to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 11.07.2022

Διεθνή

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Πρόθυμος να καταθέσει ο Στιβ Μπάνον

Ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να καταθέσει στην Ειδική Επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, λίγες μέρες πριν τη δίκη του για απείθεια προς το Κογκρέσο.


Πρόθυμος να καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου που διερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 20121 για την εισβολή στο Καπιτώλιο είναι ο Στιβ Μπάνον, πρώην στενός σύμβουλος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.


Θυμίζουμε ότι ο  Στιβ Μπάνον είχε αποχωρήσει από τη διοίκηση το 2017, πολύ πριν από την επίθεση στο Κογκρέσο το 2021. Είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής σύμβουλος του Τραμπ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του το 2016.


Ο Μπάνον αρχικά είχε αρνηθεί να συμμετάσχει και η τωρινή του δήλωση σηματοδοτεί μια ουσιαστική αλλαγή στη στάση του λίγες μέρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσής του για απείθεια απέναντι στο Κογκρέσο.

Σε επιστολή που έστειλε στην επιτροπή, ο δικηγόρος του Μπάνον Ρόμπερτ Κοστέλο τόνισε ότι ο πρώην πρόεδρος θα αποσύρει την επίκληση προστασίας του υπηρεσιακού απορρήτου, την οποία είχε επικαλεστεί ο Μπάνον για να αιτιολογήσει την άρνησή του να παρουσιαστεί και να καταθέσει. «Ο κ. Μπάνον είναι πρόθυμος, και προτιμά, να καταθέσει στη δημόσια ακρόασή σας» έγραψε ο Ρόμπερτ Κοστέλο το Σάββατο.

Ωστόσο, τόσο η επιτροπή του Κογκρέσου όσο και οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν υποστηρίξει ότι ο Μπάνον δεν ήταν ποτέ υπό την προστασία που δίνει στον πρόεδρο και σε άλλα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας τη δυνατότητα να μην αποκαλύπτουν ορισμένων εμπιστευτικών αρχείων.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι ο Μπάνον προτιμάει να καταθέσει δημόσια, αλλά η βουλευτής των Δημοκρατικών Ζόι Λόφγκρεν, μέλος της επιτροπής, δήλωσε στο CNN ότι συνήθως η επιτροπή λαμβάνει μια κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών. «Αυτή η διαδικασία διαρκεί για ώρες. Επιθυμούμε να λάβουμε απαντήσεις για όλες τις ερωτήσεις που κάνουμε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια δημόσια ακρόαση» δήλωσε η Λόφγκρεν. «Υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις που έχουν για αυτόν» συμπλήρωσε η ίδια.

Κατά τη διαδικασία των ακροάσεων από την ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την 6η Ιανουαρίου, έχουν παρουσιαστεί δημόσια βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα των κεκλεισμένων των θυρών καταθέσεων των μαρτύρων.

Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει χαρακτηρίσει «μονόπλευρο κυνήγι μαγισσών» τις ακροάσεις της επιτροπής και έχει υποστηρίξει την κατάθεση του Μπάνον. Σε μια επιστολή που είδε το πρακτορείο ειδήσεων AP, ο πρώην πρόεδρος ανέφερε ότι «παραιτείται από το εκτελεστικό προνόμιο για εσάς, το οποίο σας επιτρέπει να εισέλθετε και να καταθέσετε με ειλικρίνεια και δίκαια». Άλλωστε, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να έχει εκνευριστεί από το γεγονός ότι κανένας από τους υποστηρικτές του δεν έχει καταθέσει για να τον υπερασπιστεί στις ακροάσεις της αναφερόμενης επιτροπής.

Η ίδια επιτροπή, αναμένεται να πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις αυτή την εβδομάδα, την Τρίτη, αλλά και την Πέμπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)