to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:44 | 30.11.2022

Κοινωνία

Αναβλήθηκε το πειθαρχικό της δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη

Πλήθος κόσμου, σωματεία και συλλογικότητες ανταποκρίθηκαν στο δημόσιο κάλεσμα για συμπαράσταση αλληλεγγύης στη διωκόμενη δικηγόρο, την Τετάρτη στις 17:30 στο κτίριο του ΔΣΑ, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια αυθαίρετη και εκδικητική δίωξη εις βάρος της ίδιας αλλά και των αξιών που εκφράζει μαζί με εκατοντάδες άλλους συναδέλφους της εντός και εκτός αιθουσών


Αναβολή για τις 18 Ιανουαρίου 2023 πήρε η ακρόαση του 8ου Πειθαρχικού Τμήματος του Δ.Σ.Α για την αναφορά που έγινε εις βάρος της μαχόμενης δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη από τη Νομική Σύμβουλο του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης με αφορμή την υπογραφή εξώδικου από την ίδια ως πληρεξούσιας συνηγόρου.

Πλήθος κόσμου, σωματεία και συλλογικότητες ανταποκρίθηκαν στο δημόσιο κάλεσμα για συμπαράσταση αλληλεγγύης στη διωκόμενη δικηγόρο, την Τετάρτη στις 17:30 στο κτίριο του ΔΣΑ, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια αυθαίρετη και εκδικητική δίωξη εις βάρος της ίδιας αλλά και των αξιών που εκφράζει μαζί με εκατοντάδες άλλους συναδέλφους της εντός και εκτός αιθουσών. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λεγάκη είναι συνήγορος της κοπέλας από την Ηλιούπολη που υπήρξε επί σειρά χρόνων θύμα τράφικινγκ και στις 5/12 αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη ενάντια στους θύτες της και εμπλεκόμενους στο κύκλωμα, μεταξύ τους και ο αστυνομικός που την κρατούσε με τη βίαια κλεισμένη σε σπίτι για δύο χρόνια.

Αν τιμωρηθεί η δικηγόρος, δεν θα μπορέσει να εκπροσωπήσει τις δύο κοπέλες δικαστήριο. Φεμινιστικές οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα γραφεία του Δ.Σ.Α (Ακαδημίας 60).

«Στην περίπτωση που τιμωρηθώ γι’ αυτό δεν θα μπορώ να είμαι στη δίκη αυτή. Και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία τελικά για μένα» τόνισε, ενώ επανέλαβε πως «οι εντολείς μου επίσης, έρχονται μάρτυρες από την πρώτη στιγμή και θα είναι και τώρα στις 30 του μηνός και επαναλαμβάνουν πληκτικά το ίδιο πράγμα, ότι “εμείς την κάναμε αυτή την καταγγελία και εμείς είπαμε στην δικηγόρο μας Αντωνία Λεγάκη να γράψει αυτά”. Τα έχουν πει και θα τα επαναλάβουν». Πρόσθεσε ότι «εγώ δεν έχω κανέναν λόγο να στραφώ κατά οποιουδήποτε συναδέλφου μου, πολύ περισσότερο να χρησιμοποιήσω απρεπής εκφράσεις όπως λέει το κατηγορητήριο εναντίον μου. Δεν έχω κανέναν λόγο, δεν τον ήξερα και από χτες, παρά μόνο εκφράζω σε ένα δικόγραφο κιόλας, δεν είναι κάποιο είδους σχόλιο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ας πούμε. Σε ένα δικόγραφο εκφράζω τους εντολείς μου, το δικόγραφο επιδίδεται στο δικό τους όνομα, δεν είναι στο δικό μου όνομα. Εγώ απλώς τους εκπροσωπώ. Δεν έχει κανέναν νόημα άλλο αυτό. Και εφόσον οι ίδιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη των λεγομένων τους, πραγματικά εγώ ακόμα απορώ για ποιο λόγο παραπέμπομαι εγώ» επισημαίνει η δικηγόρος στο The Press Project.

