to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:06 | 10.11.2022

Πολιτική

Εκδήλωση BLOCO στις 11/11: Πώς ανατράπηκε η Χούντα των Συνταγματαρχών;

Παρασκευή 11/11 και ώρα 6μμ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο κτίριο της Νομικής Αθηνών (στον 7ο όροφο, αίθ. Νίκος Πουλαντζάς) με θέμα «Η δημοκρατική συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος- Πώς ανατράπηκε η Χούντα των Συνταγματαρχών;»


Αύριο, στις 11/11 ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς με θέμα «Η δημοκρατική συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος- Πώς ανατράπηκε η Χούντα των Συνταγματαρχών;»  Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα Πουλατζάς στον 7ο όροφο της Νομικής.

«Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ξεκίνησαν διαδηλώσεις εναντίον του βάναυσου στρατιωτικού καθεστώτος. Το Πολυτεχνείο όπως και άλλες σχολές ήταν αυτές που στέγασαν τους αγώνες που δόθηκαν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής αλλά και για παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς. Μέσα από τη μαζική αποχή στις διαλέξεις, οι φοιτητές έδειχναν την αντίθεση τους στο χουντικό καθεστώς, κλιμακώνοντας τον αγώνα με συγκεντρώσεις και καταλήψεις. Αυτές οι δράσεις σε συνδυασμό με την ίδρυση παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού που εξέπεμπε από τον πανεπιστημιακό χώρο με αντιδικτατορικό και αντιστασιακό περιεχόμενο ήταν χαρακτηριστικά της αντίδρασης των φοιτητών. Το διδακτορικό καθεστώς σε μια προσπάθεια  ελέγχου της πολιτικής ζωής μέσα στα πανεπιστήμια, προέβη σε υποχρεωτικές στρατεύσεις φοιτητών με συνδικαλιστική δράση και έστησε φοιτητικές εκλογές νοθείας, προκειμένου να εκλέξει δικούς του αντιπροσώπους, οι οποίες κατέληξαν σε διαμαρτυρίες και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής.

Τη δημοκρατική τάξη στο πανεπιστήμιο του 1974 εγγυήθηκε η κουλτούρα του τότε φοιτητικού κινήματος, δηλαδή σε μεγάλο βαθμό το δημοκρατικό φρόνημα των αριστερών παρατάξεων. Ήτα ένα δείγμα γραφής του πραγματικά "ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος", που δεν εξαντλούσε τη ρώμη του στην αντίσταση και την αντοχή του απέναντι στα βασανιστήρια και τις διώξεις, αλλά απεδείκνυε έμπρακτα ότι δεν έχει καμία σχέση με τους καταπατητές των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

49 χρόνια μετά , εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη Δημοκρατία μέσα στα πανεπιστήμια και το φοιτητικό κίνημα. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το άσυλο».

Θα μιλήσουν οι:

  • Νίκος Μανιός (γενικός γραμματέας Σ.Φ.Ε.Α),
  • Δημήτρης Παπανικολόπουλος (Διδάκτορας πολιτικής επιστήμης και συγγραφέας) 
  • Άγγελος Τσέκερης (Δημοσιογράφος και συγγραφέας)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)