to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:09 | 18.09.2014

Κοινωνία

Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα (ενημέρωση)

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι (18/9/13). Σήμερα στις 6 μ.μ, συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας στην Π. Τσαλδάρη και πορεία στους δρόμους του Κερατσινίου, εκδηλώσεις και διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα, με το ίδιο σύνθημα: «Ποτέ ξανά φασισμός». Συναυλία στο Σύνταγμα την Παρασκευή. Δείτε αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις.


Δείτε στο τέλος της δημοσίευσης τις εκδηλώσεις/διαδηλώσεις ανά πόλη

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί στην αντφασιστική πορεία στο Κερατσίνι για τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα - Τα κόμματα για τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου ΦύσσαΗ ανακοίνωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ - ΜΕΤΑ: Ο Σεπτέμβρης μήνας αντιφασιστικής δράσης - Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις μνήμης για τον Παύλο Φύσσα σε όλη την Ευρώπη

Συλλογικότητες, οργανώσεις, ανένταχτοι αγωνιστές και αντιφασιστικές κινήσεις μετατρέπουμε αυτό το μήνα σε Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη στις γειτονιές μας. Με σειρά δράσεων, πολιτιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων στις γειτονιές του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, του Περάματος, της Νίκαιας, του Κορυδαλλού και του Πειραιά ξηλώνουμε τη νεοναζιστική απειλή. Οι απόγονοι του Χίτλερ, οι καλύτεροι συνεργάτες της εργοδοσίας και των εφοπλιστών, οι συνομιλητές των συνεργατών του Σαμαρά δεν χωράνε στα σχολεία, στους χώρους εργασίας και στις πόλεις μας . Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι φασίστες πάνε χέρι χέρι με την βία και την καταστολή που χρειάζεται για να εφαρμοστούν τα μνημόνια, τα μέτρα της κυβέρνησης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Δε μας πείθει ο όψιμος «αντιφασισμός» της κυβέρνησης που εδράζεται στη θεωρία των δύο άκρων, και τίποτα άλλο πέρα από υποκριτικός δεν είναι.

Την απάντηση στους νεοναζί μπορεί να δώσει η λαική κινητοποίηση, το αντιφασιστικό κίνημα. Μέσα από τις παρεμβάσεις μας, τον πολιτισμό, την παιδεία παλεύουμε για να μην αφήσουμε έδαφος στη φασιστική ιδεολογία. Ο Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης ξεκίνησε στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα το Σάββατο 13/9 με αντιφασιστικό φεστιβάλ.

Πρόγραμμα:

Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, 6 μ.μ συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας στην Π. Τσαλδάρη και πορεία στους δρόμους του Κερατσινίου. Την ίδια μέρα, μετονομάζουμε την Π. Τσαλδάρη σε «Οδό αντιφασίστα Παύλου Φύσσα». Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα στα σχολεία.

Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη, μεγάλη συναυλία των φίλων του Παύλου και της πρωτοβουλίας «Δεν Ξεχνάμε» με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, στο Σύνταγμα 5 μ.μ:

Κυριακή 21 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ αντιφασιστική συνέλευση, εκδηλώσεις και συναυλία του συντονισμού των συλλογικοτήτων με τους Εncardia,Φωτεινή Βελεσιώτου, Νατάσσα Μποφίλιου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιθούν στο πάρκο Σελεπίτσαρι (Αμφιάλη) και η συναυλία στο 3οΛύκειο, δίπλα στο πάρκο.

Σάββατο 8 Νοέμβρη, το πρώτο Πανευρωπαϊκό ραντεβού αντιφασιστικής δράσης. Με μεγάλη συναυλία με τους Justin Sullivan και Dean White από τους New Model Army – Baildsa κ.α. και αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε γειτονιές και πόλεις της χώρας, τις προηγούμενες μέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες και τυχόν νεότερα θα ανακοινώνονται στο event στο Facebook: https://www.facebook.com/events/484025768366410/?fref=ts - Επίσης στο http://antifasistikos-septembris.blogspot.gr/

Το δελτίο Τύπου του Αντιφασιστικού Συντονισμού, τη Δευτέρα 15/9/2014:

1 χρόνος από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την Χρυσή Αυγή…

 
 
 