O συνήγορος της Κώστας Παπαδάκης επισημαίνει σε δήλωση του ότι: «Πέντε μέρες πριν από την έναρξη της δίκης (5.12.2022) για τη διαβόητη υπόθεση της Ηλιούπολης, στην οποία η Αντωνία Λεγάκη υποστηρίζει την κατηγορία για λογαριασμό της φερομένης ως παθούσας για πολυπρόσωπα κακουργήματα βιασμού, αρπαγής κλπ, η συνήγορος καλείται να υπερασπιστεί πρώτα και κύρια τον εαυτό της έχοντας να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων ως ενδεχόμενο και την επιβολή μιας ποινής η οποία θα την θέσει εκτός δίκης, αφού η έφεση κατά των καταδικαστικών αποφάσεων των Πειθαρχικών Συμβουλίων δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα».

Ποιους ενοχλεί ο Κώστας Παπαδάκης; | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Ολόκληρη η δήλωση του Κώστα Παπαδάκη

Την Τετάρτη, 30.11.2022 και ώρα 17:00 θα εκδικαστεί τελικά από το 8ο Πειθαρχικό Τμήμα του Δ.Σ.Α. η Αναφορά της Νομικής Συμβούλου του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης, Προσανατολισμού και Επαγγελματικών Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π. Ε.Π.) εναντίον της δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη, η οποία ελέγχεται πειθαρχικά επειδή υπέγραψε ως πληρεξούσια δικηγόρος Εξώδικο εντολέων της (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Κέλευθος») με την οποία οι τελευταίοι διαμαρτύρονταν προς τον Οργανισμό για την διετή καθυστέρηση πιστοποίησης της άδειας λειτουργίας του συνεταιριστικού φροντιστηρίου τους αποδίδοντάς την σε πιθανή υπαιτιότητα της Νομικής Συμβούλου, χωρίς να την κατονομάζουν.

Παρά το γεγονός ότι οι εντολείς της Αντωνίας Λεγάκη είχαν αναλάβει προ πολλού δημόσια την ευθύνη του περιεχομένου του Εξωδίκου, η εγκαλούσα εμμένει στην αναφορά της και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της εκδίκασης. Η κλήση για τις 30.11.2022 επιδόθηκε στην Αντωνία Λεγάκη με στις 17.11.2022 ! Προηγουμένως, το 8ο Τμήμα είχε συνεδριάσει στις 19.10.2022, πλην όμως δεν είχε εκδώσει απόφαση, αλλά είχε παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια των Πειθαρχικών Τμημάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου αυτή να αποφανθεί για το μείζονος σημασίας νομικό ζήτημα εάν η εγκαλούσα έχει δικαίωμα να παραστεί στην διαδικασία και να λάβει αντίγραφα της δικογραφίας, αίτημα στο οποίο η πλευρά της Αντωνίας Λεγάκη δεν έφερε καμία αντίρρηση και το εξέφρασε στην Ολομέλεια που συνεδρίασε στις 15.11.2022. Προτού να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της Απόφασης της Ολομέλειας του Πειθαρχικού Συμβουλίου, την επόμενη κιόλας μέρα ορίστηκε δικάσιμος στο 8ο Τμήμα η 30.11.2022 και καλείται η Αντωνία Λεγάκη να εμφανιστεί για απολογία.

