to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:00 | 01.03.2020

Κοινωνία

«Φύγετε πίσω στην Τουρκία»: Αντιπροσφυγικό μπλόκο κατοίκων της Λέσβου - Το βίντεο της ντροπής

Επικίνδυνες παρενέργειες προκαλεί το αντιπροσφυγικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση καθώς κάτοικοι της Μυτιλήνης εμπόδισαν ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά που έφτασαν μετά από ώρες εν πλω, να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης το Σάββατο 1/3/2020, και επιτέθηκαν σε δύο δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ - Σε περίφρακτο χώρο στο λιμάνι της Μυτιλήνης μεταφέρονται πρόσφυγες που έφθασαν σήμερα στο νησί


(φωτογραφία: «Εφ.Συν.»)

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.», κάτοικοι της Μυτιλήνης εμπόδισαν πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά που έφτασαν μετά από ώρες εν πλω, να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Θέρμης, και επιτέθηκαν σε δύο δημοσιογράφο και φωτορεπόρτερ.

«Τα σύνορα έκλεισαν, γιατί ήρθατε;... Πίσω στην Τουρκία...». «Αφήστε τους μέσα στη βάρκα, αλλιώς θα πάνε απέναντι και θα τρέχουν σαν τα ποντίκια», «Να μπούμε σε μια βάρκα - ποιός έχει μια βάρκα; -και να τους τραβήξουμε μέσα», «Στη θάλασσα...» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Μάλιστα, ορισμένοι επιτέθηκαν κατά μίας Γερμανίδας δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου ZDF και ενός Έλληνα καμεραμάν ρίχνοντας τα πράγματά τους στη θάλασσα.

Προπηλακίστηκε και η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Φωτιά στo κέντρο υποδοχής Stage 2 του ΟΗΕ στη Συκαμνιά

Εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Stage 2 στη Συκαμνιά που λειτουργούσε με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου οπότε έκλεισε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δυτικής Λέσβου.

Με ανακοίνωση του ο Δήμος Δυτικής Λέσβου «καταδικάζει απερίφραστα τον εμπρησμό της προσωρινής δομής στη Σκάλα Συκαμιάς».

Με την ανακοίνωση του ο Δήμος Δυτικής Λέσβου καλεί τους πολίτες «να παραμείνουν ψύχραιμοι και ενωμένοι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Κάνουμε έναν δίκαιο αγώνα, ας μην αμαυρωθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

Γερμανός φωτορεπόρτερ δέχθηκε επίθεση από κατοίκους στη Θερμή

Γερμανός φωτορεπόρτερ που βρισκόταν στο λιμάνι της Θερμής στη Λέσβο και κάλυπτε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δέχθηκε επίθεση από κατοίκους που ήταν συγκεντρωμένοι και δεν επέτρεπαν σε βάρκα προσφύγων και μεταναστών να δέσει στο λιμάνι

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της γερμανικής Bild στην Αθήνα, Λιάνα Σπυροπούλου, ο συνάδελφός της δέχθηκε επίθεση, καθώς ακροδεξιοί τον χτυπούσαν με κλωτσιές και μπουνιές, ενώ κάποιοι τους παρότρυναν να τον ρίξουν στη θάλασσα.

Ο γερμανός φωτορεπόρτερ έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο επειδή αιμορραγεί.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το «Νησί», μεγάλες ομάδες πολιτών από τα χωριά Μόρια και Παναγιούδα αλλά και από την Μυτιλήνη μπλόκαραν τις εισόδους του δρόμου που οδηγούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στην Παναγιούδα και στη Λάρσο.

Οι συγκεντρωμένοι δεν επέτρεπαν σε λεωφορεία του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν τους αφιχθέντες σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ. Διεκδικούν δε την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας.

Στο χώρον των συγκεντρώσεων βρίσκονται στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης με το Δήμαρχο Στρατή Κύτελη, της Περιφερειακής αρχής βορείου Αιγαίου με τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.

Με έκκληση του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, καλεσε τους πολίτες της περιοχής και της πόλης της Μυτιλήνης να συγκεντρωθούν στις εισόδους του δρόμου που οδηγεί στο ΚΥΤ. «Αυτό το αίσχος θα πρέπει να κλείσει τώρα» είπε ο κ. Κύτελης. Και συνέχισε: «Δεν θα δέχεται όλο το βάρος η Μόρια!»