Ένας χρόνος έχει περάσει από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή. Η δικαστική οδός της «τιμωρίας» που έταξαν οι «αντιφασίστες» Σαμαράς – Βενιζέλος αποδεικνύεται ολοένα και πιο ανεπαρκής μέθοδος για την αντιμετώπιση του φασισμού. Αποθρασυμένα από τον θεσμικό ρατσισμό που αφήνει ελεύθερους τους μπράβους που πυροβολούσαν μετανάστες εργάτες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, βάζει στο αρχείο την υπόθεση της δολοφονίας στο Φαρμακονήσι και βαφτίζει «αντιρατσιστικά» νομοσχέδια  ποινικοποίησης της «αιρετικής» άποψης, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, ξαναβγαίνουν παγανιά και στέλνουν στο νοσοκομείο μετανάστες και ομοφυλόφιλους σε πολλές γειτονιές, ενώ αφήνουν την υπογραφή τους ακόμα και σε επιθέσεις σε χώρους αλληλεγγύης όπως το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών στον Πειραιά. Την ίδια ώρα, αποφυλακίζονται οι μαχαιροβγάλτες Σκορδέλη – Ματθαιόπουλος, ενώ οι προτεινόμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα βγάζουν λάδι τη Χρυσή Αυγή. Είναι φανερό πως η μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση των φασιστών είναι η συντονισμένη δράση ενός μαζικού και μαχητικού αντιφασιστικού κινήματος σε κάθε πόλη και γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο, σχολείο και σχολή που θα απονομιμοποιεί τους νεοναζί, θα ξεσκεπάσει τους συμμάχους τους, θα διαλύσει τους μηχανισμούς που τους στηρίζουν. Και δεν πρόκειται μόνο για ελληνική υπόθεση…

 

Τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έδειξαν πολύ καθαρά το είδος και το μέγεθος της απειλής. Η ιστορία το έχει δείξει πολύ καθαρά και όχι μόνο μία φορά. Τα φασιστικά και ναζιστικά κινήματα ξεκινούν από ολιγομελείς ομάδες, που φορούν το προσωπείο του αντισυστημικού και επιλέγουν ένα εύκολο, «ξένο» ή «διαφορετικό» εχθρό, για να μαζικοποιηθούν και όταν έρθουν στην εξουσία βασικό τους μέλημα είναι το τσάκισμα του κινήματος (εργατικού, λαϊκού) και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που τους χρηματοδοτούσε και τους στήριζε ασύστολα και απροκάλυπτα. Στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού, του τεράστιου πολιτικού κενού, η επίκληση της ιστορικής μνήμης δεν αρκεί. Χρειάζονται σύγχρονες απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα των κοινωνιών συνδεδεμένες με το όραμα της κοινωνικής ανατροπής και ενός κόσμου χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό δεν μπορούν και δεν θέλουν να το κάνουν κυβερνήσεις υποταγμένες στις οικονομικές ολιγαρχίες των τραπεζιτών και των πολυεθνικών. Ούτε βέβαια οι δικαστές και τα ΜΜΕ που αυτοί διορίζουν και πληρώνουν. Είναι καθήκον του κινήματος σε πανευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα να τσακίσει τα σχέδια του συστήματος και της ακροδεξιάς.

 

Έχουμε ακόμα το χρόνο και την πλειοψηφία με το μέρος μας. Γιατί το ότι οι ακροδεξιοί και οι νεοναζί αυξάνονται είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι ότι οι αντιφασίστες παραμένουν η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Τα ακροδεξιά και ναζιστικά κόμματα είναι ακόμα μειοψηφίες και ποσοστά χωρίς αντίστοιχη οργανωτική ανάπτυξη ή δυνατότητα άμεσης μετατροπής σε μαζικά κινήματα. Αυτή η κατάσταση δεν θα διαρκέσει για πάντα. Στην πραγματικότητα δίνουμε έναν αγώνα δρόμου με δύο επιλογές: είτε την παραπέρα ανάπτυξη των νεοναζί  και το τσάκισμα του κινήματος είτε το τσάκισμα τους από το κίνημα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανατροπή του συστήματος και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν. Εμείς επιλέγουμε και προτείνουμε τον δεύτερο δρόμο. Μέσα από ένα ενωτικό, μαζικό, διεθνιστικό και μαχητικό αντιφασιστικό κίνημα που να συσπειρώνει όλους και όλες όσους αντιστέκονται με συνέπεια στο σύστημα, τις πολιτικές του και το μακρύ του χέρι το φασισμό.

Σε αυτόν τον αγώνα σας καλούμε.