Πέντε μέρες πριν από την έναρξη της δίκης (5.12.2022) για τη διαβόητη υπόθεση της Ηλιούπολης, στην οποία η Αντωνία Λεγάκη υποστηρίζει την κατηγορία για λογαριασμό της φερομένης ως παθούσας για πολυπρόσωπα κακουργήματα βιασμού, αρπαγής κλπ, η συνήγορος καλείται να υπερασπιστεί πρώτα και κύρια τον εαυτό της έχοντας να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων ως ενδεχόμενο και την επιβολή μιας ποινής η οποία θα την θέσει εκτός δίκης, αφού η έφεση κατά των καταδικαστικών αποφάσεων των Πειθαρχικών Συμβουλίων δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Εχοντας υπ όψη τους όλα τα παραπάνω σωματεία, συλλογικότητες, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις από όλη τη χώρα, η κοινωνία των αγώνων τάχθηκε στο πλευρό της Αντωνίας Λεγάκη, όπως έδειξαν στις 19.10.2022 με την μαζική και δυναμική παρουσία τους στα γραφεία του Δ.Σ.Α., αλλά και με εκατοντάδες ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης και είναι βέβαιο ότι θα ξαναδώσουν το παρόν. Όλοι αυτοί εύλογα διερωτώνται και γιατί οι πειθαρχικές διαδικασίες του Δ.Σ.Α. εμμένουν στη δίωξη και γιατί θέτουν σε τόση υψηλή προτεραιότητα την εκδίκασή της με τόσο γοργούς ρυθμούς και προφανείς υπερβάσεις, όταν επανειλημμένες συμπεριφορές μεγαλοδικηγόρων που έχουν προκαλέσει εκτεταμένα δημόσια πολύ μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τον ίδιο ζήλο. Ενώ δεν έχει περάσει απαρατήρητη και η ανάμειξη του Προέδρου του Δ.Σ.Α., Δημήτρη Βερβεσού, ο οποίος με Εξώδικη Διαμαρτυρία του εναντίον της Αντωνίας Λεγάκη, την οποία ο ίδιος δημοσιοποίησε λίγες μέρες πριν τις 19.10.2022 διαμαρτύρεται (χωρίς και να απαντά επί της ουσίας) και την “απειλεί” με αγωγή επειδή επεσήμανε την σπουδή στην πρόοδο της διαδικασίας και στην ουσία επειδή υπερασπίζεται δημόσια τον εαυτό της, θεωρώντας σωστά ότι η δίωξη της δεν αφορά μόνο το πρόσωπο της, αλλά το σύνολο της υπερασπιστικής δικηγορίας.

Και πράγματι, από την σκοπιά αυτή η πειθαρχική δίωξη της αγωνίστριας δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη ορθά αντιμετωπίζεται από την κοινωνία ως μια απειλή ενάντια στην υπερασπιστική δικηγορία, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που αυτή εκφράζει και θέτει σε όλους μας, δικηγόρους και μη, επιτακτικά το καθήκον υπεράσπισης της.

Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης

Η φεμινιστική συλλογικότητα «Καμία Ανοχή» καλεί σε συγκέντρωση για την στήριξη της διωκώμενης δικηγόρου:

Κάτω τα χέρια από τη μαχητική δικηγορία!

Τετάρτη 30/11 στις 5μμ έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ακαδημίας 60- συγκέντρωση για να παύσει η πειθαρχική δίωξη κατά της Αντωνίας Λεγάκης, δίωξη κατά της μαχητικής δικηγορίας συνολικά.

Η γνωστή για τη δυναμική και με συνέπεια υποστήριξη περιπτώσεων έμφυλης βίας, κακοποίησης, τράφικινγκ και διαζυγίων μεταξύ πολλών άλλων δικηγορίνα παραπέμπεται σε πειθαρχικό από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ύστερα από την επιτυχή υπεράσπιση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης που λειτουργεί φροντιστήριο για μαθητά και γονιά τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τιμές άλλων μεγα-φροντιστηρίων.