Με τη σειρά του ο κ. Μουτζούρης έκανε έκκληση για ειρηνική διαμαρτυρία. Ενώ ο Πρόεδρος της Μόριας Γιάννης Μαστρογιάννης μιλώντας στο «Ν» τόνισε ότι «το χωριό δεν είναι κατά των προσφύγων και μεταναστών, αλλά δεν πάει άλλο. Για να ζεσταίνονται καίνε όλα τα δέντρα, για να φάνε μας παίρνουν τα ζώα. Αποσυμφόρηση τώρα».

Να φύγουν αμέσως από το νησί οι 5.000 αιτούντες άσυλο ζητάει ο δήμαρχος Μυτιλήνης

Τα σύνορα του Δήμου Μυτιλήνης κλείνει με δήλωση του ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης «έτσι ώστε μετανάστες, οι οποίοι θα μπουν στο νησί από σημεία που δεν ανήκουν στο Δήμο Μυτιλήνης να μην καταλήγουν στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο βέβαια δεν αντέχει άλλο».

Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Κύτελης «στο ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδριάζει το απόγευμα, ζητάμε να σταλούν δύο πλοία, έτσι ώστε 5.000 αιτούντες άσυλο να φύγουν αμέσως από το νησί για να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ. Επίσης ο κ. Κύτελης ζητά δύο πλοία «πάνω στα οποία θα γίνεται η ταυτοποίηση των εισερχομένων και η διαδικασία υποβολής αιτήματος ασύλου».

Και κατέληξε ο κ. Κύτελης: «Είμαστε διατεθειμένοι με όποιο κόστος, να διαφυλάξουμε τους πολίτες και την κανονικότητα του Δήμου μας. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Μυτιλήνης να αντέξει άλλο τη φιλοξενία του συνόλου των μεταναστών στο νησί».

Με παρέμβασή του στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος «ζήτησε επιτακτικά την άμεση αποστολή δύο τουλάχιστον πλοίων για την άρση του επικείμενου αδιεξόδου».

Τ. Βέρρος: Δεν γίνεται η Μυτιλήνη να χωρίζεται στα δύο

Την αλγεινή εντύπωση των κατοίκων της Δυτικής Λέσβου για τις δηλώσεις του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη να κλείσει τα σύνορα του Δήμου Μυτιλήνης, μετέφερε στο «Ν» ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος

Ο κ. Βέρρος σημείωσε ότι δεν γίνεται να χωρίζεται το νησί στα δύο.

«Καραγκιοζηλίκια των άφαντων όταν το νησί δεχόταν επίθεση. Μπλόκο (!) στους Λάμπρου Μύλους από τα παλληκάρια της φακής. Γελάνε και τα ΜΑΤ. Εκτός αν είναι στα πλαίσια των εκδηλώσεων του καρναβαλιού» σημείωσε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης μεταφέρονται πρόσφυγες

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκατό και περισσότεροι πρόσφυγες  από όσους έφτασαν στο νησί σήμερα μεταφέρθηκαν και μεταφέρονται για να διαμείνουν στον περίφρακτο χώρο της επιβίβασης στα πλοία της γραμμής στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης.

Πρόκειται για τους επιβαίνοντες σε δύο βάρκες που οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι της περιοχής δεν επέτρεψαν στην Αστυνομία να προσεγγίσει στο ΚΥΤ της Μόριας και να τους αποβιβάσει εκεί. Καθώς επίσης και τους επιβαίνοντες σε μια βάρκα που κάτοικοι της Θερμής δεν επέτρεψαν να αποβιβασθούν στο λιμάνι της Θερμής και αυτή τη στιγμή ρυμουλκούνται από το Λιμενικό Σώμα σε άγνωστη κατεύθυνση προκειμένου να αποβιβασθούν.

Εκατοντάδες αφίξεις

Σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα το «Νησί», σε φανερά εξαθλιωμένη κατάσταση και στην πλειοψηφία τους Αφρικανοί είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που από το πρωί της Κυριακής βγαίνουν σε κάθε σημείο της βόρειας και της ανατολικής Λέσβου. Από τα χαράματα υπήρξαν 10 περιστατικά που έφεραν στις ακτές περίπου 400 ανθρώπους.

