to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 15.05.2021

Πολιτική

Στις φυλακές Δομοκού ο Γ. Λαγός - Ζητάει να μεταχθεί στον Κορυδαλλό

Ενώπιον του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών στο Εφετείο βρέθηκε ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής και έλαβε το φυλακιστήριο του, και από εκεί οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού - Ο καταδικασμένος ως ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή ζητάει να μεταχθεί στον Κορυδαλλό «για να ασκεί τα καθήκοντα του ως ευρωβουλευτής» - Μένει να φανεί αν η γ.γ. αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου θα κάνει δεκτό το αίτημά του


Ο Γ. Λαγός στο Εφετείο, το Σάββατο 15/5 - φωτ.: @ΝChristofakis

Στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκεται ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός και οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού για να εκτίσει την ποινή των 13 ετών και 8 μηνών που του επιβλήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δίκασε την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Το μέχρι πριν λίγα χρόνια ισχυρό στέλεχος της Χρυσής Αυγής που είχε υπό την εποπτεία του την περιφέρεια Πειραιά και φρόντιζε για την ασφάλεια του νυν κρατούμενου αρχηγού της οργάνωσης, μετήχθη από κλιμάκιο αστυνομικών στην Αθήνα από την βελγική πρωτεύουσα όπου και συνελήφθη στα τέλη Απριλίου. .

Ο Λαγός βρέθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών στο Εφετείο και έλαβε το φυλακιστήριο του, με βάση την απόφαση που εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στις 22 Οκτωβρίου 2020 επί των αναστολών στους καταδικασθέντες. 

Παρών ήταν και ο αρμόδιος για τις εκδόσεις εισαγγελικός λειτουργός προκειμένου να πιστοποιήσει ότι έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την έκδοση του κατάδικου. Η μεταγωγή του Γ. Λαγού έγινε με κλούβα που συνοδευόταν από δύο τζιπ της Αστυνομίας και ισχυρή δύναμη. Βγαίνοντας από το όχημα, για να εισέλθει στο κτίριο του Εφετείου, φώναξε: «Για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα, αξίζει κάθε θυσία».

Είχε φτάσει λίγο μετά τις 15:00 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου και παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές. 

Αίτημα Λαγού να κρατηθεί στον Κορυδαλλό - Στα χέρια της Σοφίας Νικολάου η υπόθεση

Με αίτημα να κρατηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού βρέθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός που οδηγήθηκε στο Εφετείο στις 4 το απόγευμα του Σαββατου.

Το άλλοτε ισχυρό στέλεχος της Χρυσής Αυγής συνοδεία αστυνομικής δύναμης ήρθε απευθείας από το αεροδρόμιο στο Εφετείο όπου τον ανέμεναν οι συνήγοροι του Κώστας Πλεύρης και Γιάννης Ζωγράφος.

Σύμφωνα με τους δύο δικηγόρους, ο εντολέας τους έχει ήδη υποβάλλει αίτημα στην Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής προκειμένου να κρατηθεί στον Κορυδαλλό για να διευκολύνεται να ασκεί τα καθήκοντα του στην Ευρωβουλή. Το ίδιο αίτημα, όπως είπαν, θα θέσουν και στον Εισαγγελέα ώστε να διατάξει εκείνος την κράτηση του στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα.

Ο εισαγγελέας διέταξε την απευθείας μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο εφετείο καθώς, όπως ενημέρωσε τον καταδικασθέντα της Χρυσής Αυγής, δεν είναι δική του αρμοδιότητα το κατάστημα που θα κρατηθεί καθώς την απόφαση αυτή λαμβάνει η γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής.

Η Σοφία Νικολάου που πυροδότησε μια τεράστια κοινωνική αναστάτωση και έθεσε τη ζωή του κρατούμενου Δημ. Κουφοντίνα σε κίνδυνο θα έχει τη τελευταία λέξη στο αίτημα αυτό και θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αποφάσεις της επιτροπής που προεδρεύει, όπως και την ταχύτητα που θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες.

Στην απομόνωση για ένα βράδυ ο Γ. Λαγός στις φυλακές Δομοκού

Στην απομόνωση των φυλακών Δομοκού θα διανυκτέρευε το βράδυ του Σαββάτου ο Γιάννης Λαγός, στο πλαίσιο της διαδικασίας, που τηρείται αυστηρά, σχετικά με τα μέτρα για την πρόληψη μετάδοσης του κορονοϊού στον χώρο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής, αμέσως μετά την άφιξή του στις φυλακές, και μετά από μοριακό τεστ θα οδηγηθεί σε ειδικό χώρο όπου δεν θα έχει επαφές με άλλα άτομα, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα που αναμένεται ότι θα είναι έτοιμα αύριο το πρωί.

Τότε και εφόσον το τεστ είναι αρνητικό, θα έχει συνέντευξη με τον διευθυντή των φυλακών, προκειμένου να καθοριστεί ο χώρος της κανονικής κράτησής του.

Σημειώνεται ότι οι υπόλοιποι χρυσαυγίτες που κρατούνται στις φυλακές Δομοκού, έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν πρόβλημα να μείνει μαζί τους ο Λαγός, παρά τις διαφορές που οδήγησαν και στην ανεξαρτητοποίηση του στην Ευρωβουλή.