Δεν αγνοούμε τη συγκυρία στην οποία λαμβάνει χώρα αυτή η δίωξη, τη στιγμή που η Αντωνία Λεγάκη υπερασπίζεται την Ε. από την Ηλιούπολη κατά του κυκλώματος σωματεμπορίας στο οποίο την είχε εγκλωβίσει ο μπάτσος-νταβατζής, κι από το οποίο μπόρεσε να ξεφύγει χάρη στη σερβιτόρα που της προσέφερε τη βοήθειά της. Δεν αγνοούμε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης αυτής όλο καθυστερεί. Και δεν αγνοούμε ότι αν μέσα από την τώρα πειθαρχική διαδικασία επιβληθεί στην Αντωνία ποινή αφαίρεσης άσκησης του επαγγέλματός της, ακόμα και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, δεν θα μπορέσει να εκπροσωπήσει το κορίτσι στη δίκη, ενώ ταυτόχρονα πλησιάζει ο αποφυλακισμός των απαγωγέων-νταβατζήδων.
Πειθαρχούνται, λοιπόν, όσες και όσα στέκονται απέναντι στα συστήματα βίαιης και αδυσώπητης κερδοσκοπίας, είτε αυτά αποτελούνται από φροντιστήρια είτε από νταβατζήδες, με στόχο την προστασία και την αλληλεγγύη προς τα θύματά τους. Πειθαρχούνται, μάλιστα, παραδειγματικά: για να μάθουμε όλα μας ότι η βία και η εκμετάλλευση είναι η φυσική ροή των πραγμάτων, ότι δεν πρέπει να ζητάμε το δίκιο το δικό μας ή των αδελφών, φίλων και συντρόφων μας. Τα δικαστήρια πιστεύουν ότι είναι για αυτούς και μόνο αυτούς, για αυτούς να πειθαρχούν και να τιμωρούν, κι όχι για εμάς να δικαιωνόμαστε. Αλλά όσο η αστική δικαιοσύνη ευαγγελίζεται μία δικαιοσύνη η οποία σημαίνει έλεγχο των αδυνάμων και των ευάλωτων, περιορισμό και φίμωση των επιζωσών, εμείς μαζί διεκδικούμε και χτίζουμε μία τρανσφεμινιστική δικαιοσύνη η οποία βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη μαχητικότητα.

Η τρανσφεμινιστική συλλογικότητα Καμία Ανοχή στηρίζει τη δικηγόρο Αντωνία Λεγάκη και τη μαχητική δικηγορία και καλεί σε συγκέντρωση έξω από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών την Τετάρτη, για την ίδια την Αντωνία, για την Ε., για όλα τα επιζώντα, τα μαχόμενα και τα αλληλέγγυα.

Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25: Να πάψει η πειθαρχική δίωξη της Αντωνίας Λεγάκη

Η πειθαρχική δίωξη εναντίον της δικηγόρου Αντωνίας Λεγάκη είναι επίθεση στην ελεύθερη δικηγορία, στην υπεράσπιση των κινημάτων και στην υποστήριξη των γυναικείων ζητημάτων, όπως όλα αυτά η Αντωνία Λεγάκη εδώ και πολλά χρόνια με συνέπεια υπηρετεί και εκπροσωπεί.

Με εντυπωσιακούς χρόνους και τρομερό ζήλο το Πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας προχωρά στην εκδίκαση της υπόθεσης, την ίδια ώρα που για άλλους "μεγαλοδικηγόρους" που έχουν προκαλέσει δημόσια προβλήματα για τον σύλλογο δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο.

Η Αντωνία Λεγάκη καλείται να απολογηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, πέντε ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης της Ηλιούπολης (5/12/22) που αφορούσε υπόθεση trafficking και έγινε γνωστή μέσα από τη βοήθεια σερβιτόρας σε καφετέρια. Η Δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη κινδυνεύει με το ενδεχόμενο ποινής που θα την θέσει εκτός αυτής της πολύ σημαντικής δίκης.

Ως Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 στηρίζουμε με όλη μας την ψυχή, την δικηγόρο Αντωνία Λεγάκη και καλούμε όλες και όλους, αύριο, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στις 5:00μμ, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60) σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Αντωνία Λεγάκη και διαμαρτυρίας σε όσους νομίζουν πως μπορούν να την εμποδίσουν να συνεχίσει να υποστηρίζει τις πολιτικές ελευθερίες, τα γυναικεία δικαιώματα και την αμερόληπτη δικηγορία.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)