν, «μια χώρα στην οποία απαγορεύεται η μόρφωση για τους μετανάστες». Από εκεί έφυγε με σκοπό να αναζητήσει την ειρήνη και την ευκαιρία να ζήσει ελεύθερος. «Δεν μου αρέσουν οι λέξεις “προσφυγιά” και “μετανάστευση”. Έκανα ταξίδια, νομίζω ότι αυτή είναι καλύτερη λέξη».

Έφτασε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2016 και εργάστηκε ως εθελοντής διερμηνείας στο ιατρείο του κέντρου φιλοξενίας του Σχιστού, όπου ζούσε. «Στην Ελλάδα συνάντησα την αλληλεγγύη από ανθρώπους που μας βοήθησαν πάρα πολύ. Είδα όμως και το ρατσισμό και την ξενοφοβία από ανθρώπους που νομίζουν ότι θέλουμε να πάρουμε τη χώρα και τα σπίτια τους. Δεν ήρθαμε να πάρουμε την πατρίδα κανενός, έχουμε πατρίδα», είπε χαρακτηριστικά. Σήμερα, ονειρεύεται να γίνει νευροχειρουργός και περιμένει την οικογενειακή επανένωση με τον πατέρα του στη Γερμανία. «Έχω να τον δω δύο χρόνια, ελπίζω σύντομα να τον συναντήσω», κατέληξε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές, Γιώργος Ψυχογιός, Αντώνης Συρίγος και Αννέτα Καββαδία, οι γενικοί γραμματείς Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Χρήστος Σίμος, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας και Ανδρέας Γκουγκουλής, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτος Φιλιππάκος, του υπουργείου Δικαιοσύνης, Αναστασία Ξεπαπαδέα, καθώς και της Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα. Επίσης, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μουζάλας και Γιάννης Μπαλάφας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, η αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης, ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, Αχιλλέας Σκανδάλης, ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγος Χρήστος Πουλιανίτης, και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)