Ωστόσο, εάν ο ίδιος δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, θα οδηγηθεί σε κελί της ίδιας πτέρυγας, που θα μοιραστεί με κάποιον άλλον ποινικό κρατούμενο.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σημαντική νίκη της δημοκρατίας η φυλάκιση του νεοναζί Λαγού

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την έκδοση του νεοναζί Γ. Λαγού στην Ελλάδα αναφέρει αναλυτικά:

Το γεγονός ότι ο νεοναζί Γιάννης Λαγός οδηγείται στις ελληνικές φυλακές αποτελεί μια σημαντική νίκη της δημοκρατίας. Μια νίκη όσων πάλεψαν όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στο σκοτάδι του φασισμού. Αποτελεί άμεση ανάγκη να μπει ένα τέλος στο φιάσκο διαφυγής του υπαρχηγού των νεοναζί Χρήστου Παππά, που με ευθύνη της κυβέρνησης ζούμε. Η μάχη ενάντια στην λογική του μίσους, του φασισμού και του ρατσισμού συνεχίζεται.​

Α. Πελώνη: «Το Κράτος Δικαίου στάθηκε ρωμαλέο απέναντι στους εγκληματίες»

«Η ελληνική Δημοκρατία αγωνίστηκε και απέβαλλε το τοξικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Το Κράτος Δικαίου στάθηκε ρωμαλέο απέναντι στους εγκληματίες. Και η Δικαιοσύνη έδωσε την απάντησή της με τις αποφάσεις της», επισημαίνει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Και υπογραμμίζει: «Δεν επιτρέπεται, όμως, κανένας εφησυχασμός. Οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν άμεσα και συντονισμένα τόσο για την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, όσο και για την παράδοση του Γιάννη Λαγού προκειμένου να εκτίσει την ποινή του. Χρειάζεται, όμως, διαρκής αγώνας ώστε η ελληνική Δημοκρατία να μην βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τέτοια φαινόμενα».

Πρωταγωνιστής στην εγκληματική δράση των νεοναζί

Ο επί σειρά ετών βουλευτής της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής (2012-2019) ξεκίνησε την διαδρομή του στην Χρυσή Αυγή ως μέλος της φρουράς του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος όχι μόνο τον έθεσε υποψήφιο βουλευτή αλλά και τον τοποθέτησε και σε κομβικής σημασίας θέσεις εντός του κόμματος, όπως το Πολιτικό Συμβούλιο αλλά και το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Τον Ιούνιο του 2019 ο Γιάννης Λαγός εξελέγη ευρωβουλευτής με την Χρυσή Αυγή, ωστόσο ένα μήνα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη νεοναζιστική οργάνωση του Μιχαλιλιάκου η οποία έμεινε εκτός Βουλής στις εκλογές του Ιουλίου.

Ο Γιάννης Λαγός ήταν ο αρχηγός στις περιοχές που έγινε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους Αλιεργάτες αλλά και η επίθεση σε βάρος ων μελών του ΠΑΜΕ. Το Πέραμα, η Νίκαια , το Κερατσίνι και οι γύρω περιοχές είναι ο τόπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε το 1972 ο μετέπειτα βουλευτής Β΄ Πειραιά . Οι Τοπικές Νίκαιας και Περάματος σε αυτόν "έδιναν λόγο" ενώ ειδικά η οργάνωση της Νίκαιας ήταν εκείνη που δεχόταν επαίνους από τους κορυφαίους της Χρυσής Αυγής για την δράση της .

Τα δεκάδες στοιχεία, μηνύματα, βίντεο και άλλα που εξετάστηκαν στην δίκη φαίνεται πως δεν άφησαν καμία αμφιβολία στο δικαστήριο ότι ο Λαγός είχε σημαντική εμπλοκή στις τρεις ενέργειες που έκαναν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης . Το δικαστήριο με την απόφαση του έκρινε ουσιαστικά πως κανένα κατώτερο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό αν δεν είχε εξασφαλίσει την συναίνεση των ιεραρχικά ανώτερων του. 'Αλλωστε ο πυρηνάρχης της Νίκαιας αλλά και άλλοι μάρτυρες είπαν σαφώς στο δικαστήριο πως το "εντολή Λαγού" ήταν το απαραίτητο στοιχείο για όποια ενέργεια έπρεπε να κάνουν τα μέλη.

Ο νυν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, συνελήφθη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 μετά από ένταλμα που εκδόθηκε για τον αρχηγό και άλλα επιτελικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Τέσσερις ημέρες μετά , κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε μαζί με τον αρχηγό του, στις φυλακές Κορυδαλλού. Αποφυλακίστηκε με όρους τον Μάρτιο του 2015, ωστόσο τον Ιούλιο οδηγήθηκε ξανά στην φυλακή λόγω παραβίασης περιοριστικών μέτρων όπου και παρέμεινε ως τον Σεπτέμβριο του 2015 οπότε και αποφυλακίστηκε.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Γιάννης Λαγός καταδικάστηκε τελεσίδικα σε ποινή οκτώ μηνών ως ηθικός αυτουργός της επίθεσης που είχε γίνει στον χώρο "Συνεργείο" στην Ηλιούπολη τον Ιούλιο του 2013. Μαζί του καταδικάστηκαν μέλη της Χρυσής Αυγής αλλά και ο νυν κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος που εκτίει ποινή 6 ετών ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)