to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 03.05.2015

Κοινωνία

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των ναζί σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη

Εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής στη χώρα μας, σε δύο χωριά, σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των ναζί.


Φόρο τιμής στους 340 νεκρούς απέδωσαν οι συγκεντρωθέντες στους Πύργους Εορδαίας, στο νομό Κοζάνης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα Στάθη Ταξίδη (φωτογραφία αρχείου).

Φόρο τιμής στους 340 νεκρούς απέδωσαν οι συγκεντρωθέντες στους Πύργους Εορδαίας, στο νομό Κοζάνης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα Στάθη Ταξίδη.

Όπως εξιστόρησε στην ομιλία του, στις 23 Απριλίου του 1944, Γερμανοί από το Αμύνταιο, με επικεφαλής αξιωματικούς της Γκεστάπο και καθοδηγούμενοι από ομάδα ντόπιων συνεργατών τους από το παρακείμενο χωριό Πελαργός, εισέβαλαν στο χωριό σκοτώνοντας γυναικόπαιδα.

Όσοι προσπάθησαν να το σκάσουν από ένα ρέμα, τουφεκίστηκαν, ενώ μέλη των ΕΑΜικών αντιστασιακών οργανώσεων, αφού πρώτα βασανίστηκαν φρικτά, υποχρεώθηκαν να σκάψουν τους τάφους τους. Στη συνέχεια, οι ναζί έκαψαν το χωριό αφού πρώτα λαφυραγώγησαν τις περιουσίες των κατοίκων του.

«Ο τελικός απολογισμός του ολοκαυτώματος καταμετρά περίπου 340 νεκρούς. Η ολοσχερής καταστροφή των αρχείων της κοινότητας, η μη επιστροφή έκτοτε στο χωριό κάποιων οικογενειών και η απουσία επισταμένης έρευνας και μελέτης καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εξακρίβωση του τελικού αριθμού των θυμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταξίδης, τονίζοντας ότι «ο αριθμός των θυμάτων, συνυπολογιζομένων και του γειτονικού Μεσόβουνου, τον καθιστά δεύτερο σε αριθμό μαρτυρικό τόπο μετά τα Καλάβρυτα».

Εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες από τους ναζί έγινε και στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, όπου αποκαλύφθηκε και επιτύμβια στήλη, τοποθετημένη πάνω στο μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, με τα 22 ονόματα των εκτελεσθέντων στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)