to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:47 | 14.04.2021

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

ΕΚΑΒ: Επιβεβαιωμένα θετικοί φεύγουν από νοσοκομεία με ταξί και μέσα μαζικής μεταφοράς

Εγκληματική ανεπάρκεια σε ασθενοφόρα και μπαλώματα με αναθέσεις με ιδιώτες εντείνουν την διασπορά του κορωνοϊού σε ανύποπτους επιβάτες και οδηγούς ΜΜΜ και ταξί.


Σοκάρουν τα όσα αποκάλυψαν για τα εγκληματικά αποτελέσματα των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην ενισχύσει άμεσα το δημόσιο σύστημα Υγείας οι δηλώσεις που έκανε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA ο εντατικολόγος του «Γεννηματάς» Θανάσης Μαντζιώρος.

Σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, σε Αθήνα και Πειραιά, υπάρχουν πολίτες που προσέρχονται είτε επειδή είναι «ύποπτοι» και τελικά εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό, είτε επειδή έχουν ήδη εντοπιστεί θετικοί και παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους, καθώς έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά πρέπει να επανεξεταστούν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σε φάση της μόλυνσης με κορωνοϊό που τον μεταδίδουν και πρέπει εφόσον δεν κρίνεται ότι πρέπει να παραμείνουν για νοσηλεία, χρειάζεται να επιστρέψουν στις κατοικίες τους με ασθενοφόρο, προκειμένου να μην απειλήσουν με μόλυνση κανέναν άλλον πολίτη.

Ωστόσο, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προχώρησε σε σημαντική ενίσχυση στόλου και προσωπικού προκειμένου να προετοιμάσει το σύστημα για την πανδημία που ήταν σαφές ότι έρχεται ήδη την Άνοιξη του 2020. «Ασθενείς που δεν έχει λήξει η καραντίνα τους, δεν μπορούν να περιμένουν ΕΚΑΒ  .... δέχεται πάρα πολλές κλήσεις, τα περιστατικά μας τα φέρνει δύο-δύο, τρία-τρία, οικογένειες ολόκληρες, τέσσερα, έξι άτομα μαζί» τόνισε ο κ. Μαντζιώρος, επιβεβαιώνοντας μονολεκτικά («ακριβώς» ήταν η απάντησή του) ότι θα έπρεπε να μείνουν στο νοσοκομείο μέχρι να έρθει ασθενοφόρο. «Δεν έχει λήξει η καραντίνα τους ... αυτοί οι ασθενείς κανονικά πρέπει να μεταφερθούν με ΕΚΑΒ, αυτό όμως πολλές φορές δεν συμβαίνει».

Η «λύση» που βρήκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι «μέσα από την Πολιτική Προστασία» και όχι από τις δομές και διαδικασίες της Υγείας, κάποια ιδιωτική εταιρεία. Και είναι μία ιδιωτική εταιρεία δραματικά ανεπαρκής, όπως περιγράφει ο κ. Μαντζιώρος.

«Είναι μεγάλη ταλαιπωρία, αυτά τα συγκεκριμένα βανάκια δεν λειτουργούν όλο το 24ωρο, είναι λίγα στον αριθμό, καλύπτουν Αθήνα-Πειραιά, καμιά φορά Χαλκίδα ... η αναμονή είναι τρομερά "επώδυνη" για τους ασθενείς που περιμένουν να μεταφερθούν στο σπίτι τους, μιλάμε για πάνω από 10-12 ώρες ... εξυπηρετούν όλα τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά».

Τα παραπάνω είναι σε εφαρμογή «εδώ και ένα τρίμηνο», όπως τονίζει ο ίδιος, δηλαδή πριν ξεσπάσει το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Αττική. Πιθανώς όμως, να είναι μία κατάσταση που συνέβαλε σε αυτό το ξέσπασμα της πανδημίας. Γιατί οι πολίτες που όντας θετικοί αλλά χωρίς σοβαρά συμπτώματα πρέπει να επιστρέψουν στις κατοικίες τους, σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να περιμένουν 10-12 ώρες και αποχωρούν μόνοι τους, με μία μάσκα, παίρνοντας το μετρό, το λεωφορείο, το τρόλεϊ, το ταξί. Δηλαδή η ανεπάρκεια ασθενοφόρων και πληρωμάτων του ΕΚΑΒ και η ανεπάρκεια μισθωμένων ιδιωτικών οχημάτων ρίχνουν καθημερινά υγειονομικές βόμβες στα μέσα μαζικής μεταφοράς που χρησιμοποιούν χιλιάδες πολίτες για να πάνε στην εργασία τους -πλέον και στα σχολεία τους οι μαθητές Λυκείου.

«Οι γιατροί δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως "ασφάλεια", αν κάποιος θέλει να φύγει δεν μπορείς να κάνεις κάτι», τόνισε ο κ. Μαντζιώρος και επιβεβαίωσε ότι θετικοί στον κορωνοϊό έχουν βγει έξω, έχουν πάρει ταξί, τα μέσα μεταφοράς «φυσικά. Επανειλημμένως συμβαίνει αυτό ... δεν είναι ασφαλές, προφανώς δεν είναι ασφαλές».

Επιβάλλεται λοιπόν η πολιτική ηγεσία της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας, όπως και η φυσική ηγεσία του ΕΚΑΒ, να δώσουν άμεσα απαντήσεις:

  • με ποια κριτήρια αποφασίστηκε και από ποιον να υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα ο συγκεκριμένος αριθμός ασθενοφόρων και πληρωμάτων του ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19;
  • με ποια κριτήρια αποφασίστηκε και από ποιον να εμπλακεί ιδιωτική εταιρεία για μεταφορές ασθενών που οφείλει να κάνει το ΕΚΑΒ;
  • με ποια κριτήρια και διαδικασίες επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία και αν η επιλογή καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να μην φεύγουν από νοσοκομεία μόνοι τους θετικοί στον κορωνοϊό ασθενείς;
  • ποια είναι η συμμετοχή στην ενίσχυση της πανδημίας από την κυκλοφορία θετικών στον κορωνοϊό πολιτών σε μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί;

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)