to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:10 | 12.11.2012

left.gr

Διεθνή

«Έκαψε» τον διευθυντή της CIA η εξωσυζυγική σχέση (ή η Βεγγάζη;)

Στις ΗΠΑ, μια εξωσυζυγική σχέση μπορεί -όπως κι έγινε με τον Ντ. Πετρέους- να «τελειώσει» την καριέρα και τις προεδρικές φιλοδοξίες του διευθυντή της CIA. Οι επεμβάσεις της περιβοήτης υπηρεσίας εντός και εκτός ΗΠΑ δύσκολα θα είχαν τέτοιο αποτέλεσμα. Αυτά, έτσι, σαν σχόλιο στη δημοφιλή είδηση της μέρας, που καταλήγει πως «κυκλοφορεί εντόνως η φήμη ότι ο Πετρέους εξαναγκάστηκε σε παραίτηση εξαιτίας των κατηγοριών για αργή αντίδραση της CIA στις ταραχές που ξέσπασαν στη Βεγγάζη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Αμερικανού πρέσβη και τριών ακόμα υπαλλήλων της πρεσβείας».





Προς άδοξο τέλος βαίνει η ένδοξη καριέρα του Ντέιβιντ Πετρέους, διευθυντή της CIA και στρατηγού εν αποστρατεία, ο οποίος και παραιτήθηκε από τη θέση του, μετά τις αποκαλύψεις ότι διατηρούσε εξωσυζυγικό δεσμό. Οι αποκαλύψεις αυτές είναι πιθανό να εξελιχθούν και σε «ταφόπλακα» των πολιτικών του φιλοδοξιών, οι οποίες έφταναν και μέχρι τον Λευκό Οίκο, καθώς το όνομά του ακουγόταν μεταξύ αυτών που θα διεκδικούσαν το χρίσμα του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2016.

Η πέτρα του σκανδάλου είναι η 40χρονη Πόλα Μπρόντγουελ, συγγραφέας της βιογραφίας του Πετρέους, η οποία κυκλοφόρησε στις αρχές του χρόνου, με τίτλο, «All In, The Education of General David Petraeus», παντρεμένη με ακτινολόγο και μητέρα δύο παιδιών.

Οπως αναφέρει στο βιβλίο της, για το οποίο αρκετοί Αμερικανοί κριτικοί εξέφρασαν την άποψη ότι μοιάζει περισσότερο με «ερωτική εξομολόγηση» παρά με βιογραφία, η γνωριμία τους έγινε την άνοιξη του 2006 όταν εκείνη έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Χάρβαρντ και εκείνος είχε προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο ως ομιλητής για να αναφέρει στις εμπειρίες του από τον πόλεμο στο Ιράκ (ο Πετρέους διετέλεσε επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και αργότερα των ΝΑΤΟϊκών στο Αφγανιστάν).


Οπως λέει η ίδια, τόσο στο βιβλίο όσο και σε πλήθος τηλεοπτικών συνεντεύξεων που έχει παραχωρήσει, τον πλησίασε, του συστήθηκε κι όταν ανέφερε τα ενδιαφέροντά της, εκείνος της έδωσε την κάρτα με τα στοιχεία του και την παρότρυνε να επικοινωνήσει μαζί του. Ηταν η αρχή μιας όμορφης? σχέσης. Το καλοκαίρι του 2010 ταξίδεψε στο Αφγανιστάν, όπου και έμεινε έναν χρόνο.

Η σχέση συνεχίστηκε στην Ουάσινγκτον με τους δυο τους να ανταλλάσσουν και πολλά email. Αυτά ήταν τελικά που «έκαψαν» τον Πετρέους. Το FBI δέχτηκε καταγγελία από άγνωστη γυναίκα, η οποία δήλωσε ότι λάμβανε τακτικά απειλητικά μηνύματα, αποστολέας των οποίων αποδείχτηκε ότι ήταν η Μπρόντγουελ.
Γυναίκα-βόμβα για τη CIA

Αλληλογραφούσαν

Το FBI όμως ανακάλυψε ότι η Μπρόντγουελ αλληλογραφούσε και με τον Πετρέους με έναν απλό λογαριασμό στο Gmail. Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος και ζήτησε από τον Πετρέους να παραιτηθεί, βασιζόμενος στον άτυπο νόμο που ισχύει στη CIA, ότι κανείς στην Υπηρεσία δεν μπορεί να έχει εξωσυζυγικές σχέσεις επειδή μπορεί να πέσει θύμα εκβιασμού.

Ωστόσο, κυκλοφορεί εντόνως η φήμη ότι ο Πετρέους εξαναγκάστηκε σε παραίτηση εξαιτίας της Βεγγάζης, καθώς έχουν διατυπωθεί σοβαρά ερωτήματα για την αργή αντίδραση της CIA στις ταραχές που ξέσπασαν στην πόλη της Λιβύης, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Αμερικανού πρέσβη και τριών ακόμα υπαλλήλων της πρεσβείας.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΠΟΛΑ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΕΛ
«Του έπαιρνα συνεντεύξεις, ενώ κάναμε τζόκινγκ»

Αποφοίτησε με άριστα από τη στρατιωτική σχολή Γουέστ Πόιντ, όπου είχε υπάρξει και πρωταθλήτρια στην αεροβική. Εκανε μεταπτυχιακά στις Πολιτικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ του οποίου είναι σήμερα επιστημονική συνεργάτις, έχει ένα ακόμα μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις και είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Πολεμικών Σπουδών του King's College στο Λονδίνο.

Είναι επίσης αθλήτρια στο τρίαθλο, ενώ έχει διατελέσει και μοντέλο για κατασκευαστή πολυβόλου. Δούλεψε στο FBI στο αντιτρομοκρατικό τμήμα.

Στο βιογραφικό της λέει ότι τα χόμπι της είναι το τρέξιμο, το σκι και το σερφ, ενώ το τρέξιμο τη βοήθησε, όπως λέει και η ίδια, να προσεγγίσει ακόμα περισσότερο τον Πετρέους, που επίσης είναι λάτρης του τζόκινγκ. «Ηταν μία ευκαιρία να του παίρνω συνεντεύξεις, ενώ τρέχαμε», είπε σε μία από τις πολλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έχει δώσει με αφορμή την κυκλοφορία της βιογραφίας.

«Νόμιζα ότι θα τον δοκιμάσω κι αυτός ότι θα δοκιμάσει εμένα, αλλά τελικά ήταν τεστ και για τους δυο μας, αφού τρέχαμε και οι δύο πολύ γρήγορα».


Πηγή: ethnos.gr

tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)