Θέλουμε να δείξουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και  σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης ότι το αντιφασιστικό κίνημα είναι η μεγάλη πλειοψηφία. Ότι δεν θα χαρίσουμε τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις δεκαετιών στους εχθρούς της ελευθερίας και σε όσους μισούν την διαφορετικότητα των ανθρώπων. Απευθύνουμε ένα πλατύ ενωτικό κάλεσμα σε όλες τις συλλογικότητες του κινήματος και σε ανένταχτους-ες για συμμετοχή σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

Ειδικά στον αγώνα κατά του φασισμού δεν χωρούν μικροκομματικές λογικές ή διασπαστικές πρακτικές.

Η δολοφονία του Παύλου είναι μια ξεκάθαρη προειδοποίηση για το που οδηγεί η έλλειψη ενός αντιφασιστικού κινήματος κεντρικά και σε κάθε γειτονιά που να μπορεί να υπερασπίζει τον εαυτό του από τις επιθέσεις των Ναζί.

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός επιτροπών-πρωτοβουλιών-συλλογικοτήτων Αθήνας-Πειραιά κλείνοντας ένα χρόνο ζωής και συσπειρώνοντας 31 συλλογικότητες από ένα πολύ ευρύ πολιτικό και ιδεολογικό φάσμα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων του κινήματος και της ενωτικής δράσης.

 
* * *
 

Οι κινητοποιήσεις ανά πόλη

-Θεσσαλονίκη: Πέμπτη 18/9, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου) (συμμετέχει και καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

- Γιάννενα: Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου καλεί όλους τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες, όλα τα μέλη, τους φίλους και τις φίλες του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιφασιστική πορεία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014, στις 19:00 μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΚαλαμάταΠέμπτη 18 /9/2014 στις 8 μ.μ. απο την Πλατεία 23ης Μαρτίου 

- Πάτρα: πλατεία Γεωργίου, 7 μ.μ.

- Χανιά: πλατεία Αγοράς, 7.30 μ.μ.
- Ρέθυμνο: Δημαρχείο, 6 μ.μ., θα ακολουθήσει συναυλία στην πλ. Μικρασιατών.
- Ηράκλειο: πλατεία Ελευθερίας, 6.30 μ.μ.
- Ξάνθη: κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.
- Κομοτηνή: κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.
- Αλεξανδρούπολη: Δημαρχείο, 6 μ.μ.
- Βόλος: πλατεία Ελευθερίας, 6 μ.μ.
- Χαλκίδα: Φανάρια Νεάπολης, 7 μ.μ.
- Πρέβεζα: Δημοτική Αγορά, 7.30 μ.μ.
- Ορεστιάδα: κεντρική πλατεία, 6.30 μ.μ.

- Τρίκαλα: 7 μ.μ. Συγκέντρωση, και 8 μ.μ. πορεία στην Πλ. Ρήγα Φεραίου. Την Τετάρτη 17/9 θα υπάρξει έκθεση αντιφασιστικής φωτογραφίας και οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον Παύλο Φύσσα, στην Ασκληπιού (πρώην Τζάκσον). Στις εκδηλώσεις καλεί και το «Φυσάει Κόντρα».

- Λάρισα: πλατεία Ταχυδρομείου, 6 μ.μ.

- Κατερίνη: κεντρική πλατεία, 7 μ.μ.
- Καρδίτσα: Παυσίλυπο Πάρκο, 7 μ.μ.
- Καστοριά: Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, 7 μ.μ.
- Σέρρες: πλατεία Κρονίου, 6 μ.μ.
- Κέρκυρα: πλατεία Γεωργάκη, 7 μ.μ.
- Πύργος: κεντρική πλατεία, 6.30 μ.μ.
- Αρτα: κεντρική πλατεία, 7.30 μ.μ.
- Μυτιλήνη: πλατεία Σαπφούς, 6.30 μ.μ.
- Καβάλα: πλατεία Καπνεργάτη 6 μ.μ.
 

Κινητοποιήσεις πανευρωπαϊκά

Γαλλία: Παρίσι
Ισπανία: Μαδρίτη, Βαρκελώνη
Ηνωμένο Βασίλειο: Λονδίνο, Μπέλφαστ, Ντέρι
Ιρλανδία: Δουβλίνο, Κορκ
Σουηδία: Στοκχόλμη
Δανία: Κοπεγχάγη
Κροατία: Ζάγκρεμπ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)