to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:07 | 07.11.2014

Πολιτική

Εκδηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ σε Γαλάτσι και Χολαργό: «Δεν είναι λαϊκισμός να θέλουμε να σταματήσουμε την ανθρωπιστική κρίση»

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του ΣΥΡΙΖΑ και της διαβούλευσης για το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου και η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Χολαργού-Παπάγου πραγματοποίησαν στις 5 Νοεμβρίου εκδηλώσεις με ομιλητές τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και τη Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, αντίστοιχα.


Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε στην αρχή της εισήγησής του, τη σημασία της διαβούλευσης με την κοινωνία, ως δυναμικής διαδικασίας για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι χωρίς συζήτηση με όλους τους φορείς, επιστημονικούς, κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς, η οποιαδήποτε πρόταση περιορίζεται απλά στο επίπεδο της εξαγγελίας. Στη συνέχεια μίλησε για κατάρρευση ουσιαστικά της κυβέρνησης, με τον ΕΝΦΙΑ να αποτελεί ισχυρό ράπισμα προς την κοινωνία. Η εικόνα που περιέγραψε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με τους συνταξιούχους να στήνονται διαδοχικά σε ουρές, από την τράπεζα στην εφορία, είναι αποκαλυπτική της απελπιστικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης του μνημονίου.

Ο ομιλητής σημείωσε ότι η παρουσίαση των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, προσέδωσε μια δυναμική που πιέζει ασφυκτικά τη δικομματική συγκυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την τρόικα και μια σειρά από μέτρα που δύσκολα θα αντέξει η κοινωνία. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει, όμως, μια πόρτα ελπίδας: Το πρόγραμμά του είναι ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, πατάει στις ανάγκες της κοινωνίας και οδηγεί σε οικονομική, κοινωνική και πολιτική  σταθερότητα. Ο ομιλητής παρουσίασε κατόπιν αναλυτικά τους τέσσερεις πυλώνες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, με τις άμεσες προτεραιότητες που τέθηκαν για μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας: η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, η επανεκκίνηση της οικονομίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας με μέτρα προς ανάκτηση της εργασίας και οι απαραίτητες θεσμικές και δημοκρατικές τομές στο πολιτικό σύστημα της χώρας, δεν είναι απλά μια δέσμη νέων πολιτικών. Αποτυπώνουν μια ουσιαστική διαφορά ποιότητας, μια άλλη αντίληψη από τη λογική των μνημονίων και των κομμάτων που τα εφαρμόζουν, για το πώς πρέπει να ασκείται η πολιτική σε αυτόν τον τόπο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν είναι λαϊκισμός να θέλουμε να σταματήσουμε την ανθρωπιστική κρίση, αντίθετα είναι εντελώς ρεαλιστικό και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία που έχει φτάσει το 28%».

Η Σόφη Παπαδόγιαννη στον Χολαργό ανέλυσε την κατάσταση που ζούμε σήμερα, τονίζοντας ότι η ανασυγκρότηση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά στην αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων πριν την κρίση και όχι σε αποκατάσταση του πρότερου προβληματικού μοντέλου. Αντίθετα, νέες αξίες, νέες αρχές πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα της δράσης και της πολιτικής μας, στρεφόμενοι επιτέλους σε επιλογές που θα δίνουν βαρύτητα στο τι και πώς παράγουμε. «Η χώρα να μπει σε νέες ράγες», υπογράμμισε, ώστε να αλλάξουμε κατεύθυνση με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Στη συνέχεια, η Σόφη Παπαδόγιαννη σημείωσε ότι  έχουμε τον 2ο υψηλότερο ρυθμό αύξησης πλουσίων, επισημαίνοντας ότι απαιτείται δίκαιη διανομή του πλούτου αλλά και παραγωγή νέου. Δεδομένου μάλιστα ότι η κυβέρνηση σπαράσσεται από έριδες, καθώς αντιλαμβάνεται πλέον ότι βρίσκεται υπό κατάρρευση, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη περί της σύγκρουσης που έπεται, ενόψει της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η ομιλήτρια υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις που τον αντιπαλεύουν δεν θα πούνε εύκολα «περάστε να κυβερνήσετε». Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο και καθοριστικό για όλη την Ευρώπη: με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτηθεί ένα νέο υπόδειγμα, η κυβερνητική του πολιτική θα είναι η αιχμή του δόρατος και αναφορά για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Και στις δύο εκδηλώσεις οι ομιλητές, αφού ολοκλήρωσαν τις εισηγήσεις τους, δέχτηκαν και απάντησαν σε πολυάριθμες και ουσιαστικές ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους, με τις ιδιαίτερα ζωντανές και γόνιμες συζητήσεις να διαρκούν για αρκετή ώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)