Το Λιμενικό προσπάθησε να εμποδίσει τις βάρκες των προσφύγων

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το «Νησί», από Ελληνικής πλευράς το Λιμενικό Σώμα στην αρχή δεν επέτρεπε την είσοδο στα Ελληνικά χωρικά ύδατα των λέμβων. Τα στελέχη του απευθύνονταν σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στους ομολόγους τους στην Τουρκική Ακτοφυλακή να τους παραλάβει αφού βρισκόταν μέσα στα Τουρκικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι τουρκικές ακταιωροί όταν εμφανίζονταν έκαναν κύκλο και αποχωρούσαν. Κάποιοι μάλιστα μέσα από αυτές φώναζαν «Good lack» («Καλή τύχη»).

Στις ακτές τώρα και ιδιαίτερα αυτές της ευρύτερης περιοχής της Μυτιλήνης, τα πράγματα είναι εμφανώς δύσκολα. Η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, γίνεται με το ένα και μοναδικό λεωφορείο που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα.  Ενώ σε όσους φτάνουν εφόσον κατά την άφιξη τους παρίστανται στελέχη του Λιμενικού Σώματος διανέμονται μάσκες ως μέσο προστασίας από τον κορωναϊό.

Αφίξεις και στη Χίο - Πληροφορίες για προειδοποιητικές βολές στον αέρα από άνδρες του Λιμενικού 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον «Αστραπάρη», 160 άνθρωποι  έφτασαν στη Χίο το πρωί της Κυριακής στα τέσσερα συνολικά περιστατικά διάσωσης και περισυλλογής που επενέβη το λιμενικό.

Όλο το πρωί της Κυριακής το Λιμεναρχείο Χίου με τα σκάφη του προσπαθούσε να αποτρέψει τις εισόδους προς τη Χίο. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις με τα πλωτά σκάφη του σπρώχνει τις βάρκες προς τα τουρκικά νερά, σύμφωνα με το alithia.gr.

Σε μία περίπτωση πάντως και αφού έγιναν προσπάθειες επιστροφής μιας βάρκας οι επιβαίνοντες αποφάσισαν κατά την προσφιλή τακτική τους να τη σκίσουν. Σημειωτέον ότι δεν υπάκουσαν ούτε στις προειδοποιητικές βολές στον αέρα που έριξαν οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος -ακούστηκαν μέχρι τον Καρφά. Έτσι βρέθηκαν στη θάλασσα αλλά συνελήφθησαν 9 άτομα και θα οδηγηθούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου στη δικαιοσύνη για απείθια, πρόκληση ναυαγίου και παράνομη είσοδο στη χώρα μας. 

Στο μεταξύ στο Χαλκειός οι κάτοικοι απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν προς τη ΒΙΑΛ, αρνούμενοι οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες - μετανάστες να μεταφερθούν εκεί. 

Στο μεταξύ, στα ελληνοτουρκικά σύνορα πέρασαν το δεύτερο συνεχές τους βράδυ μέσα στο κρύο, χιλιάδες άνθρωποι που έχουν προωθηθεί στον Έβρο με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα, έπειτα από τους διπλωματικούς ελιγμούς και τα επικοινωνιακά παιχνίδια που εφαρμόζει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη σύγκρουσή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, στο θέμα της Συρίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών - Να μην δικαιωθούν οι επιδιώξεις Ερντογάν

Ανακοίνωση εξέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής 1/3/20 το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στο προσφυγικό:

«Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών - Να μην δικαιωθούν οι επιδιώξεις Ερντογάν

Οι εξελίξεις που έχουν προκύψει λόγω της ραγδαίας αύξησης των προσφυγικών ροών, επιβάλλουν τη λήψη άμεσων μέτρων που θα ανακουφίσουν τα νησιά μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει άμεσα τις ιδεοληψίες της και να προχωρήσει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση στην αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά ευπαθών ομάδων, σήμερα κιόλας, στην ενδοχώρα.

Φτάνει πια με τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και τις προχειρότητες. Η πρώτιστη ευθύνη της κυβέρνησης τούτες τις ώρες είναι να μην επιτρέψει να αποσταθεροποιηθούν άλλο τα ακριτικά νησιά μας, γιατί τότε είναι που θα δικαιώσει πλήρως την επιλογή Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως εργαλείο για την επίτευξη των γεωπολιτικών του επιδιώξεων.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)